OGLASIO SE HLK / Liječnici odgovorili Plenkoviću: 'Za kadrovski deficit u zdravstvu i liste čekanja su odgovorni on i Beroš'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HLK u priopćenju, uz ostalo, podsjeća da je Plenković danas rekao da od liječnika možda veću plaću imaju jedino 'ovi iz kontrole leta koji se bune s 50.000 kuna'

22.7.2022.
21:53
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska liječnička komora (HLK) izrazila je u petak zabrinutost zbog izjave premijera Andreja Plenkovića o plaćama hrvatskih liječnika, a ustvrdila je da su za kadrovski deficit u zdravstvu i liste čekanja odgovorni Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš.

HLK u priopćenju, uz ostalo, podsjeća da je Plenković danas rekao da od liječnika možda veću plaću imaju jedino "ovi iz kontrole leta koji se bune s 50.000 kuna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatraju kako je sasvim očito da je premijer Plenković "namjerno prešutio" da se kod visokih mjesečnih primanja pojedinih liječnika objavljenih u medijima ne radi o plaći za redovno radno vrijeme, nego o mjesečnom primanju liječnika koji vremenski odrađuju posao za dva i više liječnika.

Image
JOŠ DUŽE LISTE ČEKANJA? /

Liječnici najavljuju: Radit ćemo po normama. 'Medicnska sestra bi se, umjesto 80, trebala javiti 13 puta na telefon'

Image
JOŠ DUŽE LISTE ČEKANJA? /

Liječnici najavljuju: Radit ćemo po normama. 'Medicnska sestra bi se, umjesto 80, trebala javiti 13 puta na telefon'

"Ti liječnici uz redovito radno vrijeme odrade više od 150 ili čak 200 prekovremenih sati u mjesecu, praktično žive u bolnici i radeći dvostruku mjesečnu satnicu održavaju sustav funkcionalnim i dostupnim pacijentima. Naime, u njihovim bolnicama nedostaje značajan broj specijalista njihovog profila i njihovih 15-tak dežurstava mjesečno po 24 sata jedini je način da sustav ne kolabira", ističe se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HLK navodi i kako za povećanje plaća u zdravstvu koje su kako kaže premijer „toliko puta povećavali“, zasigurno jednake, a vjerojatno čak i veće zasluge od aktualne vlade ima Vrhovni sud RH.

Podsjećaju da nakon godina ignoriranja problema pogrešnog obračuna prekovremenih sati, a tek nakon masovnih tužbi liječnika, Vrhovni je sud krajem 2019. donio zaključak da su liječnici sustavno godinama zakidani u obračunu prekovremenih sati, pa je nakon toga Vlada bila prisiljena početi zakonito obračunavati prekovremeni rad. Uz to, vratiti i sve ono što je liječnicima dugovala, nažalost s kamatama i troškovima postupaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HLK upozorava i da su za kadrovski deficit u zdravstvu, za zanemarivanje primarne zdravstvene zaštite, za loše upravljanje listama čekanja, za primjere neracionalne nabave u zdravstvu, najodgovorniji predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš.

HLK drži da je današnja izjava premijera "neprimjerena" i jasan pokazatelj njegova odbijanja da preuzme odgovornost za stanje u zdravstvu i počne rješavati niz nagomilanih problema, među kojima su najznačajniji organizacijski i kadrovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HLK Krešimir Luetić rekao je da je "omalovažavajućim komentarom premijer Plenković liječnicima uputio poruku kako ne poštuje njihov posao i odgovornost za ljudski život i zdravlje, a građanima poruku da ne namjerava ništa konkretno učiniti za veću dostupnost zdravstvene skrbi i smanjenje listi čekanja".

Osnovne plaće liječnika nisu zadovoljavajuće, plaće specijalizanata su iznimno niske, a nužno je i izjednačiti koeficijente usmjerenih i užih specijalista jer rade isti posao s istom odgovornošću. Također, ističe HLK, potrebno je plaće liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ujednačiti s bolničkima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo se složiti s premijerom da su liječnici pri vrhu liste Centralnog obračuna plaća (COP). Ali, nažalost, ne po osnovnoj plaći, poput one primjerice viceguvernera HNB, nego su u vrhu po broju odrađenih prekovremenih sati i posljedično tomu ukupnim primanjima. Žalosno je što premijer Plenković to ne razlikuje", navodi se u priopćenju HLK-a.

Plenković je, na upit novinara novinarke o tome da je tisuću liječnika u Hrvatskoj kuvertiralo ostavke, rekao da za to ne zna te ustvrdio da liječnici spadaju među bolje plaćene javne zaposlenike u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odite na Centralni obračun plaća, pronađite predsjednika Vlade, ministra zdravstva, čak možete i Milanovića tražiti, i onda pogledajte liječnike u Hrvatskoj. Od njih jedino možda veću plaću imaju sada ovi iz kontrole leta, koji se bune na 50 tisuća kuna. Stresan posao. Ma hajde”, komentirao je.

Premijer je napomenuo je da je Vlada povećala plaće općenito u zdravstvu te dodao kako ne zna koji je to trenutak kada će netko biti zadovoljan, a istaknuo kako misli da svi moraju shvatiti u kakvoj se globalnoj krizi nalazimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo