PRVI PUT U HRVATSKOJ / Liječnici iz Vinogradske zamrznuli tumor, pacijent za RTL kaže: 'Pokusni kunić, najčešće dobro prođe'

Što mogu u svijetu - mogu i kod nas. Hrvatski liječnici - prvi put pacijentima su zaledili tumor bubrega bez oštećenja okolnog i zdravog tkiva

25.5.2022.
20:30
VOYO logo

Prije deset godina izgubio je desni bubreg, pa dobio tumor na lijevom. Predložili su mu zahvat zaleđivanja - prvi takav u Hrvatskoj.

"Da sam znao da ću biti baš prvi rekao bih da prođe bar još netko. Ovo je malo šala. Ali ako sam prvi, onda sam pokusni kunić, a oni najčešće dobro prođu. Pa sam rekao može, idemo to probati napraviti i što će to sve biti i ispalo je više nego dobro", objašnjava pacijent Zvonko Pelicarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim zahvatom spašeno je dvoje pacijenata. U bolnici su zadnjih pet godina već radili metodu gdje se temperaturom višom od sto stupnjeva precizno pržio tumor. Sada su ga prvi put zaledili.

Image
humanitarna akcija /

Mališani iz zagrebačke Klinike za tumore od sada na preglede idu električnim autićem: 'Sada je puno lakše'

Image
humanitarna akcija /

Mališani iz zagrebačke Klinike za tumore od sada na preglede idu električnim autićem: 'Sada je puno lakše'

"Precizno pod kontrolom CT-a se direktno u tumor navede jedna sonda koja stvara na vrhu jednu kuglu leda, temperature do minus 140 stupnjeva koja pri tome uništava tkivo samog tumora, a minimalno oštećuje okolni organ", pojašnjava subspecijalist intervencijske radiologije KBC-a Sestre milosrdnice, Luka Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvara se do 5 centimetara leda koji uništava tumorske stanice. Ovim zahvatom sačuvan je cijeli bubreg, kojem je prijetilo vađenje.

"Najvažnija je preciznost zato to radimo preciznim navođenjem pod kontrolom CT-a gdje je bitno staviti te igle na rub tumora i u potpunosti tumor prekriti ledom. Ta vrsta tehnologije nam nažalost do sada nije bila dostupna, iako se u Europi radi već nekoliko godina taj zahvat, ali uspjeli smo se uz trud cijelog tima organizirati i nabaviti cijelu tehnologiju", kaže Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aparat zasad unajmljuju, jer očekuju da će zahvata biti još.

"Mislim da smo s ovim probili led za Hrvatsku. Vjerujem da će nam se i druge ustanove brzo pridružiti. Krio ablacije se mogu izvoditi u plućnom parenhimu i koštanom sustavu", govori Ivica Sjekavica, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoje pacijenata kojima je prvima u Hrvatskoj tumor uništen zaleđivanjem - samo dan nakon zahvata su spremni za otpust iz bolnice.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo