ALARMANTNI PODACI / Lani je od dijabetesa umrlo više od 2000 Hrvata: Sestre Ana i Iva 'važu' svaki obrok, a međusobno su si podrška

Prošle godine od šećerne bolesti umrlo je više od 2300 ljudi, što je za 75 posto više nego prije pet godina

23.10.2018.
16:50
VOYO logo

Dijabetes je postao pravi tihi ubojica hrvatskih građana. Glavni krivac je kasno otkrivanje, ali i loša regulacija koja je dijabetes postavila na visoko četvrto mjesto na listi ubojica. 

Dvije sestre, dvije studentice u dva grada i ista dijagnoza: dijabetes tipa 1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od njih dijabetes je dobila prije 13 godina, druga 2016. godine. 

Kažu, sreća u nesreći je što imaju iste dijagnoze, pa se međusobno podržavaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trudim se što više paziti na prehranu i fizičku aktivnost. Mislim da me moja dijagnoza više tjera da razmišljam o tome što radim", kaže Ana Ćavar, studentica Medicinskog fakulteta u Splitu.

Njezina sestra Iva studira na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do prije možda pet godina sam svakodnevno vagala svaki obrok i vagala hranu. Nakon određenog broja godina čovjek uđe u neku rutinu i to mu postane svakodnevica", priča Iva. 

Iako na prehranu još uvijek paze, svakodnevno bockanje starom metodom sad je zamijenio čitač za bezbolno kontinuirano mjerenje glukoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da s dijabetesom u Hrvatskoj živi 450.000 ljudi, tip 1 ima oko 10%. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prije 5 godina u Hrvatskoj je zbog dijabetesa umrlo 1330 ljudi. S godinama brojka je rasla, pa ih je prošle godine umrlo od 2331. To je povećanje od 75% u samo pet godina.

"U svakom slučaju podaci jesu alarmantni, sve više je oboljelih i umrlih. Naravno da ova brojka o kojoj vi govorite je i stvar šifriranja, odnosno šećerna bolest je postala prepoznata kao uzrok smrti", tumači Dario Rahelić, Zavod za endokrinologiju, dijabetes i kliničku farmakologiju KB Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2016. na liječenje šećerne bolesti potrošene su 4 i pol milijarde kuna, točnije 20% proračuna HZZO-a. Od tog novca čak 88% su troškovi liječenja komplikacija. Rahelić kaže - potrebno je organizirati sustav. Iako registar postoji, može biti i bolji.

"Registar koji bi obuhvatio sve osobe oboljele od šećerne bolesti i imao sve podatke o njihovim hospitalizacijama, lijekovima,. regulaciji šećerne bolesti, vrijednostima glukoze u plazmi, u značajnoj mjeri bi pridonio u planiranju budućnosti i budućih troškova", priča Rahelić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šećerna bolest sa sedmog mjesta glavnih uzroka smrti Hrvata popela se na visoko četvrto. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo