njihov dan / Liječnici hitne službe svakodnevno se suočavaju s izazovima, liječnica kaže: 'Otkako je pandemija, stresnije je'

U samo minutu tim zagrebačke hitne pomoći spreman je za intervenciju

30.4.2021.
22:00
VOYO logo

Migrantska kriza, poplave, potres, pa onda i COVID-19 - sve su to izazovi s kojima se uspješno suočio hrvatski tim hitne medicinske pomoći. Već osmu godinu zaredom 30. travnja obilježava se njihov dan.

Bitna je svaka sekunda

U samo minutu tim zagrebačke hitne pomoći spreman je za intervenciju. Jer, kada je u pitanju ljudski život - bitna je svaka sekunda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pa evo od kad sam u Hitnoj mislim da jedan od najzahtjevnijih i zapravo najljepših situacija bila je blizanački porod na terenu'', rekla je Dorjs Sabljak, liječnica u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba.

A svakodnevne dojave građana u 21 Zavodu za hitnu medicinu, zaprimaju se u pozivnim centrima 194.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sada kroz ovih 5 i pol sati 86 poziva. Stresno je. Otkako je pandemija stresnije je jer i tako primamo puno poslova, ljudi trebaju pomoć ne znaju kako će se ponašati sa uobičajenim bolestima, a kamoli sa covidom'', izjavila je Altijana Kadić, liječnica u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Više od 4 tisuće djelatnika na godinu zbrine oko milijun i pol tisuća pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svaka pravovremena intervencija ispunjava ove ljude zadovoljstvom. Mislim da je to najveća hvala kada imate jedan ustvari osjećaj da ste nekoga uspjeli spasiti'', rekao je Željko Rašić, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Image
Katastrofa u indiji /

Bolnice u ekstremno kriznoj situaciji, zaraza je eskalirala: Mrtve doslovce vuku po zemlji i spaljuju

Image
Katastrofa u indiji /

Bolnice u ekstremno kriznoj situaciji, zaraza je eskalirala: Mrtve doslovce vuku po zemlji i spaljuju

Helikopterska medicinska služba

O građanima se na terenu brine 709 timova s liječnikom, 205 timova s medicinskim sestrama i tehničarima i 31 tim pripravnosti. A u pripremi su i brojni novi projekti kako bi se rad hitne pomoći podignuo na još višu razinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imamo tri baze hitne helikopterske medicinske službe - jedna je na Krku, druga Divulje i treća od ove godine cjelogodišnja isto tako i u Dubrovniku. Radimo i na realizaciji projekta brzim brodovima. Na taj način bi imali 6 brzih brodova za otok Rab, Lošinj, Zadar, Šibenik, Supetar i Dubrovnik'', rekao je Damir Važanić, pomoćnik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

A uz pomoć novih tehnologija u planu je i telemedicinsko povezivanje vozila, kao i brojne edukacije i specijalizacije, pa i izgradnja simulacijsko-edukacijskog medicinskog centra u Slavonskom Brodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo