'SVI SE VRAĆAJU' / Kvarner postaje filmska meka: U realizaciju domaćih i svjetskih uspješnica uključene su i stotine domaćih ljudi

Rijeka je grad koji je u filmovima i serijama glumio barem devet država, a Kvarner je idealan za snimanja jer od mora do gorja treba pola sata

2.4.2022.
7:25
VOYO logo

Rijeka je grad koji je u filmovima i serijama glumio barem devet država. Sve je tu - arhitektura, industrijska baština, more, zaleđe i ono ključno - ljudi.

"Tunel Doha-Katar na seriji McMafia, Mumbai kontejnerska luka isto tako McMafia /blic/u Metropolisu i u starom dijelu riječke luke snimali smo luku u Hamburgu, snimali smo zapadni Berlin, a na projektu Clark smo snimali Beirut“, kazuje Igor Nola, producent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvarner je idealan jer su različite lokacije od mora do gorja na pola sata udaljenosti.

"Uz potporu i Ministarstva kulture i HAVC-a, Rijeka može sad biti i vodeći filmski grad u Hrvatskoj zato što ima najbolju i lokaciju, najbolji geografski dio i za koprodukciju što je jako bitna stvar, ali i za domaću proizvodnju“, govori Dalibor Matanić, redatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo lani, u županiji je odrađeno sedam projekata, a snimalo se 100 dana. U prethodnih 8 godina bilo je ukupno 240 dana snimanja. Drastični rast dokaz je popularnosti lokacije.

"Svi se vraćaju i ovdje mogu snimiti puno toga što bi morali putovati naprimjer u tri zemlje što se može ovdje snimiti na 10 kvadratnih kilometara“, Tanja Ladović Blažević, voditeljica Odjela za ulaganje u audiovizualnu proizvodnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći lanjski projekt bilo je snimanje serije Hotel Portofino u Opatiji i Lovranu čija se stvarna radnja odvija u Italiji. Ekipa je u domaćim hotelima ostvarila više od devet tisuća noćenja, a u lipnju se vraćaju snimati drugu sezonu. 

"Najmanje 100 ljudi koji su ovdje, znači 60 dana snimanja, snima se 5 dana u tjednu, znači negdje najmanje 80 dana boravka ovdje za vrijeme snimanja, prije toga je sigurno 2-3 mjeseca pripreme", priča Miodrag Sila, producent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojne svjetske zvijezde snimale su na ovom terenu. Među njima i Salma Hayek, Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Lucy Boynton.

Strane filmske produkcije u posljednjih deset godina u Hrvatskoj su potrošile milijardu i 300 milijuna kuna. Dobar dio ostao je i na Kvarneru na kojemu filmski apetiti sve više rastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo