SVAKA ČAST! / Liječnici KBC-a Sestre milosrdnice 14-godišnjakinji iz Makedonije promijenili su život: 'Nadala sam se boljem, ali ovome nisam'

Ovakvi zahvati izvode se u samo nekoliko centara na svijetu. U Europi u još samo dva. No, ovi hrvatski su ipak puno više od vrhunskih stručnjaka.

14.4.2022.
21:45
VOYO logo

Nije novost da liječnici kod nekih stanja mogu djeci vratiti sluh. Niti da mogu rekonstruirati ušku koja nije izrasla. Ali napraviti i jedno i drugo, i to na oba uha, malo je kome pošlo za rukom. Uostalom, rijetko bi se koji liječnik u to upustio. 

Simona Ilievski, 14-godišnjakinja iz Makedonije sada čuje i škljocanje foto aparata. I šapat. I cvrkut ptica. I još puno toga što od rođenja nije mogla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja slušam i sad kad papir malo šušti. Kad hodam sve slušam. Kad smo se smijali kroz stepenice ja sam sve čula kako to bum-bum. Nisam to prije čula, stvarno. Baš se veselim i nisam znala da vi ovoliko glasno čujete", kaže Simona.

Image
NEVJEROJATNA PRIČA /

Operacija urođene mrene malenom Andreju promijenila život: prvi put u životu vidi svoju mamu

Image
NEVJEROJATNA PRIČA /

Operacija urođene mrene malenom Andreju promijenila život: prvi put u životu vidi svoju mamu

Njezina majka Aneta Ilievska jako je sretna zbog toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sretni smo svi. Vidi se i po Simoni, olakšanje neko", kazala je.

Simona nije rođena potpuno gluha no čula je kroz kost, a ne kroz kanal kako je uobičajeno. Slično kao da je čvrsto pritisnula prste u uši. I još malo jače. A same uške bile su nerazvijene. Iza nje su 4 operacije na oba uha i dodatna peta -za sluh. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjećaj je sjajan. Zato što je to jedan od onih rijetkih trenutaka kad možete kirurgijom popraviti i malo nagovoriti majku prirodu i vratiti sve, ne samo kako je bilo, nego bolje", kazao je Andro Košec iz Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Sestre milosrdnice.

Uška je izrađena od hrskavice iz njezinih rebara. Riječ je o zahtjevnim operacijama gdje je puno toga moglo poći po zlu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad već uzimate rebra da ne napravite neku leziju na plućima koja su vam tik ispod tih rebara. Drugo, da ta rebra budu adekvatna. Nikad ne znate što vas čeka pa je tu uvijek dio tog umjetničkog ili improvizacijskog", kaže Ivan Rašić iz  iz Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Sestre milosrdnice.

Ovakvi zahvati izvode se u samo nekoliko centara na svijetu. U Europi u još samo dva. No, ovi hrvatski su ipak puno više od vrhunskih stručnjaka, kaže mlada pacijentica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije svega mnogo dobri ljudi. Da budem iskrena nisam očekivala na kraju da ću ovakav rezultat dobiti, mnogo je bolje nego što sam mislila. Mislim, ja sam se nadala boljem, ali ovome nisam. I jako je lijepo čuti sve", rekla je Simona.

A jako je lijepo i čuti da Hrvatska ima ovako vrsne liječnike. Ovo je jedna od onih priča u kojoj heroj nije samo jedan jer teško je odrediti je li to djevojčica koja je šutke podnosila sve preglede i pet operacija ili su to vrhunski liječnici koji su je kroz njih vodili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo