IZBORNA UTRKA / Kurelić: 'Svima je u Francuskoj promaklo jedno iznenađenje. Nevjerojatno je i kako je Le Pen riješila problem Putina'

Kurelić je kazao da su troškovi života glavna stvar koja će biti problem za Macrona u izbornoj utrci

11.4.2022.
22:45
VOYO logo

Svi europski lideri nadaju se da će u Francuskoj na predsjedničkim izborima pobijediti Emmanuel Macron, jer tko zna što bi se dogodilo da pobijedi Marine Le Pen. Izbore u Francuskoj u RTL Direktu je komentirao profesor na Fakultetu političkih znanosti Zoran Kurelić.

"Najveće iznenađenje je rezultat ljevice koja je prošla 5 posto bolje nego što su bile prognoze. Kad gledate kako su ciljali rezultate Le Pena i Macrona su pogodili na pola posto, ali su ljevicu promašili za 5 jer je očekivanje bilo 17, a imali su 22. Da su išli svi zajedno, da je išao komunist s ljevicom i jedan kandidat je bio antikapitalist, zajedno bi imali 2 posto više nego Le Pen", kazao je Kurelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je može li Macron osvojiti drugi mandat, što je jedino u Francuskoj do sada uspjelo Jacquesu Chiracu

Image
TRENUTNO U VODSTVU MACRON /

Kakvo je stanje u Francuskoj nakon jučerašnjih izbora? 'Atmosfera u zemlji je vrlo loša, sve smo više podijeljeni'

Image
TRENUTNO U VODSTVU MACRON /

Kakvo je stanje u Francuskoj nakon jučerašnjih izbora? 'Atmosfera u zemlji je vrlo loša, sve smo više podijeljeni'

"Ako budu pogađali kao što su pogodili sada, bilo je 4-5 posto razlike, najgora varijanta je 51-49, a 54-55 je najviše za Macrona. Svašta se može dogoditi. Prošli put je bila Le Pen očajna u debati, ove godine je debata četiri dana. Debata je 20., povući će je par dana da je pripreme. Jučerašnji njen govor je bio umjeren, jako smiren, bez pretjerivanja, bez nečeg što bi prije privlačilo desnicu", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i omekšavanje slike Le Pen.

"Ona je ekstremna desnica, ali je imala desnijeg kandidata koji je prošao slabije nego što se očekivalo. U jednom trenu su bili na 15-16 posto. Da je on povukao više pitanje je bi li ušla u drugi krug. Njega je najviše pogodio rat u Ukrajini i pao je, imao je 7,1 na kraju", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da Macron neće uvjerljivo pobijediti. Da Le Pen postane predsjednica Francuske, krenuli bi problemi za EU. 

"Ona je stvarno protiv EU, Farage je kad je vidio rezultate je bio oduševljen kako je kolegica dobro prošla. Ima probleme s gotovo svim temeljnim aspektima EU. Prvi je odnos nacionalnog zakonodavstva EU, ponaša se kao Brexiteri i misli da bi to trebalo imati perioditet, i protiv je unutrašnjeg tržišta. Ona nije Donald Trump jer asocijacije na Trumpu su uvijek ono što se zove politika slavnih osoba, neprofesionalnih političara. Ona je dugogodišnji profesionalni političar i zato je promijenila imidž. Ona je treći puta u najvećoj mogućoj igri", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kurelić je kazao da su troškovi života glavna stvar koja će biti problem za Macrona u izbornoj utrci.

"Le Pen ih je u kampanji stavila na prvo mjesto, a oni su očigledno u ovim izborima bili stravično važni. Skočit će s cijenama nafte, energenata, iduća dva tjedna će se povećavati kao problem. Troškovi života su pridonijeli da lijevi kandidat prođe izvrsno, tako da se ovaj glas socijalno ugroženih podijelio na radikalnu ljevicu i desnicu", kazao je Kurelić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da je Macron stravično razočarao birače svojim politikama.

"Kada je pobijedio 2017. bio je novi princ Europe. Što se tiče Francuske imao je probleme. Prosvjed žutih prsluka je trajao i kuhao i naletjele su mu stvari koje nije želio, kao korona. Dobar dio obećanja nije napravio. Kad gledamo tko je za njega glasao, klasični konzervativni glasači glasaju za njega. Od lijevog centra, on je postao političar desnog centra", kazao je Kurelić .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i to što Le Pen nije spominjala Putina kojem se, na neki način, divi. 

"To je snažna i dugogodišnja veza. Nevjerojatno je kakvom je lakoćom taj problem maknula. Od početka rata samo su dva političara imala izlaznu putanju do izbora, a ona je jedan od njih. Macron je skočio u ranoj fazi kad je izgledalo da će posredovati između Putina i Bidena, nije posredovao, pa je počeo tonuti", kazao je Kurelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na pobjedu Orbana i Vučića.

"Vučiću je štetilo što nije bio toliko proputinovski, opozicija je bila više putinovski nastrojena od njega, imao je konstelaciju koja mu nije škodila. Orban je odigrano na stabilnost i strah od toga da Mađarska slučajno ne bi bila upetljana u sukob. To je odigrao odlično. Iskoristio je nešto što je izgledalo da će biti problem i dobio izbore", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da bi Orbanu bilo izvanredno da pobjedi Le Pen.

"Pritisak na njega bi se smanjio jer bi došao veći liberal od njega", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje tko su ruski saveznici u Europi, Kurelić je kazao da je to grbavo pitanje.

"Ne znamo što bi bio novi svjetski poredak. Glavni problem za Trumpa, Bannona i družinu je bila Kina koja je funkcionirala izvanredno unutar postojećeg poretka. Veliko je pitanje mogu li se naći Rusi i Kinezi oko ideje koja bi im odgovarala", kazao je te dodao da ne zna bi li im itko bio europski saveznik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi koji se vezuju ideološki uz Putina su Orban, u Engleskoj je to bio Nigel Farage i Le Pen u Francuskoj", kazao je. 

Komentirao je i na ruske prijetnje Finskoj i Švedskoj da se ne približavaju NATO-u. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekivano je to, ali više je očekivana reakcija Finske i Švedske. Lagano se uživjeti u ovoj situaciji u njihovu poziciju", kazao je Kurelić.   

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo