DIO PREDGRAĐA ODSJEČEN / Kupa u Karlovcu dosegla rekordne razine, kuće poplavljene: 'Barijere nisu pomogle, sve nam je pod vodom'

Image
Foto: Stožer CV Grada Karlovca

Vodostaj Kupe u Karlovcu cijelu noć raste te je rijeka dosegla 796 centimetara

18.9.2022.
9:57
Stožer CV Grada Karlovca
VOYO logo

U Karlovcu je Kupa u 8 sati dosegla 796 centimetara, osjetno više od prognoze te je dio predgrađa od Selca do Šišljaviča odsječen zbog vode na DC 36, a na drugoj je strani u Brodarcima poplavljeno nekoliko kuća i vatrogasci pomažu građanima, rekao je Hini u nedjelju gradonačelnik Damir Mandić.

Stožer CZ Grada Karlovca zasjeda, prikupljaju se podaci o izlijevanju rijeka na prometnice, polja i dvorišta, a žurne su službe na terenu, rekla je načelnica Stožera Ivana Fočić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je i kako su jutros za promet zatvorene lokalne nerazvrstane u Brodarcima, Brođanima, Donjem Mekušju, na Gradcu i cesta Mekušje-Kamensko.

"Situacija u Brodarcima je loša, sve nam je pod vodom", rekao je za KAportal čitatelj Nikola Vrbanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
službe na terenu /

Na ozaljskom području zbog poplava bilo ugroženo 20 kuća, na snazi izvanredne mjere

Image
službe na terenu /

Na ozaljskom području zbog poplava bilo ugroženo 20 kuća, na snazi izvanredne mjere

"Sad je Kupa na 800! Stavljene su barijere koje naravno nisu pomogle, u kućama nam je voda", kazao je.

S obzirom na to da je vodostaj Kupe u Karlovcu cijelu noć rastao te raste i dalje, a 796 centimetara je znatno više od prognoze Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije da će se vrhunac držati par centimetara iznad 750. U Hrvatskim vodama smatraju da sada jest vrhunac vrlo blizu, da glavnina vala već odlazi nizvodno prema Sisku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunac vodenog vala

"Sada imamo vrhunac vodnog vala, zaista smo blizu, ali se ne može reći hoće li nastupiti stagnacija za sat dva ili više", rekla je Hini voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak.

Činjenicu da se nije potvrdila njena procjena rečena sinoć na Stožeru, da će vrhunac biti tijekom jučerašnje večeri ili noći, već je Kupa nastavila rasti, te raste i u nedjeljno jutro Željeznjak je projasnila da je nakon stagnacije vodnog vala uzvodno od Karlovca, u Gorskom Kotaru došlo do sekundarnog vala, jer je obilna kiša nastavila padati, te je i vodostaj nakon opadanja opet počeo rasti. Riječ je o rekordnim padalinama i u Gorskom Kotaru i u Ogulinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od subote navečer su na snazi izvanredne mjere za obranu od poplave, jer je Kupa prešla 750 centimetara, u 22 sata je bila na 759, jutros u sedam sati 793, da bi u osam bila na 796 i raste.

Rijeka Dobra, koja se u Ogulinu izlila dolazi u Karlovac i puni Kupu na ušću u Pokuplju, a kako ju pune dalje nizvodno od centra grada i pritoke Mrežnica i Korana usporava se protok ogromne količine vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo