ODBIO NAGODBU S TAJKUNOM / Lakrdija na suđenju Merzel: Uskok izletio iz sudnice zbog Turudića koji je sam odlučivao o svojem izuzeću

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Marina Lovrić Merzel uhićena je prije četiri godine, 1. travnja. Prethodno je na poziciji sisačko - moslavačke županice provela gotovo devet godina

12.3.2018.
9:00
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Bivšoj SDP-ovoj sisačko - moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel u ponedjeljak se nastavilo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu zbog brojnih točaka, među kojima se nalaze i optužbe za primanje mita, pranje novca, neosnovano plaćanje savjetnika, preplaćivanje zgrade za Hitnu pomoć te trošenje javnog novca u privatne svrhe.

Na suđenje je došla u pratnji svoje odvjetnice Jadranke Sloković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku pripremnog ročišta, Uskok je zatražio izuzeće suca Ivana Turudića (koji ujedno obnaša i dužnost predsjednika spomenutog suda) jer je po drugi put odbio nagodbu sa Žužićem, poduzetnikom koji je po vlastitom priznanju dao 100 tisuća eura mita Marini Lovrić Merzel. Valja napomenuti da je je njegov odbačaj nagodbe prošli put Vrhovni sud odbacio i vratio mu predmet na ponovno odlučivanje.

Zbog tog proceduralnog problema suđenje je bilo odgođeno na pola sata pa je s pripremnim ročištem nastavljeno u 10 sati. Međutim, odmah na početku, predstavnici Uskoka napustili su sudnicu, dok bi se suđenje trebalo nastaviti u utorak u 9 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojednostavljeno, Turudić, dakle, prijedlog Uskoka za njegovim izuzećem iz ovog procesa uopće nije proslijedio Vrhovnom sudu već je o tome odlučivao samostalno budući da vodi postupak, a kao predsjednik suda odlučuje o izuzećima.

"Predsjednik vijeća Ivan Turudić odbiva prihvatiti nagodbu iako je Vrhovni sud takvu odluku proglasio protivnom. Uskok je podnio zahtjev za Turudićevim izuzećem, ali on je sam odlučivao o tom zahtjevu. Odbacio je prijedlog, a s obzirom da ne može sam o tome odlučivati, napustili smo sjednicu", kazao nam je Vjekoslav Tolnaj, zamjenik ravnateljica Uskoka, naglasivši kako se još nije susreo s ovakvim slučajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On nije odbacio mogućnost da se sutra pojavi ponovno na suđenju.

"Sa daljnjim postupanjem ćete biti upoznati sutra nakon sjednice koja je zakazana u 9 sati", kazao nam je Turudić i dodao kako je napuštanje sjednice od strane Uskoka isključivo njihov problem te da je u smislu odluke o izuzeću i nagodbi postupao ispravno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kronologija događaja

Podsjetimo, prvo ročište u ovom pravnom procesu bilo je zakazano 8. ožujka, ali tada je suđenje odgođeno jer je tvrtka Lav Auto Popec koja je optužena jer je Merzel prodala zgradu za Hitnu pomoć, prestala postojati i zatim otišla u stečaj, što je tada potvrdio i Merzelin odvjetnik Čedo Prodanović.

“Zbog toga je potrebno pribaviti dokumentaciju iz sudskog registra te utvrditi ima li pravnog sljednika, odnosno na koji način nastaviti voditi proces protiv te pravne osobe”, kazao je odvjetnik Prodanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Lovrić Merzel je objekt za zgradu prve pomoći kupila 2012. od Bernarda Popeca za cijenu znatno veću od stvarne vrijednosti zgrade, čime je počinjena šteta od 4,2 milijuna kuna.

Marina Lovrić Merzel uhićena je prije četiri godine, 1. travnja. Prethodno tomu, Merzel je na poziciji sisačko - moslavačke županice provela gotovo devet godina, a prije uhićenja upravo je započeo njezin treći mandat na toj poziciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo