MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE ZA RTL / Litra svježeg mlijeka košta rekordnih 10 kuna. Kupci šokirani, mljekari ogorčeni, otkrili smo što će država

Mljekar s kojim smo razgovarali kaže da će s proizvodnjom prestati kad potroše hranu, livadu će preorati

11.8.2022.
21:00
VOYO logo

Poskupljenja na sve strane, a evo i najnovijeg. Cijena mlijeka u trgovinama nevjerojatnih 10, pa čak i više kuna za litru.

Zbog ovoga negoduju ne samo samo kupci, već i mljekari kojima od 10 kuna ide samo 3, kolika je otkupna cijena. Najveći dio kolača ide prerađivačima i trgovcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mljekari, poput Stjepana Štabi iz okolice Ludbrega za mlijeko dobivaju najmanje u Europskoj uniji. Otkupna cijena je 3, 3 kune i 10 lipa. Ljute se na prerađivače i trgovce koji na njima zarađuju.

"Dobro, moraju oni nešto zaraditi, a li ne moraju zaraditi više nego mi koji to proizvedemo. Oni računaju samo za sebe, da imaju velike zarade, a za nas ne mare", govori Stjepan, vlasnik OPG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sve poskupljuje /

Građani ostali šokirani poskupljenjem plina od 1100 posto: 'To je više nego smo do sada godišnje plaćali'

Image
sve poskupljuje /

Građani ostali šokirani poskupljenjem plina od 1100 posto: 'To je više nego smo do sada godišnje plaćali'

Na litri mlijeka koja košta 10 kuna, stvari stoje ovako: samo 30 posto ili 3 kune idu mljekarima, čak 65 posto ili 6 i pol kuna prerađivačima i trgovcima, a tu je i PDV od 5 posto ili 50 lipa.

Stručnjaci ipak upozoravaju da prerađivači i trgovci imaju sve veće troškove, ali da se ne može poreći kako je proizvođačima najteže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvjezdana Blažić, konzultantica za poljoprivredu tvrdi: "To se vidi da je njima zapravo i najteže i da oni imaju najmanji dio kolača i s toga najveći dio proizvođača mlijeka zatvara svoje proizvodnje i pokušava se preorijentirati na neke druge vrste proizvodnje".

Mljekar iz naše priče već nagodinu planira odustati od proizvodnje mlijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budemo se prestali baviti kad potrošimo ovu hranu kaj imamo, sijeno i to i onda ćemo prekinuti. Livade što imamo sa sijenom i lucernom ćemo izoraditi i onda ćemo posijati kukuruz ili pšenicu, time ćemo se baviti", kaže.

A koji je plan države? U cijenu mlijeka neće intervenirati kao što je nedavno bilo s gorivom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slijedom činjenice da smo članica EU koja je obavezna dijeliti i poštovati zajedničku tržišnu politiku, nacionalnim mjerama se ne predviđa reguliranje cijena mlijeka, dok je Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata donesena na temelju članka 9. stavka 2. Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata", rekli su nam iz Ministarstva poljoprivrede.

Upite smo poslali i u dva najveća trgovačka lanca, nisu nam odgovorili osim što su neslužbeno rekli da najveći dio kolača ide prerađivačima, a ne njima. Ako se stvari ovako nastave, mlijeko, do nedavno osnovna namirnica postat će luksuz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo