PROGNOZA DUNJE MAZZOCCO DRVAR / Listopad ovaj put ima drugačiji scenarij - ovog tjedna imamo samo jedan dan s kišom: Doznajte koji!

Image

Listopad je mjesec u kojem temperatura uobičajeno pravilno pada, no ove godine imat ćemo malo drugačiji scenarij

8.10.2019.
8:00
VOYO logo

U prvih sedam dana listopad je u cijeloj zemlji pokazao svoje jesenske zubiće, temperatura je posvuda bila niža od uobičajene. Kiše je, osim u nekim dijelovima Istre, palo više od prosjeka. Imali smo već i prvi planinski snijeg i prvi prizemni mraz, no lišće se na granama još uvijek drži. I držat će se još malo jer je pred nama promjena i toplija i sušnija listopadska dekada. Listopad je inače mjesec u kojem temperatura uobičajeno pravilno pada, od početka do kraja na moru se spusti za oko 5 Celzijevih stupnjeva, na kopnu za 7. Ove godine imat ćemo malo drugačiji scenarij, najtopliji dio mjeseca bit će njegova sredina. No, krenimo redom.

Dan neovisnosti na kopnu

Današnji neradni dan u cijeloj će zemlji biti povoljan za boravak na otvorenome, osobito ako ne namjeravate izaći baš rano ujutro. Jutro će na kopnu biti maglovito, magla će mjestimice smanjiti vidljivost na manje od 200 metara, i to prije svega oko Križevaca, Kutine, Siska i Karlovca te po nekim gorskim kotlinama. Uz maglu, očekuje se i jutarnji mraz. Temperatura zraka spustit će se posvuda ispod 5 Celzijevih stupnjeva, najčešće će se mjeriti jedinice i dvojke. Na visini niskog raslinja mjerit će se između - 4 i 0 °C, što su temperature na kojima se na vlažnom tlu svakako stvara mraz. Već nakon 9 sati magla će se posvuda podignuti, temperatura će se popeti iznad 10 i bit će ugodnije. Uz obilje sunca dnevni će maksimumi biti viši nego danas, između 14 i 20 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan neovisnosti na moru

I na moru će jutro biti neugodno, i to zbog bure koja će upravo tijekom noći biti na vrhuncu. Udari vjetra dosezat će pod Velebitom i do 120 kilometara na sat pa se svakako informirajte o prometnim ograničenjima ako se idućih sati spremate na put. Temperatura se još neće odveć sniziti, najniža od 10 do 14 °C, ali će se uz vjetar činiti jednako hladno kao u unutrašnjosti, kao da je jedva iznad nule. Prijepodne već slabljenje bure i danju znatno ugodnije. Dnevni maksimumi slični kao temperatura mora, od 20 do 22 stupnja.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Nastavak tjedna u unutrašnjosti

Vedrina neće dugo trajati, već u srijedu će ojačati južina, udari vjetra mjestimice će u rano popodne prolazno biti jaki, više od 40 kilometara na sat. Dan će i po vjetru i temperaturi podsjećati na proljetni, a ubrzo stiže i kiša. Jesenska kiša, slaba i dosadna, tijekom četvrtka očekuje se u većem dijelu zemlje - od 5 do 10 litara po četvornome metru. Kiša neće biti dugotrajna, ali poremećaj ponovno nosi i manje osvježenje. Dnevna temperatura bit će 4 do 5 stupnjeva niža. Prema kraju tjedna proljepšanje, slijede većinom sunčani, suhi i razmjerno topli dani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Do kraja tjedna na moru

Sličan scenarij i na moru, u srijedu će prolazno zapuhati umjereno jako jugo, a u četvrtak i prvom dijelu petka očekuju se i prolazne nevere. Neće ih biti mnogo, neki će dijelovi obale ostati suhi, a ni osvježenje ovdje neće biti osobito jako. Vikend ponovno lijep, no more će se s ovom burom još malo ohladiti i, unatoč najavama lijepog jesenskog vremena, kupanje u moru više neće biti baš privlačno.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Detaljne informacije o vremenu možete pronaći i na našem Instagram profilu i Facebook stranici, kao i na RTL televiziji, svakoga dana u vijestima u 16.30 te u RTL-u danas oko 19.30.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo