Drenovci i Županja / Lažnim izjavama i svjedocima do nove kuće na račun države: htjeli se okoristi nakon poplava

Image
Foto: Ilustracija/Davor Javorovic/PIXSELL

Istražuje se dvadesetčetvrto ljudi za koje se sumnja da su nakon poplava u županjskoj Posavini pokušali obnoviti kuće na trošak države, odnosno poreznih obveznika

28.5.2018.
21:30
Ilustracija/Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru donijelo je odluku o provođenju istrage protiv 24-ero hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela pokušaja prijevare i pomaganja u pokušaju prijevare. Riječ je o osobama koje su se pokušale okoristi nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Drenovce i Županju 2014. godine.

"Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici, njih osam, od kolovoza do listopada 2014. godine u Drenovcima i Županji, u svrhu protupravnog pribavljanja znatne imovinske koristi, kao vlasnici i suvlasnici kuća na području Vukovarsko-srijemske županije zahvaćenog katastrofom izazvanom poplavom, kako bi neosnovano ostvarili pravo na obnovu u iznosu od više stotina tisuća kuna, prilikom potpisivanja Izjava o suglasnosti s obnovom stambenih zgrada, Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja neistinito predočavali adrese stanovanja", navode iz Općinskog državnog odvjetništva za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz njih osmero, također se sumnjiči 16 osoba da su im pomogli tako što su za njih potpisivali izjave, poput adrese stanovanja, za koje su znali da nisu istinite. Nakon terenske provjere MUP-a kojom je utvrđeno da sadašnji osumnjičenici ne žive na navedenim adresama, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odbilo je zahtjeve za obnovu.

Zakon o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije, na temelju kojega je i obnovljeno poplavljeno područje istočnog dijela županjske Posavine, utvrdio je da na obnovu imaju pravo svi oni koji su u trenutku poplave živjeli u poplavljenim objektima. Stoga osoba ne može dobiti pravo na obnovu ako doista fizički ne boravi u određenom objektu, iako ondje imaju prijavljeno prebivalište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovakve lažne izjave u namjeri da se dobije obnova upozoravala je i Anka Mrak Taritaš, tadašnja ministrica graditeljstva rekavši da država nikome neće graditi drugu ili treću kuću na račun poreznih obveznika. "Također nekome tko ne živi na ovom području država novcem poreznih obveznika neće graditi novu kuću. Zakon je bio apsolutno jasan i mi smo ga dužni poštovati", napomenula je bivša ministrica i najavila da će MUP vršiti provjere. Tim je terenskim provjerama utvrđeno jesu li uistinu do 16. svibnja živjeli tamo ili su bili lažno prijavljeni, prenosi Glas Slavonije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo