Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
u prošloj godini

Odselilo se 39.500 Hrvata: Najviše odlaze mladi iz Slavonije, a jedna zemlja im je posebno zanimljiva

Negativan saldo imalo je četrnaest županija, s tim da je najveći bio u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Hina/ 24.7.2019. u 13:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iz Hrvatske se lani odselilo 39.515 osoba, a doselilo se 26.029 osoba tako da je migracijski saldo negativan -13.486. Od ukupnog broja odseljenih najviše je onih u dobi od 20 do 39 godina koji su većinom migrirali u Njemačku, priopćio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS).

VEZANE VIJESTI

Lani se iz inozemstva doselilo oko 33 posto hrvatskih državljana i 67 posto stranaca, a od ukupnog broja doseljenih 40 posto osoba je iz Bosne i Hercegovine, pokazuju podaci DZS-a. Iz Hrvatske se odselilo 92 posto hrvatskih državljana i osam posto stranaca, a najviše ih se odselilo u Njemačku, oko 55 posto, navodi DZS.

U ukupnom broju doseljenih osoba iz inozemstva udio muškaraca je oko tri četvrtine, a među odseljenima ih je oko 55 posto. U inozemstvo se odselilo najviše osoba u dobi od 20 do 39 godina, njih 45,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Četvrtina doseljenih u Gradu Zagrebu

Najviši udio od ukupnog broja doseljenih iz inozemstva imali su Grad Zagreb, oko 24 posto, i Splitsko-dalmatinska županija s nešto više od 11 posto.

No, prema ukupnom broju odseljenih opet je na prvome mjestu Zagreb iz kojeg je otišlo oko 17 posto osoba, slijede Osječko-baranjska županija s devet posto i Vukovarsko-srijemska županija oko osam posto.

Upravo se čita

Mjesto stanovanja unutar Hrvatske promijenile su 71.703 osobe, od kojih je najviše onih u dobi od 20 do 39 godina, a nešto viši je udio žena. Najviše osoba, oko 42 posto, selilo se između županija, zatim između gradova ili općina iste županije oko 38 posto, a između naselja istoga grada ili općine selilo se oko 20 posto ljudi.

Od dvadeset županija i Zagreba, međužupanijski pozitivan migracijski saldo imalo je šest županija i Grad Zagreb. Najviši pozitivan migracijski saldo bio je u Zagrebu, u koji se doselilo 3413 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Najviši negativan saldo imaju Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija

Negativan saldo imalo je četrnaest županija, s tim da je najveći bio u Vukovarsko-srijemskoj županiji s 920 osoba manje, a slijede Brodsko-posavska i Osječko-baranjska županija.

Najviši pozitivni saldo ukupne migracije stanovništva imao je Grad Zagreb s 3242 osobe, a najviši negativni saldo imale su Osječko-baranjska županija (-3542 osobe) i Vukovarsko-srijemska županija (-3101 osoba).

Zbog primjene novog Zakona o prebivalištu podaci od 2013. uključuju osobe koje su napustile prebivalište u trajanju duljem od godinu dana radi privremenog odlaska izvan Hrvatske i svoj su privremeni odlazak prijavile Ministarstvu unutarnjih poslova, ističe DZS.

Hina/ 24.7.2019. u 13:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba