IZ ULJARE ZA RTL.HR / Kupila suncokretovo ulje od 19 kuna pa se šokirala kada ga je usporedila s bocom jeftinijeg. 'To je drugi proizvod'

Image
Foto: Ilustracija
Image
Foto: Ilustracija

Otkrili su nam i stanje proizvodnje vlastite uljare te prokomentirali najave o padu cijene: 'Tek sad izlazi ono skuplje'

5.9.2022.
14:45
Ilustracija
VOYO logo

Jestivo ulje jedna je od namirnica koja je zbog inflacije drastično poskupila pa se danas za jednu litru izdvaja gotovo 20 kuna, dok je prije nekoliko mjeseci njegova cijena bila i ispod deset kuna.

Građani koji su o tome razmišljali već su tada kupili nekoliko litara više, a čini se kako je došlo vrijeme da nabave ulje po skupljoj cijeni i neugodno se iznenade. Naime, kako nam javlja čitateljica koja prilaže fotografije, suncokretovo ulje istog proizvođača, kupljeno kod istog distributera, nekoliko mjeseci kasnije te desetak kuna skuplje, izgubilo je boju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priložila nam je fotografiju ulja kupljenog po cijeni ispod 10 kuna (desno) te onog od 18,99 kuna (lijevo). Razlika u boji je drastična.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Zbog svega navedenog odgovore smo potražili kod stručnjaka, onih koji isto ulje proizvode. Predstavnik tvrtke Sunce Vinkovaca, one koja proizvodi nerafinirano, hladno prešano ulje, govori kako je stvar u načinu proizvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojašnjava nam kako ulje prilikom rafiniranja izgubi boju, a najčešće i miris. Nije nam pak htio reći znači li to da je manje ili više kvalitetno od onog tamnijeg, ali je pojasnio da se u rafiniranju od iste količine suncokreta dobije ista količina ulja. On smatra da je riječ o dva potpuno različita proizvoda.

Otkrio nam je potom i stanje u vlastitoj uljari te o najavama o padu cijena ulja. Tvrdi kako se iznenadio kada je to čuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Urod suncokreta je bitno lošiji i cijena je veća. Mi imamo 20 posto manje uroda nego lani. Više je zasijano, ali urod je manji", tvrdi.

Image
koliko imamo /

Kada bi Zagrepčanin potrošio svu plaću na ulje, kupio bi 357 litara, a prosječan stanovnik EU čak 714 litara

Upitan o dizanju cijena, govori kako će njihovo ulje koje sada izlazi na tržište biti nešto skuplje jer pravila su takva da moraju 60 dana ranije najaviti povećanje cijena, a to su učinili 15. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tu smo cijenu uračunali i struju pa ne bi trebala više rasti", kaže pa dodaje kako su im troškovi ove godine porasli i za 150 posto.

Osvrnuo se potom i na neslužbene informacije o vladinim mjerama koje govore o tome da bi se mogli subvencionirati mali poduzetnici i obrtnici, ali samo oni koji troše do 100.000 kWh struje godišnje, pa kaže kako oni, ali i svaka druga uljara prelaze taj limit pa im mjera nije od koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čak 98 posto naše proizvodnje čini struja", kaže pa zaključuje kako su već počeli raditi na projektu za solarnu energiju.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo