ANALIZA / Ljubo Jurčić: 'Hrvatska ekonomska politika je zaključala volan, blokirala gas i kočnicu, a motor sve više hrđa''

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U jednom trenutku "reforma" je postala glavni politikantski pojam, upozorio je

29.8.2020.
16:00
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska je stagnirala, odnosno tonula prema dnu Europske unije i prije korone, tako da Hrvatskoj korona nije najveći problem, ističe ekonomski analitičar Ljubo Jurčić.

Image
PAD BDP-A /

Bujas Vladi: 'Smanjite, dovraga, te poreze! Bez poduzetnika se ovaj put nećemo moći izvući'

Image
PAD BDP-A /

Bujas Vladi: 'Smanjite, dovraga, te poreze! Bez poduzetnika se ovaj put nećemo moći izvući'

''Glavni elementi svake politike su ciljevi. Nediskutabilni, mogli bismo reći, sveti ciljevi ekonomske politike su: rast domaće proizvodnje (BDP), puna zaposlenost i rast dohotka građana. Hrvatska politika nije tako definirala svoje ciljeve, odnosno prioritete. Iz govora vladajuće politike razaznajemo da bi to mogli biti: niski deficiti, javni dug, tečaj i slično, što je potpuno pogrešno. To su instrumenti koji nisu svrha sami sebi, nego se njima trebaju ostvarivati temeljni ekonomski ciljevi. Ako zamislimo gospodarstvo kao kamion koji moramo voziti po zavojima i uzbrdo i nizbrdo, hrvatska ekonomska politika je zaključala volan, blokirala gas i kočnicu. S takvim blokadama i motor sve više hrđa. Prioritet hrvatske ekonomske politike je jasno definiranje prirodnih ciljeva i stručno korištenje instrumenata ekonomske politike'', upozorio je Jurčić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska, ističe, treba temeljitu promjenu politika: ''Gospodarska (industrijska) nikad nije ni napravljena, a bez nje ne može se napraviti ni plan tehnološkog razvoja ni sustav obrazovanja. Čak se može jednostavno i matematički pokazati koliku štetu su hrvatskom gospodarstvu nanijele pogrešna monetarna i fiskalna politika. Često se nameće pitanje koji je stvarni cilj takvih politika i zašto se nikad ne analiziraju rezultati tih politika''.

''U jednom trenutku je "reforma" postao glavni politikantski pojam, pa su se političari, da bi bili u trendu, počeli natjecati s "reformama" koje su postale svrha same sebi, ili najviše za vlastitu političku promociju, bez pravih analiza, priprema, planova provođenja i metoda mjerenja uspješnosti tih reformi. Čini mi se da riječ "plan" još uvijek nema pravo javnosti u Hrvatskoj, ali bez plana se ništa iole ozbiljnije ne može raditi. Pa ni garaža za mali auto'', podsjeća Jurčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da su javna dobra i javne usluge temelj razvoja suvremenoga gospodarstva i društva: ''Njihova proizvodnja i razvoj je zadatak države, od fizičke i institucionalne infrastrukture, preko javnog školstva i zdravstva do dizanja gospodarstva i društva na višu tehnološku razinu. To jedino može država napraviti i zbog toga svaka razvijena država ili one koje se ubrzano razvijaju imaju politiku javnog sektora usklađenu s politikom gospodarskog rasta i društvenog razvoja. Bez tih usklađenih politika sve drugo je lutanje i improvizacija. Nažalost, za Hrvatsku vrijedi ovo drugo''.

On kao ključne ciljeve ističe: povećanje domaće proizvodnje, puna zaposlenost, rast izvoza i plaća: ''To bih proglasio "svetim" ciljevima, i sva raspoloživa sredstva u skladu sa strukom iskoristio bih za to. Ostalo, deficite, tečaj i javni dug, podredio bih tim ciljevima. Naravno, u dugom roku deficit i javni dug moraju biti niski i tečaj uravnotežen i stabilan, ali tek kad se gospodarstvo približi potencijalno mogućoj proizvodnji. Naime, u teoriji i praksi je dokazano da je smanjenje deficita i javnog duga jedino ispravno ostvarivati većom proizvodnjom, a ne rezanjem i smanjenjem javne potrošnje. Zapravo politika rezanja i ne postoji u ekonomskoj politici. Ona je pogubna za gospodarstvo. Ekonomska politika samo poznaje povećanje potrošnje koja dovodi do povećanja domaće proizvodnje, i u duljem roku rast proizvodnje treba preteći rast javne potrošnje, što će uz nepromijenjene porezne stope dovesti do pada i deficita i javnog duga''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ako prepustite sve tržištu, onda ne trebate ni znati kako gospodarstvo funkcionira i ne treba vam ekonomska znanost. To je bilo dijelom neznanje, linija manjeg otpora, a ponekad i pojedinačni interes. Sve pametne zemlje, zbog razvijene ekonomske znanosti i njezine primjene u ekonomskoj politici, maksimalno kontroliraju krizu i brzo iz nje izlaze i razvijaju se. Nema razvoja bez pametnih ekonomskih politika'', istaknuo je Jurčić dodavši da ''hrvatski poduzetnici koji posluju u postojećim ekonomsko-političkim okolnostima zaslužuju sve pohvale''. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo