DAN ODLUKE / Kujundžić u ponedjeljak odlazi iz Vlade? Plenković na dva sastanka tražio njegovu ostavku!

Buran vikend i nakon sastanaka u Banskim dvorima vrlo vjerojatno završit će odlaskom MIlana Kujundžića

26.1.2020.
19:00
VOYO logo

Sa sastanka u Vladi s Milanom Kujundžićem - jasna poruka premijera Andreja Plenkovića. Ministru zdravstva daje priliku da sam odstupi s funkcije, ali Kujundžić i dalje ostaje pri svom stavu.

"Ostavka mi ne pada na pamet. Radio sam cijeli život časno i pošteno. I sada će se pokazati. Ako se igdje pokaže da ijedna riječ, ijedan broj da je krivo izgovoren, ostavka je najmanji problem."

Iz Banskih dvora potvrđuju da je Plenković razgovarao s Kujundžićem i kažu da u odlukama koje slijede treba pokazati političku odgovornost i voditi računa o stabilnosti Vlade i HDZ-a. Čini se da je premijer još neko kraće vrijeme spreman čekati Kujundžićev potez.

Krešimir Macan, bivši Plenkovićev savjetnik s iskustvom smjena u Vladi, smatra da je Kujundžić potrošio kredite: "U ovom trenutku ovo je prevelik teret za Vladu i za HDZ. Ako se bude razvlačilo, onda imaju štetu i predsjednik Vlade i stranka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Milan Kujundžić i Andrej Plenković (Tomislav Miletić / PIXSELL)

Lavinu afera pokrenula je kupnja kuće u Maksimiru potkraj prošle godine koju je ministar kupio kreditom i pozajmicom prijatelja iz farmaceutske industrije. Potom je otkriveno da su Kujundžići drugu zagrebačku kuću kupili od tvrtke kojoj je vlasnica bila ministrova supruga neposredno prije likvidacije tvrtke i to po manjoj cijeni od procijenjene.

Zbog toga je Ivan Pernar DORH-u podnio prijavu protiv Tatjane Kujundžić: "DORH ima sada vrlo jednostavan posao. Treba samo ići napraviti uvid u kupoprodajni ugovor između tvrtke Zidni vrt koji je po navodima medija potpisala Tatjana Kujundžić i pogledati koliko je procijenjena ta nekretnina bila."

Osim kuća u Zagrebu, u imovinskoj kartici ministra stoji i jedan apartman u Novalji, iako su u zemljišnim knjigama zavedena dva. Prijavljena površina u kartici sa stvarnim stanjem nije se slagala ni kada je u pitanju kuća s bazenom u Ivanbegovini u kojoj ministar nije prijavio okućnicu. I kao da sve to nije bilo dovoljno, ulje na vatru dodali su Kujundžićevi susjedi napadom na novinarku Slobodne Dalmacije Andreu Topić.


Sve ukupno, loše za percepciju Vlade kojoj i ovako pada rejting. Macan upozorava: "Ovdje općenito govorimo  o dojmu, a ne o činjenicama. I to političari moraju shvatiti, da je u nekim situacijama važniji dojam, što građani misle, od toga ima li kaznene ili prekršajne odgovornosti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šteta u godini unutarstranačkih i parlamentarnih izbora za Plenkovića i HDZ mogla bi biti nenadoknadiva. Zato bismo rasplet ove afere mogli dočekati već sutra jer je klima u Vladi i oko Vlade takva da bi se moglo dogoditi da Plenković Kujundžiću, ako on sam ne odstupi, pokaže palac dolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo