filmska priča / Legendarna fotografija nastala u Domovinskom ratu nakon 25 godina ponovno spojila dvojicu branitelja

Image
Foto: Edina Žuko/Pixsell

Fotografija je nastala u djeliću sekunde ekspozicije i samo jedan snimak, jer su trenutak kasnije granate s neprijateljskih položaja počele padati u neposrednoj blizini

30.12.2016.
14:40
Edina Žuko/Pixsell
VOYO logo
Image

Legendarna fotografija nastala u Domovinskom ratu nakon 25 godina ponovno spojila dvojicu branitelja

Image

Legendarna fotografija nastala u Domovinskom ratu nakon 25 godina ponovno spojila dvojicu branitelja

Nakon 25 godina od nastanka jedne od kultnih fotografija iz Domovinskog rata, hrvatskog branitelja Petra Dukarića, pripadnika legendarnih “Tigrova”, Večernji list je prije nekoliko dana na tri stranice objavio razgovor s njim.

Fotografija je snimljena krajem studenog 1991. godine ispred Mjesnog doma u Starom Grabovcu, na prvoj liniji ratišta. Snimio ju je Željko Gašparović, ratni fotoreporter, hrvatski branitelj i dopisnik Novska.IN portala, koji je svakodnevno obilazio linije novljanske bojišnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mladog vojnika s maramom vezanom oko čela s cigaretom u kutu usana, Gašparović je primijetio kako se uspinje na tenk i laća moćnog protuavionskog mitraljeza na tenku. Kao da taj prizor nije samo po sebi već inspirativan ratnom reporteru u to je spazio kako se na kući iza vojnikovih leđa nazire grafit s imenom svjetske poznate heavy metal grupe “Guns’n’roses“, napisano je u Večernjem listu.

Fotografija je nastala u djeliću sekunde ekspozicije i samo jedan snimak, jer su trenutak kasnije granate s neprijateljskih položaja počele padati u neposrednoj blizini. Postala je poznata nakon što ju je Ivo Vrtarić, branitelj i akademski grafičar, stavio na plakat za Operativnu grupu Posavinu, obišla je svijet i danas se ubraja u antologijske fotografije iz tog vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarka Večernjeg lista Renata Rašović, nakon traženja pronašla je Petra u Francuskoj u gradu Avignonu, gdje je nakon vojske počeo raditi kao vozač kamiona.

Kako u razgovoru Petar kaže bio je iznenađen reakcijama na fotografiju, priča da ga je menadžer grupe pozvao na američku turneju 1992. godine, “ali ja nisam želio napustiti svoje Tigrove“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petar je kao i mnogi hrvatski branitelji ratovao za slobodu Hrvatske, za Večernji list kaže “tijekom rata, pa ni kasnije nikada nisam “ganjao” karijeru, rat sam prošao kako običan vojnik“.

"Nisu mene činovi zanimali, ali poštivao sam ih, osobito svog zapovjednika i prijatelja Iliju Vučemilovića", rekao je Petar. Niti mirovina ga nije zanimala, a nakon što je 2002. godine napustio vojsku otišao je iz Hrvatske, koju je toliko volio da je za nju bio spreman i umrijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su obojica bili u Tigrovima, Petar kao vojnik, a Željko i kao ratni snimatelj koji je pratio na ratištima 1. gardijsku brigadu, nikada se nisu poslije vidjeli.

Danas su se, eto, našli nakon punih 25 godina!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo