Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PREDVIĐANJE NIJE MOGUĆE

Kuk: 'Zagreb bi mogao pogoditi potres jači gotovo 32 puta od ovoga prošlog'

'S potresima moramo naučiti živjeti', poručio je, među ostalim, seizmolog Krešimir Kuk

Vijesti.hr/ 22.4.2020. u 19:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Potres magnitude 5,5 prema Richteru koji je prije točno mjesec dana, 22. ožujka, u 6:24 minute ujutro pogodio Zagreb seizmolog Krešimir Kuk dočekao je svojem stanu na trećem katu u Palmotićevoj ulici u središtu Zagreba. ‘’Oštećenja u našem stanu nisu bila velika, malo veća su bila u našoj zgradi’’, kazao je Kuk gostujući večeras u RTL-u Danas.

VEZANE VIJESTI

I te nedjelje 22. ožujka u večernjim satima Kuk je gostovao u RTL-u Danas i tada je objasnio da će tlo podrhtavati još tjednima i mjesecima. Tako je i bilo: ‘’Zagreb je od te nedjelje do daas pogodilo više od 1000 potresa, ali većina njih bila je slaba i zabilježili su ih samo naši instrumenti koji su vrlo osjetljivi. Imali smo oko 150 potresa koje je osjetila i većina građana’’, kazao je Kuk.

Kazao je i kako ovo da su ostali potresi bili slabiji ne znači da se ipak nisu osjetili u epicentralnom području što, naravno, izaziva strah stanovništva koje tamo živi, pogotovo onih kojima još nije provedena inspekcija u kućama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Istaknuo je i da su sve službe dobro funkcionirale u slučaju prošlog potresa, a ‘’cijeli tijek odvijanja seizmičke aktivnosti nakon njega je normalan i uobičajen. Niz potresa je normalna pojava i dosta dobro prati i teorijske modele te je doista riječ o uobičajenoj pojavi’’.

No, valja imati na umu da je ''u Zagrebu moguć jači potres od ovoga koji je bio i to dosta jači'', podsjetio je Kuk: ‘’Maksimalna izračunata magnutuda potresa za Zagreb iznosi 6,4 prema Richteru i to je gotovo 32 puta jači potres od ovoga koji je bio’’. Međutim, valja paziti pri interpretaciji toga pa naglašava: ''Potres nije moguće predvidjeti. On će nekada sigurno biti, ali ne znamo kada''.

Upravo se čita

Image
HEROINA IZ ĐAKOVA

Elena je pravo čudo! Bila je malo veća od dlana: RTL u Đakovu kod najmanje bebe ikad rođene u Hrvatskoj

Image
Foto:
Image

Što se tiče rasjeda, za njih se i prije znalo, a što se s njima točno događa i kako su raspoređeni preciznije bi se znalo kada bismo imali više instrumenata, upozorio je Kuk.

Također, valja podsjetiti da su trusna područja u Hrvatskoj sklona potresu, a to su: šire riječko područje te cijelo južno priobalje koje je najugroženije, istaknuo je Kuk. Podsjetio je da je u prošlom stoljeću dubrovačko područje pogodio potres magnitude 7 po Richteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kuk je svjestan da sve ovo može zvučati zastrašujuće za mnoge, pogotovo kada se kaže da se očekuje potres ali, ističe: ‘’Ono što uvijek napominjemo jest da treba voditi računa o gradnji. U drugim zemljama u svijetu koje pogađaju i puno jači potresi žive s njima i spremni su na njih. Primjerice, u Japanu potres jačine od 7 ne izaziva gotovo nikakvu ozbiljnu štetu’’.

VEZANE VIJESTI

Kako su potres koji ih je pogodio prije točno mjesec dana doživjeli Zagrepčani i Zagrepčanke, pogledajte u prilogu RTL-ove reporterke Marijane Čikić.

Vijesti.hr/ 22.4.2020. u 19:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
STELIO SIMCICH

'Zvao sam druge da pomognu, no mislili su na svoje g***ce. Da je netko uskočio, čovjek bi danas bio živ...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba