problemi s imovinom / Kujundžić o kupnji kuće: 'Ako se utvrdi da bilo što nije točno, dao bih ostavku, ali i umro od srama'

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

"Moja žena i ja prije 10 godina kupili smo kuću u Markuševcu, a dio novca posudio nam je obiteljski prijatelj", ponovio je ministar

23.1.2020.
11:40
Luka Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je danas, prilikom dolaska u Vladu, aferu s imovinskom karticom.

"Dao sam objašnjenja u zadnja dva dana. Moja žena i ja prije 10 godina kupili smo kuću u Markuševcu", ponovio je ministar koji je u srijedu u priopćenju pojasnio kako je kupio kuću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najprije je otkriveno da je obitelj Kujundžić kupila novu kuću u Zagrebu za 195.000 eura, a iz imovinske kartice nije vidljivo otkud im novac za to, a zatim se otkrilo i da njegova prva kuća ne vrijedi 120.000 eura, kako je navedeno u imovinskoj kartici, nego poprilično više.

Od prijatelja je, kaže, posudio novce i to je prijavio. "Povjerenstvo sve može provjeriti", kaže Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ljudskom i moralnom smislu ne samo da sam spreman izaći pred Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nego pred bilo koga, a naravno i pred zakonska tijela. Ako bi se utvrdilo da bilo što od ovoga nije točno ja ne samo da bih isti tren dao ostavku nego bi umro od srama. Sve što sam rekao lako je provjerljivo, a to što se ponekad zlonamjerno interpretira u političke ili interesne i grupacijske svrhe to je nešto drugo", izjavio je Kujundžić novinarima pred Banskim dvorima.

Najavio je da će o tom slučaju danas razgovarati s premijerom Andrejem Plenkovićem, s kojim se prethodno čuo telefonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja žena i ja u zadnjih 10 godina s plaćama koje imamo zaradili smo neto oko 5 milijuna kuna, i toliko smo otprilike platili državi za poreze, prireze i doprinose. Iz toga je razvidno da ovdje nema ničega, da je ljudima koji rade i stvaraju cijeli život bilo lako to stvoriti", kaže Kujundžić.

Podsjetimo na ministrovo priopćenje od srijede: "Kuću u Markuševcu veličine 120 m2 moja supruga i ja kupili smo 2010. godine kreditom od 100.000 eura podignutim u PBZ-u uz kamatnu stopu od 6,40 posto. To je vrijeme kada su tržište nekretnina i cijene bile na najnižoj razini. U ožujku 2016.  (7 mjeseci prije nego što sam izabran za ministra) reprogramirali smo kredit u PBZ-u kreditom od 65.000 eura koji je moja supruga podigla u OTP banci uz kamate od 2,99 posto). Tržište nekretnina se 2016. g. (kada sam postao ministar i radio prijavu Povjerenstvu) počelo pomalo oporavljati te su mi stručnjaci rekli da je procijenjena vrijednost kuće u tom trenutku oko 120.000 eura. Zadnje tri godine cijene nekretnina vrtoglavo rastu te bi po procjeni stručnjaka ta ista kuća vrijedila oko 250.000 eura, iako bi, po mišljenju stručnjaka, a obzirom na lokaciju kuće, teško bilo naći kupca za taj iznos", poručio je u srijedu ministar zdravstva Milan Kujundžić komentiravši tako medijske napise o vrijednosti kuće u kojoj živi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio novca za kupnju kuće posudio im je prijatelj, a kaže Kujundžić, radi se o prijatelju iz studentskih dana, za kojeg ne zna ima li kakve poslove s državom, ali o svemu će više reći pred povjerenstvom. Tvrdi kako oko posudbe novca nije bilo sukoba interesa jer je sve prijavio Povjerenstvu.

Opravdao se da je i prvi puta sve upisao u imovinsku karticu, ali pritom nije bio vješt. Sada je u imovinsku karticu unio novu vrijednost kuće od 200.000 eura, a kaže kako je namjerava prodati iz od prodaje kuće ili apartmana u Novalji vratiti tom prijatelju 40.000 eura u roku od godine dana.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kujundžić tvrdi i da je vrijednost kuće u Markuševcu realno prikazao, jer je kuća kupljena 2010. godine, kada su cijene nekretnina bile "na dnu dna", pa ju je platio 100.000 eura.

"Trebao sam je upisati u imovinsku karticu 2016., kada se u Zagrebu i Hrvatskoj počinje buditi tržište i tada ona po stručnjacima vrijedi oko 120.000 eura. U međuvremenu su cijene rasle i sada spominju vrijednost od 200.000-250.000 eura. Međutim, sumnjam da to vrijedi gore na brdu, u šumi. Ako mi netko nađe kupca po cijeni od 300.000 eura, koju također spominju, ja ću vam odmah dati 10 posto za proviziju", poručio je Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa također će provjeriti podatke iz imovinske kartice ministra zdravstva. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo