svjetski poznata procesija / Lista čekanja za hvarski 'Za Križen' popunjena do 2050., križonoša za RTL: 'Pribilježio sam se 2002. za nošenje križa'

Škarpa je kazao kako se radi o tradiciji koja je duboko u svima onima koji su potekli iz mjesta Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrboska

14.4.2022.
19:26
VOYO logo


Već punih pet stoljeća, bez prekida, upravo u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak, u unutrašnjosti otoka Hvara održava se tradicionalna procesija "Za Križen". 

U svjetski poznatoj procesiji, na ruti od 25 kilometara, koja je od 2009. zaštićena i kao UNESCO-va nematerijalna baština sudjeluju vjernici iz mjesta Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrboska. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svako mjesto ima svog križonošu, koji se mijenja svake godine, a lista čekanja za tu iznimnu čast popunjena je, vjerovali ili ne - sve do 2050. godine.

RTL-ov reporter Rade Županović u Vrbanju je razgovarao s križonošom Antoniom Škarpom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škarpa je kazao kako se radi o tradiciji koja je duboko u svima onima koji su potekli iz mjesta Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrboska. Za nošenje križa, kaže, osobno se zapisao 2002. godine. 

Komentirao je i to što procesiju nije prekinula ni pandemija, a ni ratna događanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tradicija je ostala iz tog razloga jer je vjera jaka u ovim mjestima i da je na račun same vjere i ta tradicija postala nešto što bez obzira na bilo kakve uvjete, križ će iz ovih 6 župa svakako izaći van", kazao je.

Procesija na otoku nije održana jedino 1944. godine, a tada se, kazao je Škarpa, odvila na El Shattu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je i da šest procesija koje se nikad ne susretnu kreću u isto vrijeme u smjeru kazaljke na satu te da križ u matičnu župu dođe oko 6:30 ujutro. 

No, križonoše, poput njega, 25 kilometara križ nose bosi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi se iz osobnog zavjeta odlučuju na takav potez", kazao je Škarpa.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo