Ravnatelj HZJZ-a / Capak za RTL Danas: 'Hrvatska neće biti kao Švedska, po potrebi ćemo pooštravati mjere'

Je li pred nama novi val epidemije?

18.6.2020.
18:12
VOYO logo

Nakon više od mjesec dana u Hrvatskoj je ponovno dvoznamenkasti broj novozaraženih koronavirusom - 11. Novi slučajevi potvrđeni su u Istri, Splitu, Solinu i u Zagrebačkoj županiji.

O tome je li pred nama novi val epidemije u RTL-u Danas je s Borisom Miševićem razgovarao ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je ovo nešto očekivano ili novo, dramatično i opasno?

"Mi smo se nadali da se to neće dogoditi, međutim dogodilo se. Mi sm ona to spremni. Nije bilo za očekivati da se ova situacija iz zemalja u okruženju, u Sloveniji i Srbiji, neće preliti na nas. Nije dramatično. Vidjet ćemo što će se događati dalje, sve držimo pod kontrolom, izolirali smo bolesne i njihove kontakte stavili pod izolaciju", rekao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
umiruje javnost /

Beroš o novim slučajevima koronavirusa: 'Situacija je pod kontrolom, ali nema opuštanja!'

Image
umiruje javnost /

Beroš o novim slučajevima koronavirusa: 'Situacija je pod kontrolom, ali nema opuštanja!'

"Prvo ćemo sad pratiti situaciju i vidjeti što se događa s našim brojem novoboljelih, a nakon toga pažljivo razmotriti tu mogućnost da uvedemo neke strože mjere prema tim zemljama koje imaju lošu epidemiološku situaciju", dodao je.

Ministar Davor Božinović preporučio je građanima da ne putuju u te zemlje, a s druge strane mi imamo otvorenu granicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja svima preporučujem da ne putuju u te zemlje jer sad tamo bukti, imaju velike brojeve novooboljelih. Ne znam za informaciju da je bilo koji turist donio virus u Hrvatsku, nego su to naši građani koji su tamo putovali, vratili se kući i donijeli koronavirus", rekao je Capak.

"Strategija nam je ista od prvog dana, nećemo je mijenjati"

Kazao je da Hrvatskoj nije cilj da se ponaša kao Švedska i da to neće dopustiti. Na pitanje hoće li poštravati mjere, odgovorio je: "Dakako".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi od početka pokušavamo imati što manji broj oboljelih i preminulih, to je naša strategija od prvog dana i nemamo ju namjeru mijenjati. Držat ćemo stvari pod kontrolom, koliko god to možemo. Ovo što se događa u Švedskoj, pokazuje se loše. Nisu uspjeli u onome što su planirali i mislim da je ta strategija kolegtivnog imuniteta, gdje god se u svijetu vodila, propala", rekao je Capak.

Preporuke za izbore? "Imamo draft, pratimo razvoj sitaucije"

Bliže se izbori, očekuju se preporuke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većinu preporuka koje se odnose na izbore smo već objavili, ostao je još izborni dan, za koji već imamo draft verziju, za samo glasanje i brojanje glasova. No nadali smo se da ćemo ostati na 0, 1 novooboljelih. Pričekat ćemo još nekoliko dana da vidimo trend pa odlučiti", rekao je Capak.

Na pitanje je li moguće da se dogodi da preporuči da se izbori odgode, kazao je da ne može odgovoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek postoji mogućnost da se dogodi nešto dramatično, nešto jako lošeko. Jako je teško reći u ovom trenutku, pratit ćemo situaciju. Ako će se dogoditi nešto dramatično, stavit ćemo karte na stol i razgovarati o tome, no s obzirom na našu epidemološku situaciju i na naše kapacitete borbe s koronavirusom, mislim da se to neće dogoditi", zaključio je Capak.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo