unosan biznis / Legalne i nemoralne malverzacije s POS-ovim stanovima: Stanove kupili jeftino, a sada ih iznajmljuju

Država je nemoćna jer ni jedan zakon ne krše, ali zbog njih su mnoge obitelji s djecom ostale bez potrebnog krova nad glavom

30.8.2018.
18:21
VOYO logo

Erik i njegova djevojka traže apartman koji su preko Booking.coma unajmili u Umagu. "Zgrada je na adresi 154. brigade Hrvatske vojske", objašnjava Erik za RTL. Upravo na toj adresi je zgrada izgrađena u programu Društveno poticane stanogradnje. Stan je u vlasništvu supruge pročelnika Ureda gradonačelnika Grada Umaga Diega Bankovića.

"Ja sam se oženio prije mjesec dana, nepunih mjesec i pol dana sa gospođom koja je vlasnik stana već dvije godine", kazao je Banković. I u tome ništa ne bi bilo čudno da lokalna vlast, u kojoj je Banković zaposlen, ne kreira POS-ove liste na kojima bi prvenstvo trebali imati najpotrebitiji ili da je novopečenoj gospođi Banković taj stan doista trebao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona uopće nije živjela u tom stanu i od prvog dana ga iznajmljuje kao apartman", kazala je Gabrijela Đukes Bašić, stanarka u POS-ovoj zgradi. Umag nije jedini slučaj zlouporabe stanova koje je država prodavala za svega 1125 eura po četvornom metru.

Google maps nije baš ažuriran po pitanju POS-ovih zgrada na splitskoj Kili jer je prikazana tek jedna od četiri izgrađene zgrade. Međutim već na toj aplikaciji možemo vidjeti kako na tom zemljištu ima čak osam reklama za apartmane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, koji najavljuje nastavak ovog projekta, svjestan je problema. "Sad razgovaramo sa potencijalnim jedinicama lokalne samouprave kad rade liste prvenstva da stave takve kriterije i odabiru one ljude koji stvarno imaju potrebu, to je izuzetno bitno", kazao je Štromar.

No, to je bilo bitno u svakom programu POS-a do sada, pa se očito opet zlorabi. Do 2012. godine postojala je petogodišnja zabrana prodaje POS-ova stana, no ukinuta je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod nas vlasništvo je Ustavom zagarantirano, netko tko je kupio stan ne možete ga ograničavati u njegovom korištenju", kazao je Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva.

Dakle, ovi ljudi zakon ne krše, no moralno, prevarili su i državu, ali i sve one koji su zbog njih ispali s POS-ovih lista, a stanovi im doista trebaju. I nitko im ništa ne može.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo