Izmjene zakona / Kujundžić: "U Hrvatskoj se ne razmišlja o legalizaciji marihuane, kako je to nedavno napravila Kanada"

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Vlada je u Saboru uputila izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga

31.10.2018.
12:16
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je u srijedu Saboru uputila izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, kojima se definira pojam novih psihoaktivnih tvari te omogućuje ministru zdravstva donošenje naredbe o njihovoj zabrani, dok se industrijska konoplja definira kao sorta konoplje s niskim sadržajem THC-a (ukupno do 0,2 posto i manjim), čime se omogućava korištenje cijele biljke u industriji.

Zakonskim izmjenama predviđeno je i da poslove Ureda za suzbijanje zlouporabe droga preuzme Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a Hrvatski zavod za hitnu medicinu poslove Hrvatskog zavoda za telemedicinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nove psihoaktivne tvari"

Resorni ministar Milan Kujundžić rekao je kako je definiranje pojma "novih psihoaktivnih tvari" neophodno zbog pojave i vrlo brzog porasta broja novih psihoaktivnih tvari u EU i Hrvatskoj. Te tvari, naime, nisu pod zakonskom kontrolom i predstavljaju prijetnju javnom zdravlju do trenutka njihovog stavljanja na Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga, te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga.

"S obzirom na to da se uglavnom radi o sintetskim kanabinoidima čija konzumacija može uzrokovati ozbiljne posljedice po zdravlje, čak i sa smrtnim ishodom, u cilju zaštite života i zdravlja ljudi zakonskim izmjenama omogućava se ministru nadležnom za zdravstvo donošenje naredbe o zabrani uporabe nove psihoaktivne tvari, kao i postupanje nadležnih inspekcija", stoji u zakonskom prijedlogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozitivan financijski učinak

Njime se ubrzava postupak uništavanja droga oduzetih u prekršajnim postupcima, što smanjuje troškove skladištenja i čuvanja oduzetih droga, pa se tu očekuje pozitivan financijski učinak.

Kada je riječ o industrijskoj konoplji, Vlada predlaže omogućavanje korištenja cijele biljke industrijske konoplje u građevinskoj, tekstilnoj i kozmetičkoj industriji te autoindustriji i industriji papira, kao i u proizvodnji goriva iz biomase. Po važećem zakonu, napomenuo je Kujundžić, sjemenke navedenih sorti koriste se isključivo u prehrambenoj industriji za proizvodnju hrane i hrane za životinje, a preostali dio biljke se uništava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je na sjednici prihvatila i niz zakonskih izmjena koje se odnose na obavljanje inspekcijskih poslova s obzirom na ukidanje pojedinih agencija i ureda, kojima je cilj njihovo usklađivanje i objedinjavanje.

"Postoje ozbiljni problemi jer se doslovce svaki dan pojavljuju novi oblici droga koje se ne može zabraniti dok se ne registriraju. Po novome zakonu, ministar zdravstva imat će mogućnost te nove oblike registrirati i pokrenuti postupak da se ne distribuiraju. Među njima su neki oblici ne samo štetni nego mogu dovesti i do smrtnog ishoda", rekao je Kujundžić nakon Vladine sjednice, dodavši kako se izmjenama hrvatski zakon usklađuje s EU-ovim zakonodavstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da se u Hrvatskoj ne razmišlja o legalizaciji marihuane, kako je to nedavno napravila Kanada. No, korištenje marihuane u medicinske svrhe dopušteno je tamo gdje dokazano učinkovita, pa je takvi pacijenti mogu nabaviti i uzimati.

Ministar zdravstva osvrnuo se i na nezadovoljstvo liječnika obiteljske medicine novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, čije se izglasavanje očekuje u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam zašto se buni obiteljska medicina. Oni su očekivali da će svi preko noći moći postati vlasnici ordinacija, što u ovom trenutku nije interes hrvatske države i naroda. Mi trebamo i javno i privatno zdravstvo, tako da se iz njihove izjave vjerojatno zrcale osobni interesi i očekivanja materijalnih probitaka za pojedince", kaže Kujundžić.

"S novim zakonom uređene su brojne stvari, pa će tako liječnici obiteljske medicine morati dežurati. Do sada su dobro zarađivali i nisu htjeli dežurati. Sada, ako hoće imati ugovor s HZZO-om, morat će dežurati", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kujundžić ističe kako se novim zakonom uređuje rad u domovima zdravlja, uvode specijalistički i dijagnostički postupci, palijativna skrb, ali i funkcionalno povezuju bolnice i zatvaraju brojni odjeli na malim udaljenostima koji nemaju pacijenata i ne jamče im sigurnost.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike