VIZIJE MILANA BANDIĆA / Lijevi blok protiv 'zagrebačkog Manhattana': 'Opet se primjenjuje nakaradna logika'

Image
Foto: Borna Filic / Marko Lukunic / PIXSELL

Zastupnici lijevoga bloka tražit će od Gradske uprave očitovanje o projektu 'Grad u gradu'

19.3.2019.
17:00
Borna Filic / Marko Lukunic / PIXSELL
VOYO logo

''Zagreb na kaotičan način upravlja gradskom imovinom za što je novi primjer projekt 'Grad u gradu' u kojem gradonačelnik Milan Bandić obećava gradsko zemljište potencijalnom investitoru, a ne zna se što će on graditi'', upozorio je vijećnik zagrebačke Gradske Skupštine Tomislav Tomašević iz stranke Zagreb je NAŠ! uoči 21. sjednice zagrebačke Gradske skupštine.

"Ovdje se ide nakaradnom logikom gdje investitori kažu što bi oni tu gradili, nakon čega bi gradonačelnik izmijenio dokumentaciju da odgovara tom projektu. Apsolutno se protivimo takvom prijedlogu, a tražit ćemo od Gradske uprave da nas izvijesti o čemu točno pregovara s investitorima, što se tamo planira graditi i na koji će način to utjecati na izmjene GUP-a, za koje je gradonačelnik u prosincu rekao da će pred zastupničkim klupama biti u svibnju ove godine", najavio je Tomašević kazavši da je Bandić za područje Zagrebačkog velesajma od Arhitektonskog fakulteta zatražio izradu studije što se na tom području može graditi kako bi bilo u interesu zajednice i građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, s obzirom na to da se Zagreb slično kao i Beograd razvija u skladu s privatnim interesima malog broja pojedinaca, po netransparentnim procedurama, praćen brojnim različitim kontroverzama i rutinskim ignoriranjem potreba i želja samih građanki i građana, a da bi kao i 'Beograd na vodi' i 'zagrebački Manhattan' trebala graditi ista tvrtka Eagle Hills - odmah smo bili istražili imaju li Zagrepčani i Zagrepčanke razloga strahovati od reprize beogradskog scenarija u dvorištu i na što bi trebalo paziti.

''Mislim da građani Zagreba imaju i te kako čega se bojati kada govorimo o ovakvim projektima što uostalom dokazuje i činjenica da ovo nisu prvi slični poslovi istog 'investitora', za Vijesti.hr kazala je Iva Čukić, direktorica Instituta za urbane politike govoreći o projektu 'Beograd na vodi' u usporedbi s 'Gradom u gradu' odnosno 'Zagrebačkom Manhattanu', kako je projekt vrijedan milijardu i pol eura prvotno nazvao Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

Beograd na vodi

Beograd na vodi (Pixsell)

Kako gradonačelnik može investitorima obećavati projekt za koji nisu provedene ni osnovne demokratske procedure?

A 'Beograd na vodi' prati niz bizarnosti, nezakonitosti i nelogičnosti počevši od toga da su, kao što smo već pisali, gradski planovi i državni zakoni prilagođavani željama investitora, da su razbijači s fantomkama na glavama noću rušili kuće na mjestu budućeg luksuznog projekta pri čemu policija do dana današnjeg nije otkrila o kome je riječ, a na gradilištu su zbog uvjeta rada ginuli i radnici dok su mediji desetke tisuća prosvjednika proglasili 'grobarima naroda'. Istovremeno, tamošnja domaća stručna i zainteresirana javnost nikad nije imala pristup njegovom razvoju, javna debata nikada nije vođena, a javnost je ostala uskraćena za analizu koja bi ga opravdala iako je bila prisiljena ući u javno-privatno partnerstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da bismo razumjeli razmjere projekta u Zagrebu, moramo zamisliti da se Zagreb kakvog znamo sa njegovim zelenim pojasom uz rijeku u potpunosti namjerava promijeniti, ovakvim projektom bi se potpuno izmijenila prostorna dinamika grada'', upozorila je za Vijesti.hr Iva Marčetić, arhitektica i istraživačica iz Prava na grad: ''No, ono što je još više zastrašujuće su razlozi zbog kojih bi mi trebali pristati na ovu potpunu izmjenu svog okoliša, a razlog je izgradnja elitnih stanova i poslovnih prostora s kojima će nestati zeleni pojas uz Savu dok će investitori zgrnuti nama nemjerljiv profit''.

Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Foto: Vijesti.hr

Milan Bandić u Dubaiju (Facebook)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Čak i ukoliko nam je to sve prihvatljivo, možemo se zapitati do koje mjere gradonačelnikova moć seže ukoliko on već sada u Dubaiju potpisuje ugovore o suradnji za projekt koji nije moguće izvesti bez procedure gradskog projekta Velesajma koji zahtijeva izglasavanje u Gradskoj skupštini i bez ponovnih izmjena GUP-a kojima prethodi, kao što znamo, javna rasprava pa tek onda izglasavanje u Skupštini. Možemo se zapitati do koje mjere su u Zagrebu njegove procedure GUP-a i njegovo predstavničko tijelo izgubili na bilo kakvom značaju da gradonačelnik može već danas investitorima obećavati projekt za koji nisu provedene ni osnovne demokratske procedure?'' – neka su od ključnih pitanja na koja upozorava Marčetić.

Zašto se umjesto revitalizacije prostora bivše industrije nudi uništavanje zelenog pojasa Save?

Zagrebački projekt je posebice bolan, ističe, jer ''zadire u davno isplaniranu i s namjerom zadržanu zelenu zonu uz južnu obalu Save na čijem jugu je nastao cijeli jedan grad u kojem su svoje stanove našle desetine tisuća radnika i građana Zagreba dok se sada taj zeleni pojas daje nekome da beskrupulozno zarađuje na prevarama koje zdušno pomaže današnja gradska uprava. Uzmemo li pritom da nema nikakvih stvarnih pokazatelja da Zagrebu treba takva prekomjerna nova izgradnja, ali i to da Zagreb ima jako velik broj kvadrata bivše industrije u koje se trebaju naseliti novi sadržaji, a što Grad nikako ne uspijeva, fascinantno je da nam se umjesto revitalizacije prostora bivše industrije nudi uništavanje zelenog pojasa Save''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

hipodrom

Hipodrom / Burj Khalifa (Goran Jakus/PIXSELL)

Pritom napominje kako uopće nije sporno da prostor Velesajma treba dodatno oživjeti – ''dati mu neke nove funkcije u vrijeme kada njegova primarna funkcija ne zadovoljava suvremene potrebe, ali to se neće dogoditi na način da dođe magični investitor i tamo nešto gradi. To će se dogoditi kroz kombinaciju znanja, demokratizacije procedure planiranja i kroz namjeru da se zaista unaprijedi uporabna vrijednost tog prostora kroz pametno, oprezno, održivo i razvojno ulaganje''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče prostora Hipodroma koji je dio ovog 'projekta', njega se nikada ne bi trebalo dirati, već je ranije za Vijesti.hr istaknula Marčetić i zaključila: ''Zeleni pojas uz Savu je blagodat Zagreba i ideja da se svaki zeleni kvadrat treba monetizirati u današnje vrijeme je potpuno deplasirana i vrlo opasna''.

Image
Foto: Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Milan Bandić (Patrik Macek/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nema nikakvog razloga da se Zagreb razvija brzinom Dubaija'

''Ako ste toliko uvjereni u Vašu viziju, zašto ne organizirate nekoliko tribina po cijelom gradu da se stanovnici mogu upoznati s idejom 'Grada u gradu', dobiti potrebna obrazloženja i dati svoja mišljenja. Ako je sve tako čisto i pošteno, da li se nečega bojite kad tu ideju niste podijelili s građanima, već samo 'von oben' i lakonski dali kratku izjavu što planirate. Predlažem, u svoje osobno ime, da Vaše službe kroz mjesec dana pripreme materijal o 'Gradu u gradu' koji bi se mogao prikazati na raznim tribinama i skupovima građana. Pa možda i referendum o tom vrlo važnom pitanju'', napisao je, između ostalog, u otvorenom pismu upućenom gradonačelniku arhitekt i urbanist Boško Budisavljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On napominje kako nema nikakvog razloga da se Zagreb razvija brzinom Dubaija: ''Mi se moramo razvijati polagano, prema našim mogućnostima i na naš način. Da je na prostoru 'Grada u gradu' trebalo izgraditi takve gustoće koje se očito planiraju u suradnji sa stranim investitorima, to bi odavno ustanovili i naši planeri. Nije GUP kao plan bezvezan dokument koji svatko može mijenjati kad hoće i kako hoće. Grad Zagreb ima svoju ravnotežu, svoju centralnu os i svoja krila, istočno i zapadno. Tako je tekao i razvoj, otprilike proporcionalno na obje strane. Glavni zadatak razvoja Zagreba je nastavak tog ravnovjesja, konkretnije popunjavanje lokacija na području grada koje su ostale preskočene i zanemarene''.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo