budite oprezni / Lažne uplatnice dovodile su ih 'pred gotov čin': 'U zadnjoj rečenici piše skrivena riječ'

S njihovim radom, koji mnoge dovodi u zabludu, upoznata je i Obrtnička komora. Ali kažu da im oni ne mogu ništa

31.1.2019.
21:25
VOYO logo

Na adrese mnogobrojnih obrtnika i poduzetnika u posljednje vrijeme, osobito unatrag mjesec dana, stižu uplatnice privatne tvrtke koja ih traži da se učlane u njihov registar i za to plate 790 kuna. 

Plate li u kratkom roku, dobiju popust od čak 50 posto. Mnogi su je shvatili ozbiljno i obvezno pa su je i platili. Međutim, iz Obrtničke komore i različitih Udruženja apeliraju na svoje članove da to ne čine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evo to je uplatnica kojom su me doveli pred gotov čin da moram platiti u roku osam dana ovu svotu", pokazuje nam električar Rudolf Puntarić. Uplatnica je to koja je razljutila i zbunila brojne poduzetnike  i obrtnike.

"Dobio sam nekakvu uplatnicu za nekakv registar. Na 395 kuna i još me upozorava da ako ne platim u roku sedam dana moram onda platiti duplo. Znači, oni meni uopće ne daju vremena da se razmislim, nego da požurim platiti", nadodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomislio je Rudolf da je riječ o nekom novom državnom registru u koji se obavezno treba upisati. Posljednjih tjedana rijetko je koga zaobišla. Stigla je čak i pročelniku udruženja koje okuplja dvije tisuće obrtnika. 

"U zadnjoj rečenici piše skrivena riječ neobvezujeće i to stvarno trebate dobro čitati da biste vidjeli. Primatelj je privatna tvrtka kolege su mi rekli da su mislili da je to tvrtka koja obavlja poslove za državu", pojasnio je pročelnik Sekcije intelektualnih usluga Miljenko Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontaktirali smo privatnu tvrtku koja šalje uplatnice i nudi poduzetnicima upis u svoj registar. U pisanom odgovoru kažu su oni "entuzijastični informatičari".

Obrtnička komora: Ne možemo im ništa

Dopis predstavlja ponudu s mogućnošću plaćanja te sadrži skraćeni opis općih uvjeta te jasno napisanu napomenu da dostavljena ponuda NIJE račun i NIJE obvezujuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S njihovim radom, koji, čini se, mnoge dovodi u zabludu, upoznata je i Obrtnička komora.  Ali kažu da im oni ne mogu ništa.

"To je, dopustite nam izraz, ljepota našeg sustava gdje jedan zakon propisuje ograničenja u kojem komora ne može u zaštitu naših sustava pokrenuti nekakav proces", komentirala je Đurđica Mostarčić, savjetnica za financije Obrtničke komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nisu prvi koji su u ovakvom načinu poslovanja vidjeli priliku za dobru zaradu. Uplatnice stižu iz još jedne domaće i jedne strane tvrke koje obrtnike dovode u zabludu.

Ljute obrtnike, ali posluju legalno pa im, čini se, nitko ništa ne može. Obrtnicima preostaje jedino oprezno čitanje i najsitnijih slova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo