Država poslala ugostitelje kući / Kuhari volonteri odlaze iz Petrinje, zašto sada ne bi kuhali lokalni ugostitelji? Zato jer ih nitko nije ništa pitao

Ništa više što se raspodjele hrane tiče neće se događati u centru Petrinje

13.1.2021.
22:25
VOYO logo

Nakon dva tjedna i više od 150.000 skuhanih obroka za potresom pogođene stanovnike Banije i Banovine - kuhari i ugostitelji volonteri se povlače s terena.
U Petrinji su skuhali posljednji ručak - chilli con carne, a u međuvremenu je kuhanje u potpunosti preuzela državna tvrtka Pleter. Pleter će svaki topli obrok državi naplaćivati 23 kune. Za sada državi ne pada napamet da nešto od tog posla prepusti onima koji su ga dosad radili besplatno.

Kuhari volonteri koji su samo par sati nakon razornog potresa stigli u Petrinju - u gradu više nisu potrebni, njihov posao je preuzela državna firma. Za Petrinjce sumnje nema - sve što je od prvog do 15-og dana 500-tinjak kuhara ovdje napravilo herojski je čin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su spasili stvar jer da njih nije bilo ja ne znam kako bi ljudi preživjeli", kazao je Goran Gračanin iz Petrinje.

"Meni je žao jer su se ljudi stvarno potrudili, dali su si truda i bili su fenomenalni", kazala je Višnja Rakić iz Petrinje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fenomenalan je, kažu oni, osjećaj da su mogli pomoći. S guštom su radili po 10 pa i više sati dnevno.

"U ovakvim teškim situacijama, u ovom vremenu kakvo je, vremenskim okolnostima kakve jesu, što grije čovjeku dušu nego topli obrok? A to nam je bila najveća poanta", poručio je Robert Žmire, kuhar iz Trogira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odlazimo odavde malo je tužno. Ali eto, nadamo se da će sve dalje biti dobro, da će ljudi dobivati svoju hranu", kazao je Matija Pintać, kuhar iz Zagreba.

Ali već od ponedjeljka se po društvenim mrežama i portalima u Pleterovim jajima traži dlaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
njihova strana priče /

Što na sve kažu kuhari iz Pletera? 'Naravno da nas to ljuti... I mi tu radimo i nama su nastradale kuće, a tu smo od prvog dana'

Image
njihova strana priče /

Što na sve kažu kuhari iz Pletera? 'Naravno da nas to ljuti... I mi tu radimo i nama su nastradale kuće, a tu smo od prvog dana'

Pa se prigovaralo rižotu, pa je grah bio zagoren, pa je imao premalo mesa. Danas se uspoređivao grah s kobasicama kojeg su spremili volonteri, s državnim krpicama sa zeljem i pohanom piletinom. Sve to pogađa one koji kuhaju za Pleter.

"To su 90 posto krive informacije. Tipa i za onu famoznu sliku rižota koju ne znam od kud je došla. I mi tu isto radimo i nama su nastradale kuće i tu smo od prvog dana" pojasnio je kuhar Saša Gačić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obroke kuhara volontera Crveni križ još je danas razvozio i ljudima po selima.

Svi i o hrani i o dostavljačima samo u superlativima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na nivou, ne Europe, nego svijeta. Stvarno se nemamo na što požaliti. Svaki dan netko dođe, nema dana, i to i hrana i odjeća, sve", rekla je Stana Turajlić iz Klinca.

Jedna ekipa na terenu je od sedam ujutro do večeri, kažu nema gdje nisu hranu nosili u krugu od 60 kilometara od Petrinje. Bili topli obroci od volontera ili od Pletera, za njih se ništa ne bi trebalo promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sva hrana dolazi na centralni stožer u Petrinji, tamo je dobivamo, stavlja nam se u kombije i mi idemo na punktove koje je gdje raspoređen taj dan. Tako da ništa se nije mijenjalo, imamo za sutra već iste lokacije koje smo imali danas, znači promjena nema zasad", rekao je Kristijan Omašić iz Hrvatski crvenog križa.

No, promjena bi zato trebalo biti u raspodjeli daljnjeg posla oko kuhanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je to sam predsjednik Republike, nazdravljajući s odlazećim kuharima u Petrinji, i govoreći dosta oštro o Pleteru, iako firmu vodi njegov savjetnik Marijan Mareković.

"Pleter je zaštićen kao lički medvjed, tako da 90 posto svog posla radi s državom, rade i na tržištu, i ja bih u ovoj situaciji bio sretniji da taj posao rade sisački i petrinjski ugostitelji, koji ionako ne mogu raditi zbog korone, i koji bi s tih 20, 30 kuna za obrok, mogli platiti svoje radnike, konobare i kuhare koji već tjednima ne rade", izjavio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi to nismo ni u jednom trenutku isključili. I ja sam to rekao već u nekoliko navrata", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved.               

Iako ih ima, a mnogi i pomažu od prvog dana, zainteresirane petrinjske ugostitelje još nitko nije pitao. U ovom restoranu, kaže njegov vlasnik, dnevno mogu skuhati i više od tisuću obroka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakako se petrinjski ugostitelji trebaju uključiti u to, na kraju krajeva mi ostajemo ovdje. To je naš grad, naši ljudi i njima treba pomoći i pružiti im topli obrok. Mi trebamo raditi, tu smo da radimo ono što znamo", vlasnik ugostiteljskog objekta Tomislav Polanšek.

Raditi, dakle, žele mnogi, a otići malo tko. Još večeras bilo je gužve na trgu u centru Petrinje gdje se do danas kuhalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo u ovim trenucima dijele se zadnje porcije iz jdnog food trucka koji je ovdje u centru Petrinje stoji od doslovce nekoliko sati nakon razornog potresa od prije 15 dana. Sve ostalo na trgu već se polako rasprema, i sve će biti uklonjeno tijekom večeri ili noći, ništa više što se raspodjele hrane tiče neće se događati u centru Petrinje. Sve se seli na lokaciju otprilike kilometar izvan grada na jednom rukometnom igralištu.

Lokacija je ionako manje važna. Puno je važnije da od sutra na ovom, novom mjestu sve funkcionira jednako glatko kao kad su kuhali volonteri, i da nitko na Baniji ne ostane gladan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo