afera u hnb-u / Lalovac: 'Prvo što je viceguverner napravio kad je dobio posao je kupio sebi kuću po nižoj cijeni'

Lalovac je komentirao da nakaradnost sustava pokazuje to što viceguverner ima duplo veću plaću od premijera

11.2.2022.
18:37
VOYO logo

Novu aferu viceguvernera, ali i o rad HNB-a i Vlade dok inflacija divlja, komentira bivši SDP-ov ministar financija Boris Lalovac

Lalovac je istaknuo kako je zanimljivo da je on došao 2017. i da je prvi posao koji je napravio bio da je  sebi kupio kuću po cijeni 25 posto nižoj od ukupne vrijednosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Danas cijene nekretnina divljaju, cijene stana u Zagrebu su po 3 - 4 tisuće eura, a kupuje se vila  umanjena za 75 posto vrijednosti. Mislim da je to skandalozno ponašanje čelništva HNB-a, bez obzira što je sve  vjerojatno po zakonu. Mi smo više puta tražili da se izmijeni zakon, takve stvari se ne smiju događati'', rekao je Lalovac. 

Postavlja se pitanje, to uopće može kontrolirati poslovanje unutar HNB-a. Bivši ministar financija je rekao kako Vlada ne može kontrolirati HNB, nego to može isključivo Sabor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Njihov mandat je isti, oni daju izvješće u Sabor i odgovaraju jedino Saboru. No u zadnjih nekoliko dana vidimo da se bave svime samo ne onim za što su zapravo plaćeni'', komentirao je Lalovac.

Uz to, pojasnio je kako je ovo treća razina primanja u HNB-u, prva je guverner, druga je zamjenik i potom viceguverner. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Viceguverner je treća razina HNB-a, a ima duplo veću plaću od premijera. Mislim da ovo pokazuje jednu nakaradnost sustava'', rekao je bivši ministar financija. 

''Upravo mu ta plaća osigurava da se ne bavi ovo čime se trenutno bavi. Mislim da su plače definirali sami. Sigurno ih Sabor nije definirao. Treba se otvoriti pitanje kako su i kojim aktima su plaće definirane, i ako su ih već tako definirali, onda nemojte se baviti time na tržištu, zloupotrebljavati na nečiju nesreću'', rekao je Lalovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ponovno u središtu pažnje /

HNB-ov viceguverner Šubić o kupljenoj vili: Vidio ju je u oglasniku, a koliko ju je platio - ne želi otkriti

Image
Ponovno u središtu pažnje /

HNB-ov viceguverner Šubić o kupljenoj vili: Vidio ju je u oglasniku, a koliko ju je platio - ne želi otkriti

Istovremeno, inflacija divlja, a Lalovac kaže kako u zakonu piše da je pravna funkcija HNB-a ''stabilnost cijena''. 

''Mi jedino što smo čuli je 'idite kupiti tamo gdje je jeftinije'. Ali kako da idemo kupiti gdje je jeftinije, kad svugdje raste cijena. Svugdje cijena ide po 200-300 posto, svima idu energenti gore. Danas vidim i naknade banaka idu 20 posto gore. Za to su ponovo rekli, pa idite u neku drugu banku'', komentirao je Lalovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako je temeljna zadaća HNB-a da reagira u situaciji inflacije. 

''Oni podmeću nogu Vladi. Oni su cijeli proces inflacije gurnuli Vladi, da Vlada rješava, Vlada može dijelom riješiti, ne može sve. Nisu se pokazali kod slučaja franaka kao partner Vladi. Nažalost i kod ove Vlade se ne pokazuju kao partner, nego nažalost podmeću nogu'', kazao je bivši ministar financija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeruje da će premijer morati zatražiti reakciju i da HNB treba pomoći vladi u inflatornim elementima.

''Nažalost HNB, kao da ne žive zapravo u Hrvatskoj'', smatra Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako bi Vlada mogla amortizirati cijene, prema njegovim riječima, krenulo se snažno već u prvom  mjesecu, pogotovo po pitanju plina. Danas nitko ništa ne priča osim o povećanju cijena. Vidimo i izjavu guvernera koji govori o neopravdanom povećanju cijena, pa ako on ima takvu informaciju. Zašto već nije formirano tijelo zajedno s Vladom da se vidi tko to prevaljuje cijene ako su neopravdane'', rekao je Lalovac. 

On je više sklon objavljivanju bijelih, a ne crnih lista, kako bi se promovirali oni poduzetnici kod kojih ne dolazi do prekomjernog povećanja cijena. Lalovac kaže i sam je više puta upozorio na opasnost prelaska na euro u trenutku inflacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nažalost, bojimo se da je ovo već otišlo predaleko i budući da je inflacija psihološki
moment, to se već počelo prevaljivati. Počeli su se svi ugrađivati u te cijene i svi govore o troznamenkastim povećanjima. Bitno je da se što prije smiri situacija, da Vlada djeluje sa paketom mjera i vidjet ćemo da li će to biti dovoljno'', kazao je Lalovac. 

I SDP će podržati Vladu ako uspiju smanjiti dio inflacije, uvjerava Lalovac. Vjeruje kako u ovoj godini neće biti rasta kamatnih stopa, međutim ako uđemo u eurozonu, ne bi trebalo doći do rasta kamatnih stopa jer su već sada u RH stope veće nego u eurozoni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP je, kaže Lalovac, predložio trajnu mjeru indeksacije za umirovljenike. Predlaže se da se da inflatorni dodatak onim umirovljenicima koji imaju najniža primanja, da im se da jednokratna pomoć, jer se jedino tako može spasiti standard. 

''Ako Vlada ne reagira, svi ti građani koji ne mogu platiti režije, otići će u prešutni minus.  Vlada nije regulirala prešutne minuse iako su obećali. Može se dogoditi da se ti minus opet preprodaju na tržištu i onda se možda opet nađe neki viceguverner koji počne otkupljivati te prešutne minuse od građana'', rekao je Lalovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo