Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Tko će kuhati državnom vrhu?

Kuhar najtraženije zanimanje: nedostaje ih 700 - od Vlade i policije do hotela i restorana

Kuhare ne mogu naći ni mnogo ugledniji restorani od Banskih ili Predsjedničkih dvora, na Jadranu su neki spremni platiti i do 20.000 kuna za dobrog kuhara. I opet ih nema

Zoran Šprajc, Petar Panjkota/ 30.5.2018. u 22:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svaki sedmi radnosposobni Hrvat je već napustio Hrvatsku, a taj val odlazaka se i dalje nastavlja. Rezultat? Vlada će se pohvaliti kako imamo najmanju stopu nezaposlenosti u zadnjih desetgodina i neće lagati, a vi ćete morat naučiti sami popravljati vodovodne instalacije, zidati kuću, uvesti struju - a ako poželite obitelj izvesti u restoran, u njemu ćete si sami kuhati.

To očekuje recimo i Andreja Plenkovića i Kolindu Grabar-Kitarović. Kad im drugi put u goste dođe komšija Aleksandar Vučić morat će mu sami kuhati. Jer uskoro ni oni neće imati kuhara, na državni natječaj za to radno mjesto već se mjesecima nitko ne javlja.

Nije ni čudo, kuhare ne mogu naći ni mnogo ugledniji restorani nego što su to Banski ili Predsjednički dvori, na Jadranu su neki spremni platiti i do 20.000 kuna za dobrog kuhara. I opet ih nema. Trenutno se traži više od 1.100 kuhara, pomoćnih kuhara ili kuhinjskih radnika.

Terasa bi teško mogla biti na savršenijoj lokaciji. No, i menadžer restorana na samoj splitskoj rivi ima problem kao i mnogi mu kolege - restoranu nedostaje kuhara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Gostiju je sve više, a djelatnika sve manje, nažalost. Ne znam pravi razlog, ali mislim da se tu treba uključiti i državni vrh, i škole, i uvoz radne snage, sve se treba udružiti da ne bi imali takvih problema. Ipak smo mi turistička država", ističe Mirko Mirčeta, menadžer restorana 

Pa se u toj turističkoj državi moraju snalaziti kako znaju. Oni su zaposlili strance, Makedonca i Srbina, i s njima su jako zadovoljni. Od domaćih kuhara, kaže šef restorana, mnogi su otišli iz zemlje za većim plaćama.

Upravo se čita

"Ljudi koji izlaze iz škole imaju godinu, dvije iskustva, pa odmah hoće ogromne novce, odmah hoće 8, 10 ili 15 tisuća kuna, a to baš tako ne ide tako. Treba krenuti od početka, prvo naučiti kako se radi pa tek onda pitati novce malo veće", kazao nam je Ivica Katić, šef restorana.

Ali to nije problem koji muči samo vlasnike restorana na Jadranu. Kuhare traže čak i restorani u središtu Zagreba, dakle nije problem samo u onima na moru. I nije problem samo u restoranima, kuhare traže čak i državne institucije - tako u Vladinoj kuhinji nedostaju tri kuhara, a u MUP-u, dakle policiji, njih čak 20.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ali ako restorani ne mogu naći kuhare za 20 000 - teško će državne institucije za 3.000 kuna.Na burzi se traži više od tisuću kuhara - dobra vijest za one koji se za to zanimanje školuju. Učenici drugog razreda zagrebačke srednje ugostiteljske jedva čekaju steći kuharsku titulu.

"Neću odlaziti iz države jer veliki sam domoljub, ajmo reći, i ne bih mogao bez obitelji vani. Mislim da je ovdje, ako znaš i ako si dobar kuhar, bez problema možeš naći posao i živjeti kako treba", kazao nam je Petar Šale, učenik 2. razreda Ugostiteljsko-turističkog učilišta.

"Ako mi se isplati u Hrvatskoj, ostat ću, gradit ću tu karijeru, a ako ne, otići ću vani, vidjeti kako stvari stoje vani i vratiti se. Zadržala bi me dobra plaća", priča nam Mirna Rušnov, učenica 2. razreda Ugostiteljsko-turističkog učilišta.

Njihov mentor, profesor sa 20 godina iskustva, kaže kako upravo financijski uvjeti u Hrvatskoj najviše demotiviraju buduće kuhare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Mi sada imamo jednu generaciju kuhara koja ide van, ja mogu na prste nabrojiti one koji će ostati u struci. Znači, nešto tu ne štima. Ovi koji imaju hotele ulože tri milijuna eura, a kuhar da četiri tisuće. Ili naš Sabor, bilo je u novinama, kuhar ima četiri tisuće, pa to je sramota", ističe Pavao Bator, profesor kulinarstva i gastronomije.

Član žirija u RTL-ovu šou "Tri, dva, jedan kuhaj" jako dobro zna da se za svaku kunu dobro oznoji. 

"Još pogotovo ako je sezona, ako si na Jadranu, ako si uz more, takav priljev ljudi, takav pritisak, takve vrućine, to mora biti stvarno stresno, vi kao profesionalni chef morate biti psiholog i voditelj, a morate biti i manualni radnik, tako da je to jedna kompleksna priča", pojašnjava Ivan Pažanin, profesionalni kuhar.

Psiholog, manualni radnik i kuhar u jednom - danas je u Hrvatskoj možda i najtraženiji kadar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Zoran Šprajc, Petar Panjkota/ 30.5.2018. u 22:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba