doktori u saboru / Liječnici žele da se zastupnici vrate medicini: 'To bi pokazalo da im je zdravlje ljudi važnije od politike'

Poziv da se vrate svom originalnom zanimanju dobili su svi liječnici koji trenutno sjede u Saboru

25.10.2020.
23:00
VOYO logo

Liječnika sada nema dovoljno, ali bit će. Postoje akcijski planovi koje ćemo aktivirati - uvjerava ministar zdravstva. Pozvao je umirovljene liječnike da se pridruže kolegama, a sami liječnici zovu u pomoć one koji su položili Hipokratovu zakletvu, pa umjesto u ambulantu sjeli primjerice u Sabor.

Mole kolege da se vrate

Možda su nešto lažno obećali građanima, ali na Hipokratovu zakletvu ne smiju zaboraviti. Svaki liječnik njome se obvezao da će svoj život staviti u službu humanosti. Upravo na to ih poziva Hrvatska udruga bolničkih liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Na stranu sad svačiji interes i svačije želje mi apeliramo na te kolege da nam se vrate, da se sjete da su studirali medicinu zato da bi liječili bolesne ljude'', izjavila je Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

''Političar koji bi ostavio privremeno svoju fotelju i obukao bijelu kutu pokazao bi i svojim činom, ali i simbolički da mu je zdravlje ljudi, ali i zdravlje pacijenata važnije od političkog djelovanja'', kazao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Iz Udruge bolničkih liječnika posebno su, ne imenom, ali opisom, prozvali bivšu članicu stožera Maju Grbu-Bujević tvrdeći da je nigdje nema od kako je ušla u Sabor. Ona je danas odgovorila na svojem Facebook profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kao liječnica i političarka, ali prije svega kao odgovoran čovjek, nastavljam svoj rad u svezi pandemije po svome najboljem znanju i savjesti. To činim svakodnevno u brojnim situacijama, tako ću i dalje nastaviti'', izjavila je Maja Grba-Bujević, saborska zastupnica i bivša članica Stožera.

Image
jasno odgovorili /

Zastupnici-liječnici o HUBOL-ovu pozivu da se sjete da su liječnici: To je netko napravio za pet minuta slave, a unio je veliku pomutnju

Image
jasno odgovorili /

Zastupnici-liječnici o HUBOL-ovu pozivu da se sjete da su liječnici: To je netko napravio za pet minuta slave, a unio je veliku pomutnju

'Apel smatram pozitivnim'

Ukoliko je njegova pomoć potrebna odijelo bi bijelom kutom odmah zamijenio Mate Granić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Apel smatram pozitivnim. U ovom trenutku zdravstveni sustav je pandemijom ugrožen i kolaps zdravstvenog sustava se ne smije dopustiti. Svatko tko može treba pomoći. Javiti ću se klinici Vuk Vrhovac da sam spreman pomoći u opsegu u kojem poni smatraju da mogu'', rekao je Mate Granić, savjetnik predsjednika Vlade.

Njegov kolega po specijalizaciji ima posve drugačije mišljenje.

''To bi bilo potpuno neprimjereno da vi stavite liječnika. Uzmite sad našeg ministra ili direktora HZZO-a i da ga uključite u zbrinjavanje pacijenata sa Covidom. Oni nisu kompetentni stručno, nisu educirani i mogli bi napravit isto kao i sam ja, kao profesor endokrinologije, bi moga napraviti puno više štete nego koristi'', kazao je saborski zastupnik Milan Vrkljan.

No saborski zastupnici ili političari općenito ne bi se bavili liječenjem teških Covid pacijenata. Baš ni kao umirovljeni liječnici koje je na zahtjev ministra Beroša pozvala u pomoć Hrvatska liječnička komora.

''Naravno da oni nisu predviđeni za raditi na prvoj crti, na Covid odjelima. Oni bi eventualno došli u obzir zamijeniti kolege koji su zbog zaraze ili samoizolacije privremeno bili izvan pogona. Primjerice oni mogu raditi u laboratorijima, mogu raditi kao radiolozi pa čak i kući očitavati CT ili magnet. Dakle, to su neka mjesta gdje umirovljene kolege svojim iskustvom i znanjem sigurno mogu pomoći'', izjavio je Luetić.

I trenutno, nevezano za pandemiju, u Hrvatskom zdravstvenom sustavu 511 umirovljenika radi na 4 sata što u primarnoj zdravstvenoj zaštiti što u bolnicama. I još 20 se već javilo na apel komore da pomognu kolegama. Oni nisu zaboravili koju su zakletvu dali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo