Jasenka Grujić Koračin / Liječnica o prizivu savjesti: 'Takvom institutu u medicini nema mjesta. Mora se odvojiti crkva od države'

On nije reguliran nijednim regionalnim ili međunarodim zakonom o humanitarnim pravima

17.4.2019.
23:00
VOYO logo

Postoje liječnici koji ne misle da je priziv savjesti demokratska tekovina.

Jedna od tih liječnica je i doktorica Jasenka Grujić Koračin koja je zajedno s još nekoliko kolega liječnika pokrenula inicijativu za reguliranje priziva savjesti. Upravo je ona bila gošća RTL Direkta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušala je odgovoriti na pitanje kakva je slika Hrvatske po pitanju priziva savjesti i pobačaja općenito. Istaknula je kako smo u ovom dijelu Europe loši po tom pitanju, iako je komentirala da su slične situacije poznate i u Poljskoj, na granici s Njemačkom, gdje Nijemci vode točnu evidenciju o tome koliko Poljakinja se odlučilo za prekid trudnoće, zatim je spomenula Irsku, Veliku Britaniju...

U principu hrvatski zakon i nije toliko rigorozan

"Naš zakon koji je na snazi još iz 1978. godine je jako dobar zakon. On omogućuje prekid trudnoće do 10. tjedna trudnoće od začeća na zahtjev. Nakon toga u posebnim indikacijama. Međutim, tu se je ispriječio taj tzv. institut priziva savjesti. To je zapravo odbijanje vršenja standardnih postupaka u medicini", kazala je Grujić Koračin.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva, Milan Kujundžić istaknuo je kako je priziv savjesti osnovno demokratsko pravo. 

Grujić Koračin je istaknula kako oni miješaju Deklaraciju o ljudskim pravima koja garantira slobodu savjesti, vjeroispovijesti, slobodu mišljenja...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali to nije priziv savjesti. Priziv savjesti je prvi put spomenut u enciklici Evangelium Vitae kada je zapravo Crkva učinila upad u sekularni poredak, smatrajući da liječnici moraju spriječiti, kako je rečeno u enciklici, te zločine. Zločini su eutanazija i pobačaj, s mogučnošću da se liječnici pozovu na savjest", istaknula je.

U društvu je prisutno dosta navoda da se žene maltretira i vrijeđa u bolnicama pa i ispred bolnica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čujem od pacijentica kakva imaju iskustva, od toga da prolaze pokraj ovih ljudi koji se mole gdje su one izložene dodatnom mučenju", rekla je doktorica i istaknula da žena koja mora učiniti prekid trudnoće iz raznih razloga, da bismo se prema svim tim ženama morali odnositi s više empatije.

"A što se tiče religijskih razloga, svaka vjernica ima pravo roditi i 15ero djece ako žele. Nema nikakve prisile ovjde, ali je potrebno u svakoj državi odvojiti crkvu od države", kazala je Grujić Koračin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona smatra da takvom institutu u medicini nema mjesta. On nije reguliran nijednim regionalnim ili međunarodim zakonom o humanitarnim pravima. Postoji samo preporuka Vijeća Europe o mogućnosti iz 2010. godine da se priziv savjesti implementira u medicini. Ali je isto tako, Vijeće Europe tada iskazalo zabrinutost da bi to moglo naštetiti ženskom zdravlju. 

"Naša inicijativa, mi smo započeli s aktivnim radom 2015. godine. Iste godine smo mi na sve relevantne adrese poslali prijedloge za regulaciju priziva savjesti. Nismo dobili nikakve odgovore, problem je što je taj institut uveden u naše zakone, prema tome mi ga ne možemo ukinuti, mi ga samo možemo bolje regulirati te se samo možemo nadati da će ga ukinuti kao u nekim drugim državama", zaključila je Grujić Koračin.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo