dugovi veledrogerijama / Kujundžić: 'Morat ćemo više izdvajati za zdravstvo: kroz veće dopunsko ili veće cijene cigareta'

Veledrogerijama će se u listopadu isplatiti 300 milijuna kuna za pokriće dugova bolnica

30.9.2019.
13:56
VOYO logo

Na današnjem sastanku ministra zdravstva Milana Kujundžića s predstavnicima veledrogerija kojima bolnice duguju tri milijarde kuna dogovoreno je da će im 300 milijuna kuna HZZO isplatiti u listopadu, a još 200 milijuna kuna do kraja godine. 

Najavljena je i mogućnost rebalansa proračuna, ali i podizanja kredita po niskoj kamati kako bi se podmirio dug. No, ministar Kujundžić smatra da treba tražiti i druga, dugoročna rješenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morat ćemo više izdvajati za zdravstvo, kroz veće dopusko ili kroz primjerice veće cijene cigareta", rekao je ministar po završetku sastanka.  

Veledrogerije su zbog dugova koji premašuju godinu dana tužile više od 20 bolnica, a zasad je ovršena samo kninska bolnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veledrogerije se nadaju isplati još 500 milijuna kuna

Predsjednik Koordinacije veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Ivan Klobučar rekao je novinarima kako je dogovoreno da im 300 milijuna kuna duga bude uplaćeno u listopadu, a do kraja godine još 200 milijuna.

"To je trećina onoga što tražimo, ali nam je ministar dao nadu da će na kraju godine biti rebalans proračuna te da bi višak sredstava uplatili nama. Postoji i treća opcija, da se država zaduži jer su trenutno niske kamate od 0,1 do 0,2 posto, pa da se određeni dio duga možda još plati, što bi bilo najbolje rješenje ", kaže Klobučar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeruje da će Ministarstvo zdravstva ispoštovati dogovor o plaćanju 500 milijuna kuna, te da će rebalansom proračuna biti isplaćeno barem još toliko. "S tih milijardu kuna neko vrijeme ćemo mirno poslovati, ali lagao bih kad ih rekao da sam sretan", dodao je.

Klobučar navodi kako ukupni dospjeli dug za četiri najveće veledrogerije, koje pokrivaju 70 posto tržišta, iznosi 2,5 milijarde kuna, a ako se uključe i manji dobavljači dug raste na iznad 3 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi tužbi zbog dugova koje su veledrogerije podizale protiv pojedinih bolnica, Klobučar kaže da će svaka veledrogerija odlučivati za sebe, no s obzirom na danas "ponuđenu ruku" Vlade novih tužbi ne bi trebalo biti.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo