reagirao na predviđanja / Lalovac o projekcijama Europske komisije: 'Čudi me da daju gore projekcije, a dobila je podlogu iz Vlade'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Lalovac je izrazio čuđenje projekcijama EK budući da su do kraja godine još dva mjeseca, a Hrvatska ne planira lockdown.

5.11.2020.
15:35
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

SDP-ov saborski zastupnik Boris Lalovac izrazio je u četvrtak čuđenje lošim projekcijama Europske komisije vezano uz pad hrvatskog gospodarstva budući da su do kraja godine još dva mjeseca, a Hrvatska ne planira uvesti zatvaranje.

"Čudi me kako Europska komisija daje gore projekcije, a podlogu je dobila iz Vlade. Više sam na strani Vlade jer danas imamo raspravu o rebalansu državnog proračuna i vidi se da su veći porezi, veće uplate i malo me čudi tako visok pad BDP-a od 9,6 posto budući da je još dva mjeseca do kraja godine i neće biti lockdowna da bi bio toliki pad", rekao je Lalovac novinarima u Hrvatskom saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Sve je to tu negdje /

Marić objasnio zašto Vlada procjenjuje da će nam BDP pasti manje nego što to procjenjuje Europska komisija

Image
Sve je to tu negdje /

Marić objasnio zašto Vlada procjenjuje da će nam BDP pasti manje nego što to procjenjuje Europska komisija

Smatra kako bi bilo vrlo korisno da Vlada uz proračun za iduću godinu napravi i katalog investicija kako bi se znalo što će potaknuti gospodarstvo.

"Postavlja se pitanje je li to željeznica i može li ona generirati takav dio gospodarskog rasta i koje su to industrijske politike koje će nam osigurati gospodarski rast od pet posto", poručio je istaknuvši i važnost promjene strukture ekonomije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija (EK) predviđa da će hrvatsko gospodarstvo ove godine pasti 9,6 posto, iduće godine rasti 5,7 posto, a pretkriznu razinu bi trebalo dosegnuti 2022. godine.

Upitan za komentar porezne reforme, Lalovac je rekao da se u SDP-u ne slažu u tome na koji način idu porezne izmjene jer se u prvom dijelu smanjuju porezne stope.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da bi trebalo ići kod povećanja neoporezivog dijela dohotka i on bi imao puno veći efekt na povećanje potrošnje srednjeg sloja građana", ocijenio je.

Napominjući kako je sada neoporezivo četiri tisuće kuna, Lalovac drži da - ako bi se to diglo na pet tisuća kuna, efekt srednjih plaća u zemlji bi bio puno veći nego rasterećenje najvećeg dijela plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra i da će oni kojima će se rasterećenjem plaća dohodak povećati za pet stotina ili tisuću kuna najveći dio dohotka staviti na štednju. No, drži, vlada da bi potaknula gospodarstvo treba potaknuti potrošnju.

Lalovac smatra i da je puno bolja mjera ići s neoporezivim dijelom dohotka s četiri na pet tisuća kuna. No, dodao je, vlada je odlučila ići na smanjivanje poreznih stopa, a nisu išli na SDP-ov prijedlog vezan uz povećanje neoporezivog dijela dohotka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SDP cijelo vrijeme podržava povećanje plaća, samo se radi o drugačijem modelu. Mislimo da je naš model efikasniji jer npr. građani koji imaju pet do šest tisuća kuna plaću vladinim poreznim izmjenama  će imati povećanje plaće od 50 do 70 kuna. Našim izmjenama bi imali više od 200 kuna", naglasio je.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo