Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
traže da 'cinkaju' pacijente?

Liječnik bi vam mogao zabraniti vožnju - zbog glavobolje! Nije nemoguće jer se predlaže vrlo sporna izmjena z...

Liječnici bi svoje pacijente trebali prijaviti policiji da su privremeno nesposobni za vožnju

Goran Latković/ 12.7.2021. u 19:05
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možete li zamisliti da vam obiteljski liječnik zbog glavobolje zabrani upravljanje automobilom? Zvuči čudno, ali ne i nemoguće. Naime, u tijeku je rasprava o izmjenama Zakona o sigurnosti u prometu koje bi od liječnika zahtijevale upravo to.

Liječnik može odrediti zabranu vožnje

Na takav prijedlog reagirali su obiteljski liječnici koji kažu da ne žele cinkati svoje pacijente, bez obzira na to što prijedlog zakona za to propisuje i kazne.

Vozač ste, imate primjerice migrenu ili išijas, odete liječniku i on vam zbog toga mora odrediti zabranu vožnje automobila. Tako piše u prijedlogu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je u javnoj raspravi.

''Da treba zabraniti da sudjelujete u prometu i sve bi to bilo super u teoriji kada bi cijeli sustav prijevoza bolesnika funkcionirao fantastično, ali pokušajte naručiti sanitetski prijevoz pa ćete vidjeti koliko sati ćete čekati sanitetsko vozilo da vas odveze'', rekla je Majda Lojo Pavlović, automobilska novinarka.

Prema prijedlogu MUP-a, liječnici bi svoje pacijente trebali prijaviti policiji da su privremeno nesposobni za vožnju. Za obiteljske liječnike to je prvenstveno narušavanje povjerenja između njih i pacijenata.

''Katastrofičan prijedlog zato što direktno ugrožava povjerljivi odnos u ordinaciji u četiri zida između pacijenta koji je nama povjerio u ruke brigu o svom zdravstvenom stanju i nas. Mi nećemo cinkariti naše pacijente!'', kazao je Leonardo Bressan, liječnik obiteljske medicine.


U praksi bi to moglo izgledati ovako - dođete kod liječnika na pregled automobilom i dobijete zabranu vožnje, od liječnika morate otići pješice ili vas netko mora voziti. Liječnici i vozači sumnjaju da iza svega stoji dobar motiv!

''Meni se čini da se tu radi o prebacivanju odgovornosti tko je kriv ukoliko se dogodi nesreća i tko onda plaća štetu. Mislim da je dosta licemjerno da čovjeku od ne znam 75 godina koji boluje od išijaza prodate skupo policu osiguranja, ali ne želite platiti štetu ukoliko dođe do iste i prebacujete odgovornost na liječnika'', rekla je Lojo Pavlović.

Liječnik koji ne prijavi svog pacijenta mogao bi biti kažnjen kaznom od 5 do 15 tisuća kuna. Kazna za vozača koji vozi tijekom liječničke zabrane bila bi od 1500 do 5000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču


''Mene se uopće ne tiče da li će me netko kazniti ako svog pacijent nisam cinkao nekome drugome, ja to jednostavno neću činiti. Mi nismo doušnici niti MUP-a, niti HZZO niti HAK-a'', izjavio je liječnik obiteljske medicine.

Iz MUP-a kratko poručuju da je Zakon u javnoj raspravi i pozivaju sve da pošalju prijedloge, kažu da ne znači da će ova mjera i biti u konačnom prijedlogu.

Goran Latković/ 12.7.2021. u 19:05
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču