POBUNA U JASTREBARSKOM / Krvavi zavoji, šprice i kateteri odlažu se svega 300-injak metara od kuća: 'Koga ne bi bilo strah?'

Dok građani strahuju, iz tvrtke Remondis Medison poručuju da je sve po propisima

31.8.2018.
11:00
VOYO logo

U blizini prvih naselja Jastrebarskog već tri godine posluje postrojenje za zbrinjavanje opasnog medicinskog otpada. No ovoga ljeta se "zakuhalo" jer su do sada poslovali s privremenim dozvolama, a sada tu žele ostati trajno. Neki građani nakon tog zahtjeva prvi su put doznali da takvo nešto uopće postoji u blizini njihovih kuća. Dok su oni u strahu, iz tvrtke poručuju da je sve po propisima i da razloga za zabrinutost nema. U pozadini svega nazire se i politički obračun. 

Pored brajdi s grožđem u ovom se uređaju zbrinjava opasni medicinski otpad. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koga ne bi bilo strah, to je medicinski otpad, najgore kaj može biti". kaže Janko Cvetković.

Jer su prve kuće udaljene 300-tinjak metara. Tu su i polja, vrtovi, dvorišta u kojima se igraju djeca. Iako za snimanje konkretnog otpada nismo dobili dozvolu, doznajemo da su to krvavi zavoji, šprice, kateteri i pelene iz nekoliko stotina zdravstvenih ustanova diljem zemlje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedan neopasan postupak koji sterilizacijom vodenom parom pretvara taj otpad u neopasni otpad", kaže Josip Buhin, direktor operative tvrtke Remondis Medison.

Koji se potom, svaki dan, više od devet tona odvozi na spaljivanje u Austriju. Građani najbližeg naselja Cvetković kažu da je toga sada dosta! Više od 3 tisuće ljudi iz Jastrebarskog potpisalo je i peticiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni mogu pričati da je to sve napravljeno po propisima, po zakonu, ali i Černobil je bio po zakonu napravljen", kaže Cvetković.

Iz tvrtke Remondis tvrde da sve je neškodljivo, transparentno i prema zakonu, no s tim se ne slaže gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te dozvole su dozvole za mobilno postrojenje s kojom se na jednoj lokaciji može ta djelatnost vršiti 6 mjeseci. Oni su ovdje tri godine, to govori dovoljno o tome da se očito sustav pokušao izigrati", kaže Zvonimir Novosel (SDP), gradonačelik Jastrebarskog.

U srijedu se zbog toga sastao i s ministrom Ćorićem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako je moguće da su dobivali dozvole prije, po vama?"

"Nemojte me to pitati. Definitivno imamo situaciju u kojoj postrojenje kao takvo, barem prema onom što mi u ministarstvu znamo radi u skladu sa zakonom", kazao je Tomislav Ćorić (HDZ), ministar zaštite okoliša i energetike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, bivši resorni ministar i bivši gradonačelnik Jastrebarskog za čijeg je mandata tvrtka došla na ovu lokaciju, tvrdi, da se ipak ne radi u skladu sa zakonom! Priznaje da ni prva dozvola nije trebala biti izdana.

"Dozvolu izdaju službenici koji za to odgovaraju, dakle ne izdaje kabinet ministra. Da bi nakon toga inspekcija vrlo brzo utvrdila da i ta dozvola i rad Remondisa nije uredan, to je već izvan mog mandata u 2016.", kazao je Mihael Zmajlović (SDP), saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže ne zna kako, ali nakon toga su dobili još dvije dozvole od po 6 mjeseci, a jedna od njih vrijedi do kraja godine.

"Mi smo bili predmet 7 inspekcijskih nadzora na ovoj lokaciji prilikom čega nije ustanovljeno nikakav propust. Ne bismo bili ovdje da se toga ne pridržavamo", kaže Buhin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je formirao povjerenstvo koje bi tek sada trebalo ocijeniti studiju utjecaja na okoliš. Nakon rezultata i svih pritužbi građana, odlučit će hoće li se ovo postrojenje na kotačima odvesti na neko udaljenije mjesto.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo