Nova pobuna kod Rijeke / Lijesovima i lampionima prosvjedovali za 'čist zrak i zdrav život' protiv deponija koji ih truje

Mještani Viškova ne odustaju. Zbog Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina opet su na nogama

31.10.2019.
19:45
VOYO logo

Uoči blagdana Svih svetih neobičan prosvjed na Viškovu nedaleko od Rijeke. Građani i lokalni ekološki aktivisti ispred Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina organizirali su performans s lijesovima kao na zadnji dan riječkog karnevala i zapalili lampione u sjećanje, kako kažu, na čist zrak i zdrav život koji ih je tragično napustio 2012. godine zbog odlaganja smeća na deponiju vrijednom 30 milijuna eura.

Je li ova investicija bila opravdana? Ako se pita mještane općine Viškovo, barem sjevernijeg djela te općine, onda je 235 milijuna kuna potpuno suludo potrošeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova akcija je povodom Dana mrtvih gdje želimo ukazati da je ovo naša minuta šutnje čistom zraku i zraku i zdravom životu koji smo izgubili 2012. godine", napominje Marina Gulin, članica Kriznog eko stožera Marišćina.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako posljednji pokazatelji zavoda za javno zdravstvo pokazuju da nema prekoračenja zagađenja, kao što to tvrdi i ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić, nezadovoljni mještani smatraju drugačije. 

"Mikročestice divljaju, ima toksičnog plina amonijaka, mi smo ovdje pokusni kunići koji životarimo i čekamo dan kada će se to sve konačno zatvoriti da možemo počet normalno živjeti, ili neka nas isele", napominje Gulin za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč velikom nezadovoljstvu, još uvijek se nadaju da postoji mogućnost da se ova situacija s otpadom dovede u red, te da se otpad prestane balirat i vozit u njihovo mjesto.

"Ono što je najveća ludost našeg komunalnog poduzeća jest da se velike bale koriste za miješani otpad i biootpad umjesto da se gradonačelnicdi i načelnici konačno uhvati naprave sortirnice i kompostane kako bi se biootpad i komunalni otpad konačno počeli odvajat a ne dovozit ovdje", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apelirali su i na ministra Ćorića kojeg pozivaju da ih i sam posjeti i uvjeri se u ozbiljnost situacije.

"Neka dođe, pozivamo ga na kavu, ponudit ćemo ga s bilo čim", dodaje Gulin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo