njegova strana priče / Kujundžić o spornoj procjeni kuće: 'Kupljena je kada su tržište nekretnina i cijene bile najniže'

'Zadnje tri godine cijene nekretnina vrtoglavo rastu te bi prema procjeni stručnjaka ta ista kuća vrijedila oko 250.000 eura'

22.1.2020.
17:00
VOYO logo

"Kuću u Markuševcu veličine 120 m2 moja supruga i ja kupili smo 2010. godine kreditom od 100.000 eura podignutim u PBZ-u uz kamatnu stopu od 6,40 posto. To je vrijeme kada su tržište nekretnina i cijene bile na najnižoj razini. U ožujku 2016.  (7 mjeseci prije nego što sam izabran za ministra) reprogramirali smo kredit u PBZ-u kreditom od 65.000 eura koji je moja supruga podigla u OTP banci uz kamate od 2,99 posto). Tržište nekretnina se 2016. g. (kada sam postao ministar i radio prijavu Povjerenstvu) počelo pomalo oporavljati te su mi stručnjaci rekli da je procijenjena vrijednost kuće u tom trenutku oko 120.000 eura. Zadnje tri godine cijene nekretnina vrtoglavo rastu te bi po procjeni stručnjaka ta ista kuća vrijedila oko 250.000 eura, iako bi, po mišljenju stručnjaka, a obzirom na lokaciju kuće, teško bilo naći kupca za taj iznos", poručio je u srijedu ministar zdravstva Milan Kujundžić komentiravši tako medijske napise o vrijednosti kuće u kojoj živi.

Podsjećamo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa provjerit će podatke iz imovinske kartice ministra zdravstva Milana Kujundžića na osnovi medijskih napisa o kupnji kuće u Zagrebu i vrijednosti kuće u kojoj živi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povjerenstvo će pokrenuti postupak u kojem će provjeriti sve podatke iz imovinske kartice ministra Kujundžića, odnosno usporediti ih s podacima koje će zatražiti od nadležnih tijela: Porezne uprave, zemljišno-knjižnih odjela i drugih tijela", izjavila je Hini glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić

Kujundžić: "Sve je jasno i transparentno"

"Ako se utvrditi nesklad, Povjerenstvo će pozvati dužnosnika da se o tome očituje, a nakon što zaprimi očitovanje, odlučit će ima li elemenata za pokretanje postupka", dodala je Jurišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon članka kojim se dovodi u pitanje transparentnost kupnje nove kuće, portal Telegram objavio je u srijedu da je Kujundžić u imovinskoj kartici za kuću u kojoj sada živi iskazao manju vrijednost od realne.

Ministar tvrdi da je vrijednost kuće 900.000 kuna iako je u ugovoru o stambenom kreditu iz 2010., koji je bračni par Kujundžić potpisao s PBZ-om, vrijednost kuće procijenjena na 2.373.450 kuna, a prilikom reprogramiranja kredita 2016. godine na 1.680.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kujundžić nije želio komentirati novi članak u Telegramu, već je poručio kako je glede njegovih kuća sve jasno i transparentno te da će se o svemu očitovati Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa kada to od njega bude zatraženo.

"Ja sam se dužan očitovati Povjerenstvu prema zakonu, no tu se nema što skrivati, sve je transparentno i jasno. Lako se može vidjeti koliko smo supruga i ja zaradili u posljednjih pet godina, kao i što se na mom računu može vidjeti da je moja ušteđevina rasla za 7000-8000 kuna mjesečno", rekao je Kujundžić Hini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Telegram je u utorak objavio da je Kujundžićeva obitelj potkraj prošle godine kupila još jednu kuću u Zagrebu, čija je vlasnica njegova supruga Tatjana Kujundžić. Kuću s okućnicom u Maksimiru, ukupne površine 288 četvornih metara, platila je 1.462.500 kuna. Pritom su upozorili da u ministrovoj imovinskoj kartici nisu vidljiva sredstva iz kojih je obitelj Kujundžić mogla platiti tu nekretninu. 

Kujundžić je reagirao na to ustvrdivši kako je transakcija bila transparentna i zakonita, a kupnju je prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković najavio razgovor s Kujundžićem

Naveo je kako je vrijednost kuće 195.000 eura te da su supruga i on za njezinu kupnju podigli kredit od 100.000 eura u PBZ-u, 55.000 eura platili iz ušteđevine koja je na računu u PBZ-u, a 40.000 eura privatno posudili od prijatelja, pri čemu je ugovor o pozajmici kod kupnje kuće ovjeren kod javnog bilježnika te novac uplaćen na račun prodavatelja kuće.

Premijer Andrej Plenković koji boravi na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu kratko je komentirao u srijedu cijeli slučaj rekavši kako će se u četvrtak vidjeti s Kujundžićem i s njim razgovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu puno komentirati, vjerujem da će on sve to pojasniti", kazao je Plenković.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo