sloboda izražavanja / Kuća ljudskih prava osudila uhićenja zbog komentara: 'Neprihvatljivo je da policija uhićuje zbog javne kritike vlasti'

Image

'Nažalost ovo nije izoliran slučaj pogrešnog policijskog postupanja kojim se krši pravo na slobodu izražavanja', napisali su.

24.1.2022.
14:40
VOYO logo

Kuća ljudskih prava Zagreb oglasila se povodom uhićenja Zadranina zbog komentara upućenog premijeru Andreju Plenkoviću.

„Treba ga dočekati pokvarenim jajima njega i njegove poltrone, nitko nije toliko ponizio i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik“, na Facebooku je napisao M.Ć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

„Kuća ljudskih prava Zagreb zabrinuta je zbog uhićenja i podnošenja optužnog prijedloga protiv 72-godišnjeg muškarca iz Briševa kod Zadra zbog napisanog komentara na Facebooku kojim javno izražava neslaganje s politikom Vlade. Bez obzira na stil i izričaj ovog komentara, ovdje je neupitno da se radi o ljudskom pravu na slobodu izražavanja zaštićenom Ustavom i međunarodnim ugovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U demokratskom društvu neprihvatljivo je da policija uhićuje građane zbog javno izgovorene ili napisane kritike vlasti, pa čak i kad ta kritika vrijeđa ili omalovažava političare, uključujući i najviše državne dužnosnike. 

Image
'narušio javni red i mir' /

Uhićen muškarac koji je na Facebooku napisao Plenkoviću: 'Treba ga dočekati pokvarenim jajima, nitko nije toliko izdao i ponizio Hrvate'

Image
'narušio javni red i mir' /

Uhićen muškarac koji je na Facebooku napisao Plenkoviću: 'Treba ga dočekati pokvarenim jajima, nitko nije toliko izdao i ponizio Hrvate'

Policijska uprava zadarska je ovim optužnim prijedlogom u potpunosti ignorirala Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava koja štiti pravo na slobodu izražavanja. Neprihvatljivo je da policija optužni prijedlog podnosi na temelju odredbe o zabrani vrijeđanja i omalovažavanja državnih organa iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je posljednji puta mijenjan 1994. godine i time koristi ovu zastarjelu odredbu da bi ograničila pravo na javno izražavanje. Napominjemo da Europski sud za ljudska prava jasno određuje da građani mogu kritizirati vlast, pa i izjavama koje su “uvredljive, šokantne ili uznemiravajuće za državu ili bilo koji dio pučanstva”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost ovo nije izoliran slučaj pogrešnog policijskog postupanja kojim se krši pravo na slobodu izražavanja. Podsjećamo na slučajeve “prosvjednika koji je pozdravio ćaću” s Korčule iz srpnja 2019. godine ili slučaja Erceg iz 2018. godine u kojima smo također svjedočili neopravdanim ograničenjima prava na slobodu izražavanja posebice kad se radi o javnoj kritici aktualne vlasti i političara.

Pozivamo policiju da odustane od prekršajnog progona u ovom slučaju, a MUP da provede edukaciju policijskih službenika i službenica u području slobode izražavanja i primjeni standarde Europske konvencije za ljudska prava. Također, pozivamo Vladu RH da krene u proces izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojima će ovaj važan zakon uskladiti s najvišim međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo