atraktivna politička udavača / Kukuriku koalicija ide u kampanju bez dosadašnjeg čvrstog saveznika IDS-a?

Uz datum parlamentarnih izbora, neizvjestan je i sastav trenutačno vladajuće Kukuriku koalicije. Istarski demokratski savez jedini još nije odlučio hoće li ostati u koaliciji s SDP-om, HNS-om i drugim partnerima, ili će političku sreću potražiti u nekom novom taboru

28.8.2015.
19:05
VOYO logo

U Puli su se danas susreli šefovi SDP-a i IDS-a, baš u trenutku kada je petogodišnji brak Kukuriku koalicije na najvećoj kušnji dosad. 

Pred nove parlamentarne izbore ljevica se rasipa, a Istarski demokratski savez, na čelu s Borisom Miletićem, nećka se kao prava politička udavača. Šef Vlade i SDP-a čini sve da ih zadrži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"IDS trebamo u koaliciji, on je dio ove uspješne Vlade, a njihov je ministar, premda će mnogi reći kako se radi o nešto lakšem ministarskom mjestu, bio jako dobar. To je jedan ozbiljan posao koji se u konačnici isplatio te stoga pozivam IDS da nam se pridruži. Ja ih pozivam da nam se pridruže. Neka malo razmisle pa neka vide", poručio je premijer Zoran Milanović. 

Bivši SDP-ovac Ivo Josipović nešto je staromodniji. IDS-u je poslao pismo kojim ih poziva da se pridruže njegovoj stranci Naprijed Hrvatska, no još nije dobio odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo sinoć predali to pismo. Imali smo potpredsjednika IDS-a u Puli na osnivačkoj skupštini, ja se nadam da ćemo tovoriti razgovore o predizbornoj koaliciji", rekao je Josipović.

Kako su se Josipoviću pridružili i bivši SDP-ovi i HNS-ovi veterani poput Slavka Linića i Radimira Čačića, IDS promišlja tko će im donijeti više glasova - vladajuća koalicija dvojbenog uspjeha ili nova opcija prognanih iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te nedoumice kod IDS-a su iz razloga jer ih je izigrao i iznevjerio čelni čovjek vlade Milanović. Za Miletića i biračko tijelo je opasno pojaviti se pred biračima i objasniti zašto su gradovi sve siromašniji i zašto sve ide u Zagreb", komentirao je Slavko Linić.

Novoj Kukuriku koaliciji obećali su se, osim dosadašnjih SDP-a, HNS-a i HSU-a, još i Laburisti te Autohtona Hrvatska seljačka stranka. Kako se ipak nadaju da ih IDS neće napustiti, čini se da novi koalicijski ipak neće biti potpisan ovoga ponedjeljka kako je bilo najavljeno. IDS još traži izgradnju Istarskog ispilona i decentralizaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niti oni nas drže u šaci, niti mi njih, a sporazum će biti potpisan uskoro. Oko detalja se moramo dogovoriti, pitanje je dana, ali ne mogu sad reći kojeg, nije ni bitno", dodao je Milanović.

Miletić: 'IDS-u je važna decenetralizacija'

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u petak je izjavio da je ta stranka predizborne i postizborne koalicije dosad uvijek temeljila na programu i sadržaju, "te će tako biti i sada", a da je IDS-u izuzetno važna decentralizacija države koja dosad nije napravljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je izuzetno bitno vidjeti hoće li se država razvijati u smislu centralizirane zemlje ili je došlo vrijeme da se država decentralizira. Mi se zalažemo za decentralizaciju i za spuštanje odgovornosti i ovlasti na regionalnu i lokalnu razinu te ono na čemu će IDS inzistirati pri mogućem dogovoru o koaliciji su čvrsta jamstva da će se taj dogovor ispoštovati" , istaknuo je Miletić.

Ponovio je da stranka još nije donijela odluku hoće li na izbore samostalno ili u koaliciji te kako će o tome odlučiti sredinom rujna stranački savjet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miletić je kazao kako IDS želi biti vjerodostojan i držati se dogovora te kako je građanima puno važnije znati, kako je rekao, 'sadržaj što će Vlada činiti u iduće četiri godine, nego kako će izgledati sastav same koalicije i tko će biti na kojemu mjestu na listi'.

"Projekt dovršetka izgradnje istarskog ispilona u punom profilu je projekt koji je dio Plana 21. Mislim da su stvari kristalno jasne o pitanju mogućnosti dovršetka izgradnje i da je potrebno dobiti određena tumačenja Europske komisije te smatram kako smo na dobrom putu da se to zgotovi", ocijenio je Miletić odgovarajući na pitanje novinara je li dovršetak Ipsilona uvjet ulaska u koaliciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, hoće li IDS javnost percipirati kao stranku koja previše trguje, Miletić je odgovorio kako "IDS uopće ne trguje već se zalaže za program i za one projekte koji su već dogovoreni.

"IDS je do sada kvalitetno participirao u ovoj Vladi, još uvijek to čini, i ostat će do kraja mandata ove Vlade. Preuzeli smo odgovornost upravljanja reosorom turizma, brojke u turizmu su izuzetno dobre, država je puno uređenija nego što je bila prije, no postoje elementi koji su bili dogovoreni, poput decentralizacije, a koji nisu realizirani i gdje nije ništa napravljeno", rekao je Miletić dodajući kako s tim djelom IDS ne može biti zadovoljan i na tome će inzistirati ako misli surađivati u idućem mandatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Recepti postoje, bitno je regijama osigurati više odgovornosti i veće ovlasti kako bi ubrzali gospodarski rast. Mislim da se Istra iskazala po tom pitanju, od razvoja poljoprivrede do korištenja EU fondova", zaključio je Boris Miletić.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo