bivši ministar financija / Lalovac za RTL: 'Za Marića je ovo bio najbolji trenutak da ode, a Primorcu će biti teško jer nema iskustva'

Image

'Vjerujem da će se Hrvatska isključivo što je integrirana u Europsku uniju, da će se lakše izvući nego 2008. godine', zaključio je Lalovac

10.7.2022.
20:15
VOYO logo

U šest i pol godina bio je u tri Vlade, u Banskim je dvorima duže i od aktualnog premijera, preživio je dva opoziva, dva potresa, COVID krizu i nakon svega rekao: dosta je.

Vijest da ministar financija Zdravko Marić podnosi ostavku šokirala je Hrvatsku ovog tjedna, a ni nakon 90 minuta pred novinarima, nikome nije potpuno jasno zašto Marić odlazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O odlasku ministra financija uoči neizvjesne jeseni i što možemo očekivati od novog ministra za RTL je govorio Marićev prethodnik Boris Lalovac.

"Ja sam možda malo subjektivan kada govorim o kolegi Mariću kao ministru financija. Osobno mi je žao zato što se radi o kvalitetnom ministru. Kada se 25 ministara promijeni zbog nekih drugih radnji, kada imate kvalitetnog ministra koji je koliko-toliko držao javne financije na skupu", smatra Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
jedan od omiljenijih /

RTL Dosje analizira Marićevu ostavku: Prema mnogima odlazi najsposobniji ministar i to bez da mu za vratom pušu afere

Image
jedan od omiljenijih /

RTL Dosje analizira Marićevu ostavku: Prema mnogima odlazi najsposobniji ministar i to bez da mu za vratom pušu afere

Ponovo će se voditi negativna selekcija ministara, kaže Lalovac, što je za Hrvatsku normalno.

Je li Marićev nasljednik jedan od ministara koji su dio negativne selekcije, Lalovac je kazao da će se to tek vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za Marića je ovo sigurno najbolji trenutak da ode iz Vlade zato što je on sada na vrhuncu svoje političke karijere. Za Vladu nije dobra trenutak jer sve neke najave makroekonomskog okruženja ne pokazuju da će se stabilizirati situacija. Ni sa strane inflacije, najavljuje se recesija, brojni su pritisci", smatra bivši ministar.

Za Marka Primorca ovo će biti teško razdoblje, pogotovo jer nema iskustva biti pod brojnim pritiscima koji dolaze s pozicijom ministra financija, tvrdi Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolega Marić je imao određenu reputaciju u javnosti. Kada bi on nešto rekao to je zvučalo svima ozbiljno, a novi ministar se tek treba uhodati, a za to mu treba vremena", ističe.

Stiže li recesija?

"Sam guverner je rekao da nam u 2023. dolazi recesija. Onda je puno teže, da ne kažem duplo teže, voditi javne financije nego kada je inflacija. Kada je inflacija onda se puni proračun, a kada je recesija onda proračun ide nizbrdo, 10 posto niže", objašnjava Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedio je i iskustvo s prošlom krizom iz 2008. godine.

"Bez obzira kakvo vi teoretsko znanje imali, a ne sumnjam da ga kolega Primorac ima, to su pritisci koji traju konstantno. No, ono što je ipak bolje nego 2008. je to što smo članica Europske unije", naglasio je bivši ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da će se Hrvatska isključivo što je integrirana u Europsku uniju, da će se lakše izvući nego 2008. godine", zaključio je Lalovac.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo