Ekskluzivno za RTL / Kujundžić: 'Naše zdravstvo nije ni pred kolapsom ni u kolapsu. Događaju se brojne pozitivne stvari'

Ministar zdravstva smatra da liječnike možemo zadržati boljom stimulacijom na nacionalnoj i na lokalnoj razini

3.2.2019.
20:30
VOYO logo
Image

Nevjerojatni prizori iz KB Dubrava: Vatrogasnim aparatom demolirao ambulantu i napao osoblje

Image

Nevjerojatni prizori iz KB Dubrava: Vatrogasnim aparatom demolirao ambulantu i napao osoblje

Dijagnosticirali smo samo dio boljki hrvatskog zdravstva kojeg vodi Milan Kujundžić.

Ministar zdravstva preživio je oporbenu inicijativu za njegovom smjenom, s nikad većim brojem prosvjeda nezadovoljnih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekskluzivno za RTL suočen sa zdravstvom koje puca po šavovima - Hari Kočić razgovarao je s ministrom Kujundžićem.

Zaredalo se nekoliko napada na liječnike i na bolničko osoblje u našim bolnicama. Kako to promijeniti i kako zaštititi naše liječnike?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, nažalost to se počelo događati učestalije i agresivnije, iako je toga bilo i prije. A na tragu tih agresija, prošle godine smo mijenjali Kazneni zakon, a sada moramo razmišljati o dodatnim oblicima. Kako kroz kamere, odnosno zaštitare, a tako i kroz kolektivni ugovor i pravilinike. Ja vjerujem da će te agresije biti manje i da se neće to više događati u takvom broju. Međutim, to je nešto što je za svaku osudu.

Spominjalo se kako bi se napad na liječnika mogao smatrati kao napad na službenu osobu. Kad će se to dogoditi i hoće li se to dogoditi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već je promijenjen Kazneni zakon, samo ga treba primjenjivati i brže provoditi sankcije. Ali, da apeliram na sve građane u Hrvatskoj, da agresiju prema liječnicima, odnosno osoblju koje radi u bolnicama, pokušaju suspregnuti.

Međutim, kažete kamere, kažete mijenjanje zakona, ali što mislite zašto se to događa? Zašto se to agresivnije i učestalije događa u posljednje vrijeme? Je li to zato što nam nedostaje liječnika pa su pacijenti zbog toga ljuti ili mislite da je neki drugi razlog u pitanju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja mislim da je prvenstveno to jedan sindrom koji se događa u našem društvu. Agresije i netolerancije, neuvažavanje onih s kojima se komunicira. Mislim da je to osnovni sociološki problem. Dopuštam da ponegdje i djelatnici u bolnicama, odnosno, sustavu zdravstva, svojim postupanjem donekle zakažu. Ali, prvenstveno mislim da je jedna agresija koja se razvija i koja je za osudu.

Zaredali su se i prosvjedi zbog situacija koje su se dogodile u našem zdravstvu. Liječnici nam u jednu ruku odlaze, oni koji ostaju tuže državu zbog prekovremenih sati. Je li naše zdravstvo u kolapsu ili pred kolapsom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije naše zdravstvo ni pred kolapsom ni u kolapsu. Ono ima problema kao što imaju i drugi zdravstveni sustavi diljem Europe. Međutim, ni u kojem slučaju nije. Tako da oni koji dižu nekakve tenzije zapravo ili nisu dobronamjerni ili nisu dobro obavješteni.

Nabrojali smo sve probleme s kojima se vi susrećete u svom resoru. Govori se dosta o samoj reformi zdravstva. To je tema koja traje godinama. Kako provesti tu reformu? Znamo da je problema puno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravstvo ima puno problema. Međutim, brojne se pozitivne stvari događaju. Promijenili smo Zakon o zdravstvenoj zaštiti, stupio je na snagu. Idemo u reformu Hitne koja je zapravo jedna od točaka koja je izazivala pozornost, tako da će i to bolje izgledati. Sustav smo financijski stabilizirali, idemo na integracije bolnica, nabavlja se nova oprema. Samo prošle godine nabavili smo novih osam magnetnih rezonanci. Isto tako, nabavili smo prvi robot za operaciju u Nacionalnom centru na Rebru. Dakle, događaju se brojne stvari, a u isto vrijeme uvažavamo da postoje brojne koje treba popravljati.

Kako zadržati liječnike?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici i sestre su problem kojeg imaju sve zemlje, uključujući i Njemačku, gdje njemački liječnici odlaze prema Americi. Dakle, modeli su takvi da treba tražiti bolju stimulaciju na nacionalnoj i na lokalnoj razini.

Doktor Patrlj dao je zapravo otkaz dosta dramatično, optužujući upravo vas i upravu da ste vi krivci za taj otkaz. Po onom što vi znate, zašto on vas optužuje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor Patrlj je vrlo ugledan kirurg kojega sam ja 2005. godine iz Merkura doveo na mjesto šefa u Dubravi. Šefovi kirurgija, odnosno, svih klinika imaju reizbor svake 4 godine. Ja sam iz bolnice Dubrava otišao prije 2,5 godine. Zašto ga uprava nije ponovno izabrala, treba pitati upravu.

Kaže da je politika bila u pitanju. Što vi mislite?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja mislim da ovdje politike nije bilo. Šefovi klinika se ne biraju politički. To nisu osobe koje se biraju po političkim modelima.

Dobili ste objektivno možda najteži resor. Sada ste ministar oko 2 godine. Kako se vi osobno nosite s tim pritiskom? Pritisak je velik, imali ste i prosvjede, mediji vas često zovu, vuku za rukav. Kako se osobno nosite s pritiskom ministra zdravstva?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Resor zdravstva je svuda u svijetu teški. Svi u svijetu koji vode taj resor imaju probleme pa ih tako imam i ja. Nekako se nosim ljudski, čiste savjesti, uvažavajući struku i objektivne mogućnosti koje mi u Hrvatskoj imamo.  

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo