gost RTL direkta / Kurelić o susretu Trumpa i Kim Jong Una: 'Situacija je bila objektivno očajna i bolje je da pregovaraju'

Profesor Zoran Kurelić smatra kako je susret ispao super iz perspektive Koreje i Trumpa

12.6.2018.
22:52
VOYO logo

Sasvim sigurno, bio je to povijesni susret Donalda Trumpa i Kim Jong Una, ali hoće li taj susret u povijesti dobiti  tek jednu zanimljivu fusnotu ili možda cijelo poglavlje to je teško reći. Povijesni susret analiziramo s novoizabranim dekanom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i našim dragim gostom profesorom Zoranom Kurelićem koji smatra kako susret sam po sebi neće u udžbeniku povijesti dobiti niti jedno cijelo poglavlje niti fusn notu jer treba vidjeti što će se dalje događati.

"Kad je iranski deal potpisan on je izgledao kao povijesni deal. Bio je fantastično pregovaran, svi su bili uključeni, izlgedalo je kao da je balansiran, a sad ne izgleda kao da je povijestni", kazao je Kurelić. Smatra kako je susret ispao super iz perspektive Koreje i Trumpa. "Potpisali su sporazum, svi su bili u strahu da stvar ne propadne", objašnjava.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je konkretno obećanje o nuklearnom razoružanju i zašto bi Kim uopće pristao na to s obzirom da mu nisu ukinute sankcije, Kurelić objašnjava činjenicom da se radi o Trumpovoj argumentaciji. 

"On tvrdi da su oba dva Busha, Clinton i Obama imali priliku nešto napraviti. Nitko od njih zbiljski nije zaustavio nuklearni program jer je činjenica da ovi imaju balističke projektile. Prije mjesec dana nismo bili sigurni da neće doći do ludila. Lako što su se međusobno prepucavali, imali ste ozbiljne ljude, McMaster jedan od članova maknutih iz administracije, predlagali su taktiku krvavog nosa da lupe po nuklearnoj sili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blef ili ne blef. Kada imaš objektivnu situaciju, dovoljne su i sitne greške, manevri koje su imali. Iz tako napete situacije može doći do greške. Situacija je bila objektivno očajna i bolje je da pregovaraju", tvrdi Kurelić.

"Riječ je o povijesnom susretu o kojoj su svi pisali. Nema ni jedne televizijske mreže i medija koji to nije pratio i pratio sa strahom. On je izgledao suvereno, susret je dobro prošao, pressicu je produžio za sat vremena jer je uživao u trijumfu", kazao je Kurelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako će Trump pregovore odraditi inteligentno s cijelim timom kao dio nove kampanje. "Ovo neće biti gotovo preko noći i za par godina. Ako stvai budu dobro išle on će to imati u slijedećoj kampanji kao jednu od povijesnih stvari koji je napravio", tvrdi Kurelić.

Objašnjava kako je interes Kim Jong Una robe koje su mu sankcije blokirale. "Sankcije ne ovise o Amerikancima nego prventveno o Kini. U ovoj dinamici očigledno da će doći do otpuštanja. Stvar koju je Trump rekao da će zaustaviti ratne igre, a misli na zajedničke manvere, a to je napravio izgleda a da nije obavijestio Južnu Koreju jer je ona reagirala na način da želi pojašnjenje što se točno misli pod tim. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odustaje od nečeg što je smetalo Sjevernoj Koreji jer je siguran da će praviti ustupke. Summit je bio puno bolje organiziran nego što je izgledao. To je odigrao Pompeo i on izgleda izvrsno sa svojim ekvivalentima na korejskoj strani tako da su bili sigurni što će biti", kazao je Kurelić.

Smatra kako je Trump sa saveznicima iz G7 u neprijateljstvu. "Ponašamo se kao da se ništa nije dogodilo, kao da Trump od početka nije temeljne stvari dovodio u pitanje, kao da nije rekao da je NATO preživljen, kao da nije govorio da se EU može rasformirati jer funkcionira za Njemačku. Vidi se da je bio izrazito ozbiljan o svemu. Neće odustati od rata s carinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je tip pritiska na EU, Kanadu i sve ostale da mu popuste. Ima osjećaj da će popustiti i burze tako reagiraju da će popustiti jer nema panike na njima. To je igra koju će igrati čvrsto. Pitanje je tko će prvi popustiti. Europljani su nabrojali listu stvari koje će stvoriti za sankcije ali su nesigurni", zaključuje Kurelić.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo