PONTA LOPUD / Lopud postaje oaza profesionalaca filmske industrije: 'Ovaj festival nema se namjeru natjecati s drugima'

Lopud je uvijek spreman za svjetske zvijezde jer ovdje mogu pronaći svoj mir. No, sada dolaze spojiti ugodno s korisnim

22.6.2022.
21:15
VOYO logo

U dubrovački akvatorij uplovljavaju svjetske zvijezde. Sve do ponedjeljka - otok Lopud postaje oaza profesionalaca filmske industrije. Na festivalu Ponta Lopud sudjelovat će oscarovci, nagrađivani glumci, redatelji i producenti kao što su: Peter Spears, Frances McDormand i Joel Coen. Prilika je to da se filmski profesionalci iz svih krajeva svijeta upoznaju, a mladima da uče od višestruko nagrađivanih Hollywoodskih kolega.

"Pa očekujem se povezati ponovno sa svim mojim kolegama iz regije i svijeta. To je uvijek najbolji dio festivala", kaže Antoneta Alamat Kusijanović, redateljica i sudionica festivala Ponta Lopud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošle godine sam bio prvi put na festivalu. Bio je to prekrasan događaj. Upoznao sam zanimljive ljude. Vodio sam sjajne razgovore s mladim redateljima iz cijele regije. Divno je vidjeti da je ove godine festival još bolji! Zaista se afirmirao i postao je još zanimljiviji", kaže Pawel Pawlikowski, redatelj.

Lopud je uvijek spreman za svjetske zvijezde jer ovdje mogu pronaći svoj mir. No, sada dolaze spojiti ugodno s korisnim. Ovdje će se održati v 10ak masterclassova i 7 filmskih projekcija. Kako će izgledati filmskih pet dana na Lopudu Andrea Žarak razgovarala je s Mirsadom Purivatrom, suosnivačem i začetnikom Ponta Lopud festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U idućim danima Lopud je mjesto koje će ugostite holivudske velikane, među njima i oskarovce Joela Coena i Frances McDormand - koliko je teško bilo organizirati njihov dolazak?

"Mislim da je prvo izdanje bilo vrlo uspješno i da je to bila najbolja preporuka za goste koji su sada došli. Dobar glas koji su naši ambasadori već podijelili širom svijeta u prvom izdanju bilo je dovoljno da ih uvjerimo da dođu ovdje, da drže radionice i da se susretnu s najvećim talentima ove regije i da uživaju u ljepotama Lopuda i okoline."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu imali neke posebne zahtjeve ovdje?

"Ovo je zaista za nas bilo tako lako, iznenađujuće ugodno iskustvo koji su uglavnom već tu. Nema tu zahtjeva, već sama ljepota i slike koje su već otišle odavde. Par restorana i par slika s projekcija koje smo imali na dvije lokacije su bili čini mi se sasvim dovoljno da oni kažu da je to to"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Lopudu se održavaju filmske radionice koje spajaju poznata slavna imena i mlade nade, entuzijaste. Što očekujete i koji je cilj?

"Mislim da je koncept vrlo jasan. To je festival koji se nema namjeru natjecati s drugim festivalima. Želimo biti svoji i drugačiji, a to znači da želimo 20-ak nadolazećih zvijezda ove regije dobiju priliku da se uključe u svjetske tokove, da se druže s velikim zvijezdama, da prošire mrežu kontakata i nadamo se, pričaju o novim projektima. Nema presinga. Tu su da sjede, druže se i nadamo se surađuju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponta Lopud otvorit će se press konferencijom i projekcijom filma Fargo. A filmske večeri trajat će sve do ponedjeljka.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo