njegova strana priča / Kutinu trese skandal s uhljebljivanjem! Babić o Cvrtili: 'Radnici su se žalili na prijetnje. Ovo ima osvetnički karakter'

Image
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL

'Ovi ljudi neki ne govore istinu, većina je navučena da govore što paše Adrijani Cvrtili', kazao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić

8.9.2021.
8:50
Nikola Ćutuk/PIXSELL
VOYO logo

Kutinu trese skandal s političkom trgovinom i uhljebljivanjem, a o tome govori cijela Hrvatska.

Direktorica tamošnje tvrtke Eko Moslavina Adrijana Cvrtila prelomila je i izišla u javnost s detaljima. Morala je, kaže, zapošljavati po nalogu kolege iz HSLS-a predsjednika Gradskog vijeća koji je bio u dogovoru s gradonačelnikom Kutine HDZ-ovim - Zlatkom Babićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić o ovoj temi održao je danas press konferenciju.

Image
AFERA U EKO MOSLAVINI /

U posjedu smo snimke koja jasno dočarava političku trgovinu u Kutini, potpredsjednik Gradskog vijeća RTL-ovom reporteru: 'Nemoj se igrat s menom'

Image
AFERA U EKO MOSLAVINI /

U posjedu smo snimke koja jasno dočarava političku trgovinu u Kutini, potpredsjednik Gradskog vijeća RTL-ovom reporteru: 'Nemoj se igrat s menom'

Na početku konferencije za medije, gradonačelnik Babić je govorio o Eko Moslavini, kao i načinu na koji ta tvrtka funkcionira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da, kad je 2017. godine postao gradonačelnik, među nizom problema bila je i teška situacija u Eko Moslavini.

"Najveći problem bila je nužnost prekidanja prihvata otpada iz drugih gradova, a to je imalo za posljedicu smanjenje prihoda i ugrozilo je poslovanje tvrtke. Kao dobri gospodarstvenici, morali smo povući taj potez. Sljedeći problem bio je višak radne snage. Dok je na vlasti bio SDP, u toj tvrtci zaposleno je 23 ljudi, većinom povezani s SDP-om", kazao je Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom se osvrnuo na Adrijanu Cvrtilu. Kazao je da ona bila član HDZ-a Kutina i član predsjedništva do 2013. godine kad je HDZ izgubio izbore u Kutini.

"Ona je tada svoju priliku našla u HNS-u", rekao je i dodao da je postala šefica Eko Moslavine, a potom je kasnije i smijenjena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kasnije je to rezultiralo nizom sudskih sporova, između nje i Slavka Sokola, među kojima je i mobbing", kazao je Cvrtila.

Rekao je također da je Cvrtila nakon otkaza pokušala osnovati i stranku Orah ovdje te se, kaže, učlanila u HSLS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Munjevitom brzinom unutar te stranke postala je član izvršnog odbora pa predsjedništva na kutinskoj razini. Kad smo mi došli na vlast, naša lista i ja kao gradonačelnik sam pobijedio 2017. godine, Slavko Sokol, koji je imao uvjete za mirovinu, želio je otići iz tvrtke i ukazala se nužnost da imenujemo novog direktora. HSLS je meni predložio Adrijanu Cvrtilu koja je bila u vrhu stranke i koja je, što nisam tada znao, i sestrična Davora Kljakića. Međutim, taj prijedlog meni, kao gradonačelniku, činio se dobar iz razloga što je radila u Eko Moslavini i bila kratko vrijeme direktorica i imala određeno iskustvo i mislili smo da je to dobro rješenje za Eko Moslavinu i za nas i da ćemo dobiti kvalitetnog menadžera. Ono što mi se činilo je da ima određeni osvetnički nagon prema onima koje je zaposlio Sokol i prema članovima SDP-a", kazao je Babić.

Potom je nastavio. Kazao je da je bila u sudskom postupku sa Sokolom i da se vidjelo da ju je to opterećivalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dio djelatnika je njenim dolaskom otišao na bolovanje, neki su dali otkaz. Radnici, stranka SDP, sindikati, tražili su da nešto poduzmem u vezi lošeg odnosa prema radnicima u tvrtki. Najviše je pritužbi bilo na stalne prijetnje, otkaze, slanja na čekanje. Ovdje sada je izašlo nekoliko primjera, a takvih primjera je bilo više", kazao je gradonačelnik.

Potom je spomenuo slučaj djelatnika Darka Kouseka, koji je magistar ekonomije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Babić je rekao da mu se Kousek nekoliko puta žalio da ona umanjuje koeficijent, koji je dolaskom bio 2,4, a zaposlen je početkom 2017. godine, dok je vlast obnašao SDP i dio je zaposlenika iz perioda 2013. - 2017.

"Cvrtila mu je umanjila koeficijent na 2,1, a čak je bio i 1,4. Ona ga je umanjila na razinu ispod njegove stručne spreme, već i nekvalificiranih radnika. Ja, na žalost nisam nikada nikog snimao. Iz razgovora s Adrijanom, gdje sam izričito rekao da sam protiv takvih načina ponašanja, smatrao sam da nije dobro, jer to daje isključivo osvetnički karakter prema vladajućoj strukturi u vrijeme SDP-a. Takvo ponašanje nisam dozvolio u gradskoj upravi, niti u jednoj od ustanova, škola i trgovačkih društava. Stalno sam govorio svim članovima HDZ-a, odgovornim osobama, da moraju biti orijentirani samo prema naprijed, i da kvalitetno rade gdje su rukovoditelji, ali da se nikako ne bave osvetničkim radnjama", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Babić je kazao da je svima  govorio da moraju biti orijentirani prema naprijed, prema svojim službama u kojima su rukovoditelji, ali nikakvim osvetničkim radnjama.

Poručio je da je rijetko dobivao pravu informaciju kad ide promjena sistematizacije. Dodao je i da su neki, odani njoj, imali visoke koeficijente, preko 3 ili 3,4, što je više od onih s fakultetima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o Zlatku Kouseku, kazao je:

Loši međuljudski odnosi

"Nije proračun podržao samo Zlatko Kousek, već i ostali vijećnici, a za proračun je glasalo 17 vijećnika, a ne 12 koliko je bilo minimum. Nisam imao potrebu kupovati glasove u vijeću koeficiijentima", rekao je Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na djelatnice koje su bile zaposlene u sortirnici.

"Spominju se i tri djelatnice koje su bile zaposlene u sortirnici i o prisili da se zadrže raditi. Jedna djelatnica bila je zaposlena na određene, a dvije su imale ugovor na neodređene. One su zaposlene također u vrijeme Sokola. Jedna je bila i na listi za prošli saziv. Dvije su došle kod mene, uzrujane. Meni su bile sporne te dvije koje su imale ugovor na neodređene, došle su u plaču, i tvrdile su da su na haubi automobila prijevarom potpisale novi ugovor o radu i da su raspoređene na novo radno mjesto jer se sortirnica ukida. Ali, nisu vidjele da im je podvaljen ugovor na tri mjeseca. Tvrdio sam da ne smiju dobiti otkaz na neki nehuman način, već da treba sagledati situaciju. Ako treba, gradovi su spremni izvršiti proces dokapitalizacije", rekao je Babić i dodao da je dala otkaz tim radnicama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je:

"Tamo su se stalno radile takve stvari koje nisu zakonske, humane, smicalice i kojima se htjelo na loš i ružan način dati otkaz svima koji su zaposleni u vrijeme Andrije Rudića. Neki su dobili otkaz, neki vode sud, neki su završili na bolovanju i sami dali otkaz, a neki su završili na novim poslovima", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom se osvrnuo na Dražena Kindermana rekavši da nikada nije bilo upitno da će biti dio koalicije.

"Stavili smo ga na našu listu u prolaznom mjestu. U cijelom radu znam ga samo po zalaganju za Repušnicu i bio je izuzetno predan. Nikad nisam u nekakvim razgovorima s njima rekao da će njegov sin, kad završi školu, raditi tamo ili tamo. To nije bio predmet naših razgovora. Nisam imao informaciju da razgovara s Cvrtilom, da ga namjerava zaposliti u Eko Moslavini. To je dogovarao s njom, ali Adrijani Cvrtili nisam nikad rekao da mora zaposliti Kindermanova sina ili nekog zato jer je nečiji sin ili član stranke. Nisam to nikad govorio. Ona je zapošljavala ljude kako je htjela i koga je htjela. Nikako ja ne mogu natjerati nju da zaposli preko volje. Smatram da direktorica Cvrtila, vidjela je kakav je karakter Kinderman, zaposlila je namjerno njegovog sina, da bi dobila njegovu naklonost i da bi mogla sve nas ucjenjivati", poručio je Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da ucjene neće dozvoliti, pogotovo ako su neistinite. Potom je rekao:

"Odgovorno tvrdim, nisam utjecao da se u Eko Moslavini zaposli netko tko je član HDZ-a! Vidio sam ime sina od nekog našeg člana, koji se zaposlio na kantama, nedugo je dao otkaz i otišao u Njemačku. Ako je to uhljeb HDZ-a, onda je to to, ali ni to nisam utjecao da se zaposli", kazao je Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo je potom i zapošljavanje Ljerke Grgić te rekao da mu je došla nakon tri mjeseca i da ne zna financije.

"Cijelo vrijeme, dok je Cvrtila obavljala dužnost, bili su izuzetno loši međuljudski odnosi, bili su česti prigovori djelatnika da ne mogu surađivati i rješavati sve probleme koje trebaju riješiti. Članovi Skupštine također su često prigovarali, a cijelo vrijeme ona se bavila spletkarenjem prema svima. Kad sam došao, na stolu je bila velika knjiga, zakon o kaznenom postupku. Samo to, ništa drugo, bavila se samo zakonskim postupcima u tijeku i onima koje će izrežirati", kaže i nastavlja da je vidljivo da je namjerno inscenirala te postupke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za izvješće o radu Eko Moslavine nije dobila niti jedan glas vijeća Kutine. Bilo je pet suzdržanih, svi ostali protiv. Nikad se ne sjećam, da je neka ustanova, škola ili društvo, nije dobila niti jedan glas za svoje izvješće. To je prvi puta. Što mislite, zašto je to?", pita se Babić i nastavlja:

"Ovo što sam ja dobio pritužbe na njen rad, samovolju, postupke prema svima, prema srpskoj manjini, Romima… Toliko su loši međuljudski odnosi, da je vodilo da će Popovača izaći iz te tvrtke i da će rezultirati povećanjem za građane Kutine", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da su unutarstranački izbori u HSLS-u doprinijeli svemu i da se to preselilo na odnose unutar Eko Moslavine i na situaciju u Kutini. 

"Mi kao HDZ, nismo se htjeli petljati u unutarstranačke izbore HSLS-a i to ne bi bilo korektno, ali do nas je dolazilo puno informacija. U to vrijeme njihovih problema i spletkarenja, to se manifestiralo na još više ishitrenih odluka u Eko Moslavini, što je imalo posljedicu na neizdrživo stanje. Znala je jednom radniku u tjednu dati tri opomene, čisto tako, da stvori argument da mu da otkaz i da radi mobing. Zvao sam Darija Hrebaka i rekao sam mu da ova situacija nije dobra i da ima za posljedicu lošu političku situaciju i da taj rat nije potreban i primjeren za unutarstranačke izbore uređene normalne stranke. Obećao mi je da će poduzeti određene mjere i uključiti se", kaže Babić.

Govoreći o snimkama, Babić je kazao:

"Ovi ljudi neki ne govore istinu, većina je navučena da govore što paše Adrijani Cvrtili", rekao je.

Na pitanje jesu li ga zvali iz vrha stranke da da objašnjenje oko svega, rekao je: 

Razgovarao sam s predsjednikom gradske organizacije i predsjednik županijske organizacije tražio informaciju", rekao je Babić, a na pitanje razmišlja li o ostavci, kazao je da ne.

Na pitanje hoće li dati ostavku, ako će tražiti stranka, također je rekao da su njega izabrali građani, a ne stranka.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo