TEMPERATURE PREKO NOĆI 30 STUPNJEVA / Liječnica za RTL upozorava zbog toplinskog vala. Savjetuje radnike na cesti, a otkriva i što s klimom tijekom noći

Uobičajeno je opasno u ovo vrijeme kada su visoke temperature, a liječnici u cijeloj Hrvatskoj imaju povećan broj intervencija, osobito na moru

21.7.2022.
21:00
VOYO logo

Koliko ustvari može biti opasno za vrijeme ovakvih vrućina boraviti na otvorenom saznat će reporterka RTL-a Matea Klišanin koja se nalazi u društvu Vanese Vujičić, specijalizantice kardiologije u KBC-u Sestre Milosrdnice.

Uobičajeno je opasno u ovo vrijeme kada su visoke temperature, a liječnici u cijeloj Hrvatskoj imaju povećan broj intervencija, osobito na moru. Primjerice na riječkom području jučer je bilo 50% više intervencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljuju se temperature i do 40 stupnjeva, a evo što liječnica kaže da pretjerano izlaganje čini našem tijelu.

Image
TOPLINSKI VAL NA VRHUNCU /

RTL s radnicima koji izlijevaju vrući asfalt, čija temperatura ide i do 170 stupnjeva: 'Malo je grdo'

Image
TOPLINSKI VAL NA VRHUNCU /

RTL s radnicima koji izlijevaju vrući asfalt, čija temperatura ide i do 170 stupnjeva: 'Malo je grdo'

"Pretjerano izlaganje visokim temperaturama zraka dovodi prvenstveno do pojačanog znojenja. Žlijezde znojnice se pojačano luče, što zapravo tu toplinu na lakši i bolji način izlučuje iz našeg organizma, odnosno hladi nas. Može doći do raznih opeklina, sunčanice, toplotnog udara koji može biti opasan po život", poručuje Vujičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka zanimanja moraju se obavljati poput posla na cesti po ovom suncu.

"Uvijek su preporuke da se ti poslovi odrade prije 10 sati ujutro, odnosno nakon 18 sati navečer, ali ako je to već neodloživo u to doba kad je sunce najjače, preporučuje se da se dijelovi tijela koji su izloženi direktno suncu - sačuvaju odjećom, odnosno zaštite odjećom, najbolje širokih prozračnih materijala, prirodne tkanine, da se pije dovoljno tekućine. To bi značilo ne ekstenzivno pijenje jer to isto može dovesti do ozbiljnih poremećaja elektrolita u našem tijelu već otprilike da je nadoknada te tekućine oko 150% posto od one koje smo izgubili", objašnjava Vujičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje može li biti opasno ako smo u pretjerano rashlađenoj prostoriji, a onda izlazimo na visoke temperature, liječnica odgovara.

"To može biti vrlo opasno jer je to veliki šok za organizam, izlaziti iz preniskih temperatura u previsoke tako da se savjetuje klima uređaj staviti za par stupnjeva manje nego što je vani", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po vrućim noćima koje dolaze, nije pametno imati ni upaljenu klimu.

"U ovakvim visokim temperaturama možda je savjet da klima uređaj i radi tijekom noći, ali nikad u prostoriji gdje spavamo već da indirektno klima puše u drugoj sobi i da su prozori otvoreni", zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo