otkrila ih prepiska na facebooku / Liječnici u splitskoj bolnici uzimali novac oboljelima od raka? Ministar Varga najavio temeljitu istragu

Liječnici diskretno, a katkad i direkto traže mito - predrasuda je o kojoj se govori godinama. No, je li sada i napismeno stigao dokaz za to iz prepiske dvoje splitskih liječnika preko Facebooka? Ministar zdravlja Siniša Varga najavljuje istragu i oštre sankcije, ukoliko je to istina

28.11.2015.
19:00
VOYO logo

Jesu li očajni pacijenti spašavajući život morali potplaćivali liječnike splitskog KBC-a, kao što pokazuje Facebook prepiska dvoje od njih koju je objavio Index, tek se treba utvrditi.

Dok policija ne želi otkriti provodi li istragu, priopćenjem se oglasio jedan od prozvanih liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na moju žalost moram se očitovati oko teksta objavljenog 27.11. 2015. na portalu index.hr. Radi se naime o navodnome transkriptu razgovora vođenog u inbox-u facebook profila između kolegice Jukić i mene. Kako sam osuđen unaprijed od javnosti samom objavom tog članka, onda nema potrebe da negiram ili potvrđujem istinitost napisanoga, no ipak moram dati izjavu jer sam prozvan!

Znači, prošli utorak me je nazvao gospodin Vojislav Mazzoco i predstavio se kao novinar indexa. Telefonskim putem mi je doslovno rekao da posjeduje izlist mojih poruka sa facebooka inboxa, kao i izlist mojih poruka sa Vibera! Pitao me imam li spoznaja o istima i znam li išta o njima? Kazao sam mu da nemam nikakvih saznanja o tim porukama kao niti o sadržaju i da ako ih posjeduje odnese na policiju!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne ulazeći u raspravu oko istinitosti poruka postavljam pitanje odakle novinar indexa može imati ispis poruka sa moga privatnoga facebook profila i sa Vibera? Može imati samo na 4 načina!

1. Tako da se nada mnom vodi istraga, prate se privatne poruke i za to postoji sudski nalog. U tom slučaju policija ili DORH dostavi inkriminiran sadržaj novinaru čineći kazneno djelo ometanja istrage, podmetanja i odavanja službene tajne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Da ja sam novinaru dam moje transkripte.

3. Da doktorica Jukić sama da novinaru transkripte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na kraju 4. način kako navodi pisac teksta da to da treća osoba.

Ta treća osoba prema novinaru ima pristup mome facebook profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je ta treća osoba koja može imati pristup mome kompjuteru? Na koji način je ta treća osoba pristupila mome kompjuteru i društvenim mrežama?

Je li pristupila putem sudskoga naloga ili krađom identiteta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je imala pristup mome facebook profilu kako novinar sam tvrdi, je li onda imala i mogućnost sama konstruirati i pisati po istom?

Kako sam već od javnosti osuđen unaprijed, ne pada mi se na pamet opravdavati za nešto što nisam učinio, nego tražim da novinar kazneno odgovara za krađu mojih osobnih podataka sa internet mreže. Ja sam spreman odgovarati ako se iz napisanoga putem DORH-a ustvrdi da je počinjeno ikakvo kazneno djelo! Novinara Vojislava Mazzoca i nakladnika prijavio sam odmah policiji!", stoji u priopćenju dr. Hrvoja Tomasovića koje je poslao medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u napisanom, liječnici dogovaraju kako će iskamčiti mito od pacijenata koje si međusobno šalju. 

Iz Udruge za prava pacijenata kažu kako je javna tajna da pojedini liječnici, barem diskretno, traže mito, ali ih pacijenti iz straha za svoje zdravlje ne prijavljuju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kakve veze ima ako objesimo Pedra, objesili smo i onoga dr. Šimića, to ništa ne može popraviti. Ako ne napravimo mehanizme zaštite prava pacijenata koji je sustavan, neovisan i nudi sigurnost da se može prijaviti bilo što bez straha za život i zdravlje", poručuje predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata Đula Rušinović-Sunara.

Svaki mito, ako ga liječnik prima, predstavlja teško kršenje etičkih načela

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo ima nultu stopu tolerancije na korupciju, koja je, inače, znatno spala posljednjih godina u RH. Ali ovakvi slučajno mene osobno žaloste. To je nešto što ćemo istražiti u suradnji s MUP-om, USKOK-om i DORH-om i vidjeti točno o čemu se radi te pokrenuti postupke ukoliko je opravdano", kaže ministra zdravlja Siniša Varga.

Ministar zdravlja već je razgovarao s ravnateljem KBC-a Split, a uskoro bi se moglo znati koliko ima istine u priči o korupciji splitskih liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ovo je dio prepiske između dr. Hrvoja Tomasovića i njegove kolegice Ivane Rosenzweig Jukić, koju je Index objavio.

Hrvoje Tomasović: Šalji mi pacijente. Ako daju lovu, dobiješ pola. Kod mene nema zajeba.
Ivana Rosenzweig Jukić: Budi diskretan, ne želim DORH na leđima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomasović: Malo mi šalji pacijente. Samo meni, ništa ovoj stoci.
Rosenzweig Jukić: Imam ih hrpu.
Tomasović: Ako tko da pare, dobiješ tal.
Rosenzweig Jukić: Ali ne mogu ti garantirati da će ti se zahvaliti.
Tomasović: Netko ništa, netko od 100 do 300. Karcinome ne daj nikome. Mene zovi.
Rosenzweig Jukić: A jebi ga. Gadna su vremena. Ja ću te ishvaliti i pripremiti teren, a ti budi korektan za podjelu
Tomasović: Za to ne brini. Nema zajeba ako daju.
Rosenzweig Jukić: Netko će garant upaliti… Koliko daješ? 50%? Koliko dobiješ od pacijenata mjesečno?
Tomasović: Od ništa do 500.
Rosenzweig Jukić: I farmaceutska industrija je pala. Dakle, 250 eura mjesečno prosjek. Tomasović: Nije. Bilo je par mjeseci ništa. pa onda 2000 u mjesec. Nema pravila, ali recimo od 0 do 500.
Rosenzweig Jukić: Kužim. Treba igrati na masu.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo