gost RTL Direkta / Linić o paketu mjera: 'Ostala je nedorečena cijena goriva. Treba smanjiti trošarine ili PDV kako bi paket bio kompletan'

Država zastupnicima plaća i stan i režije i putne troškove i onda naknade, a to Linić smatra neprihvatljivim i pretjeranim te da to građane sigurno smeta

17.2.2022.
22:47
VOYO logo

Godišnje uzimaju 9000 kuna naknade za odvojen život, iako su samci, uredno žive s obitelji ili su razvedeni. Treba li političarima ukinuti privilegije?

Uz sveopću inflaciju trebat će oni kao i ostali smrtnici početi paziti gdje su kaladont, deterđent ili svinjski but na akciji. Trebat će gasiti radijatore kad nisu doma, manje ići kod frizera, voziti se javnim prijevozom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnosno ipak neće, jer Vlada je brzom akcijom riješila problem ogromnih cijena. Dan nakon objave velikog paketa antiinflacijskih mjera, svi se i dalje pitaju, što ako manji porez ustvari ne znači ništa za potrošače. 

Hoće li nas vladine mjere spasiti od inflacije, treba li političarima ukinuti privilegije, sve su to teme koje je komentirao bivši ministar financija Slavko Linić za RTL Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
optužuje HDZ-ovce /

Arsen Bauk o naknadi za odvojeni život: 'Ne primam je, očekujem da mi se premijer ispriča. Zašto su one uopće potpisane?'

Image
optužuje HDZ-ovce /

Arsen Bauk o naknadi za odvojeni život: 'Ne primam je, očekujem da mi se premijer ispriča. Zašto su one uopće potpisane?'

'Mislim da je Grbin jako jako pogriješio'

Bivši ministar financija smatra da nije potrebna naknada za odvojeni život jer ako su se političari odlučili upravo za rad u politici ili Saboru onda su se odlučili za odvojeni život.

"Sasvim dovoljna je stanarina ili stan koji dobivate od države. Ne znam je li toga bilo u moje vrijeme, ali svakako nisam koristio iako mi je obitelj živjela u rijeci", kazao je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što misli o tome da je Peđa Grbin primao naknadu za odvojen život iako živi sa suprugom i kakva je to socijaldemokracija, Linić je odgovorio: "Mislim da je tu politički pogriješio jer se sve što se tiče političara se gleda pažljivo i od strane građana i od strane političkih protivnika".

Dodao je da ako se političari općenito moraju okretati protiv političkih protivnika moraju paziti da zaista nemaju dodatne privilegije kako bi se mogli uopće kritički postaviti. "Mislim da je Grbin jako jako pogriješio".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država zastupnicima plaća i stan i režije i putne troškove i onda naknade, a to Linić smatra neprihvatljivim i pretjeranim te da to građane sigurno smeta.

Paket mjera

Linić je komentirao i novi paket mjera koji je predstavila Vlada te ga smatra "sveobuhvatnim i dobro pogođenim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tiče se PDV-a, pogotovo na hranu. To znači da će mjere moći itekako ublažiti udar koji će još uvijek energetika imati na cijenu hrane. Budući da se za građane cijena plina i struje diže tek 1. travnja, smatram da mjere nisu zakašnjele. Ovakva politika će kontrolirati i cijenu goriva i  cijenu plina i struje.

Vidi se da se išlo na povećanje broja korisnika i iznosa za socijalno osjetljive i ugrožene energetski, ali i na dio poljoprivrednika, poduzetnika i ribara. Sveobuhvatan i  na vrijeme donijet paket mjere jer morate sagledati cijelu situaciju. Prije dva mjeseca ne bi bio donesen takav sveobuhvatan paket", rekao je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Linić kaže i kako se građani ne trebaju bojati hoće li poduzetnici smanjiti cijene jer on vjeruje da oni nisu nemoralni jer će sigurno prihvatiti nove mjere. "Ako pojedini poduzetnici to ne budu prihvatili mislim da će Vlada tome stati na kraj".
Isto tako Linić smatra kako zamrzavanje cijena hrane ne vodi nečemu jer je to vrlo rizično. "Ipak morate dati poduzetnicima naknadu. Sjetimo se kada smo zabranili rad zbog COVID pandemije i tada smo ipak morali osigurati plaće. Svako zamrzavanje bilo bi rizično i nije još vrijeme za to. Vlada je shvatila d aje najveći problem energetika i to je stavljeno pod kontrolu. Mislim da inflacija neće biti toliko velika da će se trebati doći do zamrzavanja", tvrdi bivši ministar. 

No, Linić smatra kako je ipak u paketu ostala nedorečena cijena goriva koja je ograničena na samo mjesec dana. "Pretpostavljam da će se opet zamrznuti. Mislim da se trebalo ići ili na smanjenje trošarine ili PDV-a pa da onda paket bude kompletan", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo