Ministar zdravstva / Kujundžić za RTL objasnio kada će Spinrazu dobiti pacijenti na respiratoru i oni stariji od 18 godina

Image
Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL

'Tvrtka koja proizvodi lijek mora dostaviti dokaze da je učinkovit i kod pacijenata na respiratoru i onih starijih od 18'

29.12.2018.
16:35
Miranda Cikotić/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u razgovoru za RTL objasnio je kada će lijek Spinrazu moći koristiti i oboljeli od spinalne mišićne atrofije koji su stariji od 18 godina ili su na respiratoru. 

Poruka roditeljima koji treći tjedan prosvjeduju da sva djeca dobiju Spinrazu, bez obzira jesu li na respiratoru ili starija od 18?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao liječnik i čovjek uvijek se radujem dokazanoj pojavi novog lijeka ili nove metode liječenja. Ovdje treba reći da Povjerenstvo za lijekove HZZO-a stavlja sve lijekove na listu, pa tako i Spinrazu. Osnovni kriterij su indikacije koje prijavljuje nositelj odobrenja odnosno firma koja proizvodi lijek. Čim se u tom smislu nositelj odobrenja prijavi da je to i za pacijente koji su na respiratoru i ako postoje za to dokazi da je korisna metoda onda će Povjerenstvo uvrstiti i Spinrazu za pacijente na respiratoru.

Prema Vašim saznanjima, postoje li zemlje u kojima je indikacija proširena na pacijente na respiratoru i starije od 18?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji nekoliko zemalja u kojima su krenuli stavljati pacijente na respiratoru posljednjih nekoliko mjeseci. Koliko je učinak pozitivan ili ne, to ne mogu reći. To će procjenjivati stručno društvo za lijekove. Ne smijemo se igrati da ću ja iz administracije ili netko drugi iz nekog drugog neovisno o željama nešto procjenjivati – ne smijemo se u to miješati.

Ako se pokaže da djeluje kod pacijenata koji su na respiratoru/stariji od 18 – može li se očekivati za njih Spinraza i u RH?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, naravno. Ako nositelj odobrenja se u tom smislu očituje i dostavi dokaze i Povjerenstvo  kad napravi zbroj, ukaže da je to potrebito sigurno će onda i u Hrvatskoj staviti Spinrazu za pacijente na respiratoru. 

Fond za inovativne lijekove i poseban račun. Od travnja nitko od građana nije uplatio ni kune više. Je li to propast tog posebnog računa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fond za inovativne lijekove je nešto što nastojimo maksimalno pratiti i radovati se novim lijekovima koji su dokazano učinkoviti i uvrštavati ih. I u tom smislu smo s nekih 700 milijuna koliko je bilo prije 2.5 godine došli smo na milijardu i 400. Ovaj drugi račun to je uvriježeno u svijetu gdje pojedinci, udruge uplaćuju i  tko god želi pomoći bilo kome može uplatiti na taj račun. To su odvojene kategorije i to je jedan račun koji svugdje u svijetu postoji.

Slučaj iz Metković, inspekcija je pokazala da je bilo propusta. Kakva se poruka šalje građanima da su ti isti liječnici i dalje na svom radnom mjestu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz onoga što je zaključilo Povjerenstvo postavljena je sumnja da je bilo propusta, dokaza još nema i u tom smislu postoje procesi. Postoje procesi i poštuje se zakonska procedura, onda je na ustanovama  u kojima ti ljudi rade eventualno sankcionirati ako budu potvrđene sumnje koje je Povjerenstvo izreklo.

Kažete eventualno – znači da može proći da se ne sankcionira?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne može se nikad prejudicirati, slijede radnje koje će provesti DORH pa ćemo vidjeti koliko je utemeljena sumnja koje je Povjerenstvo izreklo.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo