Optimizam ili zabluda? / Let na Mars iz Siska: Znanstvenici razvijaju štit kojeg planiraju prodati Elonu Musku

Baš u tom gradu koji je postao simbol propasti, osniva se Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju vrijedan 20 milijuna kuna.

21.5.2019.
7:30
VOYO logo

Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju u Sisku. Zvuči nevjerojatno, ali ta institucija stvarno postoji, prošli tjedan ju je osnovala sisačko-moslavačka županija, a vijest o njezinom otvaranju izazvala je brojne reakcije.

Mnogi su to na društvenim mrežama ismijavali, drugi se pitaju nema li najsiromašnija županija s najvećim brojem nezaposlenih neke važnije, zemaljske probleme. Ipak, znanstvenici tamo razvijaju štit od svemirskog zračenja koji planiraju prodati Elonu Musku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Grad koji je zadnjih godina napustilo deset posto stanovnika, grad u kojem su kuće na prodaju, a firme pred zatvaranjem. Baš u tom gradu koji je postao simbol propasti, osniva se Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju vrijedan 20 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je ideja u Centru pružiti mjesto za inženjere, doktore znanosti iz različitih područja: fizika, kemija, računalstvo, i da kao think tank radimo na mnogim temama", rekao je privremeni voditelj stručnog tima Jurica Kundrata.

Možda je ovo mali korak za čovjeka, ali može biti veliki za Sisak. U posljednjih nekoliko godina sve više se priča o letu na Mjesec i Mars. I ne ako, nego kada do toga dođe, sisački znanstvenici su spremni za lansiranje na tržište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što sam ja zamislio kao pokazni projekt za početak je vrsta aktivnog štita od svemirskog zračenja koji bi koristio magnetska polja. U zadnje vrijeme kako se priča o povratku na Mjesec, tema je postala ponovno aktualna", kazao je Kundrata.

Mjesto gdje će biti svemirski centar zasad ne izgleda nimalo futuristički. Zapuštena je to vojarna koja bi za dvije godine trebala biti staklena zgrada i hrvatsko svemirsko središte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da će Musk letjeti u svemir 2025. i mi se u Sisku ne čudimo ničemu i pokušavamo pratiti korak sa svijetom. Bez obzira što tko rekao. Mislim da treba krenuti s poslom i aktivnostima koje donose neke rezultate", izjavio je Stevče Arsoski, profesor u Tehničkoj školi Sisak.

Musku planiraju ponuditi svemirski štit. A možda i neke druge proizvode koje će u budućem centru razvijati mladi hrvatski znanstvenici. Centar i srednja tehnička škola gradit će se sa 100 milijuna europskih kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većinom su to mladi doktori znanosti koji su u sklopu doktorskih radova napravili konkretne proizvode i mi im trebamo pomoći da od toga dođe do proizvoda", rekao je pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Darjan Vlahov.

U Hrvatskoj je sve to u začetku, imamo tek jednu tvrtku koja se bavi svemirskim tehnologijama. A prije 5 godina jedna je švicarska tvrtka pokrenula priču o svemirskom centru u Udbini. Ali osnivač tvrtke je brzo bankrotirao i plan da se iz Like leti u Svemir, brzo je pao u vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni kod stanovnika Siska optimizma nema.

"Kod nas je sve moguće, ne vjerujem baš u to, pisalo se i u Udbini da će biti svemirski centar, pa ništa. Mala je to vjerojatnost", izjavio je Munir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogima se čini da priča sa svemirskim Siskom izgleda realno kao život na Marsu, ali ovi znanstvenici neće odustati od svoga grada.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo