hrvatska realnost / Litra uvoznog mlijeka jeftinija od litre vode: mljekari ogorčeni prekomjernim uvozom, a uvoze ga svi!

Uvoze ga svi trgovački lanci, pa i oni najhrvatskiji, među njima i onaj kojim de fakto preko svog povjerenika upravlja Vlada ministra Tolušića

29.8.2017.
22:32
VOYO logo

E a, sjećate se kad je ministar Tolušić pozvao hrvatske građane da ne kupuju u zločestim stranim trgovačkim lancima jer oni prodaju uvozne kruhove i peciva. Ispostavilo se da uvoze samo pojedine, posebne vrste peciva i to isključivo zato što takvo pecivo ne mogu nabaviti u Hrvatskoj, bar ne po toj kvaliteti i ne po toj cijeni.

A što mislite tko  uvozi ovo dampinško mlijeko koje stvara probleme hrvatskim mljekarima i cijeloj mljekarskoj industriji pa evo i ministru Tolušiću? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvoze ga svi  trgovački lanci, pa i oni najhrvatskiji, među njima i onaj kojim de fakto preko svog povjerenika upravlja Vlada ministra Tolušića. E sad bi po uzoru na ministra Tolušića valjda trebali pozvati na bojkot svih trgovačkih lanaca ali naravno da nam takvo što ne pada napamet jer je to uvijek kratka pamet. A ovo je problem koji se stvarao desetljećima a zadnjih godina je eskalirao i ne vidi mu se kraj.

Upravo sam se vratio iz kupovine, a kupio sam samo dvije stvari- bočicu vode od pola litre i litru mlijeka. Ova voda je od hrvatskog prizvođača i platio sam je 4,99. Mlijeko sam platio samo 3,89- znači čak kunu i deset lipa manje od vode. Pogađate- mlijeko je iz uvoza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovački lanac u kojemu sam kupio proizvode je jedan kojega nazivamo domaćim. Mlijeko koje nude na akciji stiže iz Bosne i Hercegovine- iz Kozarske Dubice, gdje je izvoz posljednih mjeseci eksplodirao. Dio tetrapaka odlazi na hrvatske police i u njih su trenutačno zapakirani najveći problemi hrvatskih mljekara.  

"Mljekarski sektor je u problemmima već četiri godine, to nije tajna. Međutim, sad je prekomjerni uvoz od strane trgovačkih lanaca po dampinškim cijenama došao do vrhunca i ukoliko se nešto ne promijeni, bit ćemo zaista u velikim problemima", kaže Rašeljka Maras, predsjednica udruženja prerađivača mlijeka CroMilk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kristijan mlijeko po 3,89 nikad nije probao. Iz principa. Jer kaže kako zbog jeftinog mlijeka s akcija polako propada ne samo njegova farma sa stotinjak muzara u Rugvici, već i sve druge farme u zemlji.

"Ne možete iz dana u dan biti zasipani vijestima kako je na akciji mlijeko. Mlijeko na akciji, mlijeko na akciji. Ja ne znam hoće li jednog dana doći vrijeme kad će vas netko pozvati da dođete kupiti bilo šta i da mlijeko dobijete gratis ili badava. Na taj način se direktno omalovažava nas, omalovažava se seljak, naš proizvod i naš trud", ističe Kristijan Pandek, vlasnik farme krava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi nisu od jučer. Već godinama bilježimo kontinuiran rast uvoza mlijeka koji je od 2009. do 2016. skočio s 21 na više od 50 posto. Ako tako nastavi, naša čaša će se preliti od uvoznog mlijeka jer od svih zemalja članica  Europske unije najmanje proizvodimo i najviše uvozimo. Ali trgovački lanci ne bi prodavali jeftino uvozno mlijeko da ga nitko ne kupuje. Farmeri su tako u problemu jer njihov rad ne postiže cijenu kakvu žele.

"Mi generiramo minuse. Pokrivamo ih iz naših raznih drugih poljoprivrednih djelatnosti, ali to nismo više u mogućnosti. Mi trebamo fer cijenu mlijeka jer bez fer cijene mlijeka proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj više neće biti. To treba biti jasno", kaže Pandek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se stvari brzo ne promjene, seljaci ne odbacuju ni mogućnost da s kravama krenu na prosvjede. Možda će uskoro i mirne Kristijanove krave morati na gradske ulice kako bi obranile čast svoga mlijeka.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo