Što kažu mještani? / Letovanić u šoku: 'Dijete se poskliznulo, a onda je kanta s karabitom eksplodirala i lupila ga'

Dječak je trenutno stabilno, u kontaktu, odgovara na pitanja

3.1.2019.
21:00
VOYO logo

Malo mjesto Letovanić potresla je vijest o 10-ogodišnjem dječaku koji se jučer kasno poslijepodne ozlijedio pucajući karabitom, a trenutno se oporavlja u dječjoj bolnici. 

Dvorište kuće u kojoj se pucalo karabitom i jutros je češljala policija. Ponovo je sve pregledano te je obavljen razgovor s ukućanima. Uz policiju su bili dječakov djed i brat koji je navodno karabit i kupio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djed ozlijeđenog dječaka kazao je da je brata ozlijeđenog dječaka odvela policija jer je on kupio karabit sebi, a policija mu ga uzela.

Sve se dogodilo jučer poslijepodne kada je dječak sa susjedima eksperimentirao s karabitom. Što se točno dogodilo i tko je kriv, tek bi trebala otkriti istraga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dijete je uzelo kantu od 30 litara od masti. Napunio ju karabitom. Išli su to paliti. Zapaliti je upaljačem. Ne znam čim su to palili. Nosili su papir. Kanta nije odmah eksplodirala. On se poskliznuo, pao, kanta se digla u zrak, opalila, njega je to lupilo u glavu, ruke, ne znam što se to moglo više uopće dogoditi", kazao je susjed Ivica Banić.

Isto pitanje danas se pita i cijelo selo. Riječ je inače, kažu, o mirnom dječaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vježbao je za dobrovoljno vatrogasno društvo, mogu reći da je dijete bilo ok", rekao je Stjepan Kušan, predsjednik mjesnog odbora Letovanić.

Da se dijete ozlijedilo karabitom, iznenadilo je i samog načelnika Lekenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznenadilo me u današnje vrijeme kada evo zaista ima pirotehničkih sredstava koja se prodaju naravno u ovo vrijeme koje je dozvoljeno, znači i za djecu koja evo smiju koristiti to, iznenadio me taj događaj i da se na tržištu uopće može kupiti karabit", kazao je Ivica Perović, načelnik općine Lekenik.

Otkako je počela akcija "mir i dobro" policija je evidentirala 5 teških i 15 lakših tjelesnih ozljeda. Uz ovaj slučaj, najmlađa osoba s teškim ozljedama je dijete od 7 godina koje je ozlijedilo šaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan 13-godišnjak zbog petarde je ozlijedio oko, 18-godišnjak šaku, a 22-godišnjak stopalo.

To najbolje pokazuje kako dječja igra često može završiti kobno!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednjim informacijama zdravstveno stanje dječaka je stabilno i on se trenutno nalazi na odjelu intenzivnog liječenja. S novinarkom RTL-a razgovarao je neurokirurg Miroslav Gjurašin koji je operirao dječaka. 

U kakvom je stanju doveden dječak i kakvo mu je trenutačno stanje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sinoć smo primili dijete sa stanjem teške eksplozivne ozljede glave i mozga, sa mnoštvom sitnih komadića metala koji su se iz te eksplozivne naprave rasuli po cijeloj glavi, probili kosti i ušli u dijelove mozga. Jučer smo napravili operaciju, sanirali ranu, uklonili sve te nečistoće, komadiće metala i dijelove kosti i danas je dijete u boljem stanju, stabilno, u kontaktu, odgovara na pitanja i nadamo se u idućim danima ako ne dođe do komplikacija da bi išlo prema dobrom tijeku liječenja. 

Koliko je bio težak taj zahvat?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam zahvat je složen jer se radi o samoj ozljedi mozga, znači brojni koštani fragmenti koji su uslijed eksplozije potisnuti u tkivo nutrine glave su oštetili i mozak. Dakle, u više etaža, u više slojeva. Jedna operacija koja je zahtijevala i svoje vrijeme, ali kod nas je to dio svakodnevnog posla. 

Imate neki savjet ili apel roditeljima u ovo vrijeme kad se još uvjek koriste pirotehnička sredstva?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi znamo da se ne mogu sve ozljede spriječiti. Neke ozljede će se dogoditi bez obzira kako roditelji nadziru svoje dijete. Ali ukoliko se pokuša gledati gdje se dijete kreće, s kim se kreće, s kim se druži, možda bi takvih ozljeda bilo manje, a samim time i invaliditet pa i smrtnost što na sreću u ovom slučaju nije bio slučaj. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo